Vaiko sveikatos pažymėjimus reikia pateikti visuomenės sveikatos priežiūros specialistėms, vykdančioms mokinių sveikatos priežiūrą mokyklose.

Kauno miesto savivaldybės Visuomenės sveikatos biure nuo šių metų sausio 5 dienos pradėjo dirbti visuomenės sveikatos priežiūros specialistės, kurios anksčiau priklausė penkioms Kauno miesto poliklinikoms. Nuo šiol Kauno mokyklose dirbančių visuomenės sveikatos priežiūros specialisčių darbas centralizuotai koordinuojamas ir mokinių sveikatos priežiūra vykdoma kryptingai. Vaiko sveikatos pažymėjimų surinkimas ir analizė – vienas pirmųjų specialisčių darbų, vaikams grįžus rugsėjį į mokyklą.

Privalomas sveikatos patikrinimas yra svarbus. Laiku nustatytos ligos padeda lengviau išspręsti problemas. Be to, neturėdami informacijos apie vaiko sveikatą, mokytojai ir visuomenės sveikatos priežiūros specialistai negali užtikrinti, kad ugdymo proceso metu nebus jai pakenkta. 

Vaiko sveikatos pažymėjimą išduoda asmens sveikatos priežiūros įstaigos. Tereikia apsilankyti pas savo šeimos gydytoją ar pediatrą įprasta tvarka: iš anksto užsiregistruoti ir nuvykti nurodytu laiku. Vasarą atostogauja ir gydytojai, todėl sveikatos tikrinimą geriau suplanuoti iš anksto. Taip išvengsime laukiančių tėvelių ir vaikų eilių prie gydytojų kabinetų durų. Svarbu atminti, kad vaikas turi būti lydimas bent vieno iš tėvų. Be tėvų sutikimo vaiko sveikatos tikrinti negalima. 

Gydytojai turi įvertinti ūgį, svorį, kraujo spaudimą, regą, klausą, kraujotakos, kvėpavimo, stuburo ir kitų organų bei jų sistemų funkcinę būklę. Radus pakitimų, vaikas nusiunčiamas atitinkamos srities specialisto konsultacijai arba tyrimams. Galutinė išvada apie vaiko sveikatos būklę pateikiama tik po specialistų konsultacijų. Ypač svarbu, kad vaiko sveikatos pažymėjime būtų kuo išsamesnė informacija, kad visuomenės sveikatos priežiūros specialistai galėtų tinkamai patarti pedagogams, į ką atkreipti dėmesį. 

Vaiko sveikatos pažymėjimas turi būti pristatytas visuomenės sveikatos biuro visuomenės sveikatos priežiūros specialistui mokykloje iki rugsėjo 15 dienos. Pažymėjimas apie vaiko sveikatą yra konfidenciali informacija. 

Visuomenės sveikatos priežiūros specialistai, vadovaudamiesi asmens duomenų teisinės apsaugos įstatymu, diagnozes į žurnalus surašo kodais ir pateikia tik apibendrintas rekomendacijas. Tėveliai ir vaikai gali būti ramūs, kad niekas nežinos tikslios jų diagnozės, bet tuo pačiu bus užtikrinama, kad ugdymo proceso metu mokinio sveikatai tikrai nebus pakenkta. Žinoma, tėvams leidus, pedagogams gali būti suteikta išsami informacija apie vaiko ligą. 

„Didžiąją dienos dalį mokiniai praleidžia mokykloje, todėl labai svarbu, kad būtų atsižvelgta į jų poreikius. Įvertinę mokinių sveikatos rodiklius, įvardytus pažymose, teikiame rekomendacijas mokytojams“, - paaiškino Kauno miesto savivaldybės Visuomenės sveikatos biuro sveikatos priežiūros specialistė Violeta Čekanauskienė, vykdanti mokinių sveikatos priežiūrą „Aušros“ gimnazijoje.

Dažniausiai mokyklinio amžiaus vaikams nustatomi sveikatos sutrikimai būna prastas regėjimas, netaisyklinga laikysena, kankina alergijos, skundžiasi virškinimo sutrikimais. Atsižvelgiant į tai, visuomenės sveikatos priežiūros specialistai rekomenduoja pedagogams, pavyzdžiui, pasodinti pirmuosiuose klasės suoluose mokinius su nusilpusiu regėjimu. Mokytojai turėtų stebėti, kad mokiniai taisyklingai sėdėtų, jei serga skolioze, t.y. iškrypsta stuburas. Sergantieji alergine sloga negali dalyvauti technologijų pamokose, nes jose atliekami įvairūs darbai, sukeliantys dulkių. Tai gali išprovokuoti ligos paūmėjimą. 

Įvertinus gydytojų rekomendacijas, visuomenės sveikatos priežiūros specialistės suskirsto mokinius fizinio lavinimo pamokose į tris grupes: pagrindinę, parengiamąją ir specialiąją. Pagrindinei grupei priklausantys mokiniai gali sportuoti be jokių apribojimų. Parengiamajai grupei priskiriami tie, kurie dėl kai kurių ligų negali atlikti kai kurių užduočių: bėgti ilgo kroso distancijų, šokti į tolį, aukštį ir panašiai. Turintys dar sunkesnių sveikatos sutrikimų vaikai patenka į specialiąją grupę.