Nemažai aukštų uostamiesčio pastatų ties stogu išmarginti keverzonėmis, kurioms nupaišyti reikia ne tik dažų, bet ir alpinistų įrangos. Tačiau visame pasaulyje paplitusio „Le Parkour“ ekstremalų klubo atstovai Klaipėdoje atsiribojo nuo šių vandalizmo atvejų.

Dienraščio kalbintas neformalaus judėjimo lyderis 19-metis Antonas teigė, kad klubo tikslas – sportas, o ne miesto niokojimas. „Kol kas renkamės nedidelius pastatus, nes patys bijome laipioti aukštai. Laipiojame, nes norime išbandyti savo jėgas, patirti adrenalino antplūdį“, - sakė prieš tris mėnesius aštuonis pasekėjus subūręs studentas.

Nuotykių ieškotojų klubo lyderis minėjo, kad visi grupės nariai – moksleiviai ir studentai.

Antonas aiškino suprantąs, kad besikuriančio klubo veikla – nelegali. „Žinome, kad policija gali pagauti, todėl sportuojame atokiau nuo žmonių“, - tikino jis.

Paklaustas, ar tėvai žino apie jo rizikingą pomėgį, klaipėdietis pasakojo, kad jie sportuoti leidžia. „Tik bijo, kad nenusisukčiau sprando“, - sakė jaunasis ekstremalas.

Antonas neneigė – savamokslių alpinistų žygių suaugusieji neprižiūri. Patarimo jaunimas nesikreipė ir į šio sporto profesionalus.

Vaikinas teigė neturįs vilčių, kad kada nors šis klubas taps legaliu. Iki šiol šis rizikingas pomėgis oficialiai pripažintas tik Prancūzijoje.

„Le Parkour“ pasekėjas neneigė, kad miesto gyventojai gali pamanyti, jog pastatus darko būtent jaunieji alpinistai. „Gali būti, kad mus kaltina, bet mes tikrai to nedarome, - įtarimus atmetė jis. – Kas daro? Nemačiau, bet įtariu, kad tie žmonės turi alpinistų įrangą. Kitaip nuo stogo nusileisti neįmanoma“.

Klaipėdos VPK Viešųjų ryšių grupės vyresnioji specialistė Jūratė Albrektienė neabejojo – tokia jaunimo veikla nelegali. „Be to, kažin ar tokie ekstremalai nėra grafitų ant aukštų pastatų autoriai?“ - spėliojo ji.

Pareigūnė pripažino, kad nelegalūs laipiotojai, kurie sugeba dideliame aukštyje palikti savo „autografą“, – policijos galvos skausmas.

J.Albrektienė sakė, kad nusiskundimų dėl piešinių, kurie nėra suderinti su gyventojais, pasitaiko. „Buvome net pagavę ir nubaudę tokius „menininkus“, - teigė ji.

Sudarkyto pastato savininkas ar gyventojų bendrija gali dėl žalos atlyginimo kreiptis į teismą, nes tokie jaunimo veiksmai gali būti traktuojami kaip administracinės teisės pažeidimas.

VPK atstovė patarė gyventojams patiems apsisaugoti nuo netikėtų svečių. „Reikia saugoti daugiabučių stogus – raktą turėtų turėti tik bendrijos pirmininkas. Jeigu vyksta stogo remonto darbai, turi būti kontroliuojama, kad ant stogo nepatektų pašaliniai asmenys“, - ragino J.Albrektienė.