Nuo to karto kiekvieną vasarą „amfiteatre“ jaunų žmonių pastangomis atsirasdavo vis kas nors naujo. Aplink gražiai sutvarkytą aikštelę „išdygo“ dailūs suoliukai, laužavietė, pradėtas akmenimis grįsti takas, vedantis prie kuršėniškių pamėgtos Ventos užtvankos.

2002 metais prie „amfiteatro“ puoselėjimo prisidėjo grupė Olandijos jaunimo. Ypač daug gražių darbų nuveikta šiųmetę vasarą, kai vaikinai ir merginos, vykdydami projektą „Žalia žalia per visą dangų“, „amfiteatre“ vėl statė suoliukus, o šalia jų – šiukšliadėžes, išgrindė takelį, sutvarkė laiptus, atkasė senąją poilsio aikštelę ir t. t. Kartu jie organizavo diskusiją su vietos valdžios atstovais, kurios metu buvo aptartos „amfiteatro“ išsaugojimo ir puoselėjimo galimybės. Diskusijos metu paaiškėjo, jog jaunimas ta tema turi tiek idėjų, kad ir pačią Ventą jomis užtvenkti galėtų.

Rado suniokotą

Tačiau spalio viduryje kuršėniškiai, užsukę į seniai savo pamėgtą poilsio vietą, tiesiog žado neteko – „amfiteatro“ šlaitas, poilsio aikštelė bei takelis, vedęs prie užtvankos, buvo užverstas žemėmis, akmenimis bei betono blokais. Iš sunkvežimių verčiamas gruntas buvo negailestingai suniokojęs krūmus bei medžius, visiškai sugadintas šlaitas. Netrukus buvo išsiaiškinta, jog šitaip barbariškai su jaunimo triūsu pasielgė vietos verslininkas Artūras Tupikas, mat jis panoro praplėsti savo restorano aikštelės ribas. Į tokį verslininko poelgį jauni žmonės, kaip ir dera karštoms širdims, reagavo audringai.

Prie verslininko A.Tupiko restorano, nešini plakatais, atžygiavo būrys jaunimo – moksleiviai, studentai, jaunimo organizacijų atstovai ir kt. – išreikšti savo pasipiktinimo ir pasakyti, jog jie su tokiais dalykais nesitaikstys. Protestuotojai rankomis susikibo į ilgą grandinę, kuria apjuosė „amfiteatrą“, tuo norėdami parodyti, jog jie apsaugos savo poilsio zoną nuo tokių verslininkų. Stipriai susikibusios rankos kilo į viršų, taip sudarydamos gyvąją sieną. Paskui vaikinai ir merginos, savo protesto akciją pavadinę „Kovokime už savo erdvę“, nusileido į patį „amfiteatrą“, kur, čiupę pirštines bei maišus, ėmė rinkti šiukšles. O kai darbas buvo baigtas, aikštelėje pasirodė Jeronimas, jaunimo sukurta lėlė – simbolinis „amfiteatro“ sargas.

Jaunų žmonių pasmerkimo sulaukęs verslininkas A.Tupikas protesto akcijoje nepasirodė, tik prieš tai „amfiteatre“ besilankančius žmones išvadino narkomanais. Neišreiškė noro jis ir pabendrauti su žurnalistais, tik sakė, jog nieko blogo nesąs padaręs, o suniokotoji „amfiteatro“ dalis esanti paties jaunimo problema.

Palaikė jaunimą

Protesto akcijoje buvo nemažai ir „brandaus jaunimo“: mokytojų, moksleivių tėvų, rajono politikų. Šiaulių rajono mero pavaduotojas Antanas Sekreckis kalbėjo: „Labai gerai, kad jūs ginate savo interesus. Mes matome, kad jus tikrai įžeidė to žmogaus savivaliavimas, mes tikimės, kad jūs savo pasieksite. Neleiskite suardyti šitos erdvės, kurią su tokiu dideliu entuziazmu kūrėte“.

Jaunimo organizuota akcija netruko į verslininko savivalę atkreipti ir atitinkamų institucijų dėmesį. Pirmieji prie nuniokoto šlaito atskubėjo Šiaulių rajono savivaldybės bei Aplinkos apsaugos agentūros darbuotojai. Agentūros vyresnysis specialistas Artūras Petrauskas iš karto atkreipė dėmesį į medžius bei krūmus, kuriuos suniokojo verčiamas gruntas. Aplinkosaugininkams užkliuvo ir tai, kad kartu su gruntu buvo atvežta ir statybinio laužo. Už tai jį vežusiai firmai buvo „išrašyta“ 300 litų bauda. Savo žodį šiuo klausimu turėtų tarti ir savivaldybė. Pasak aplinkosaugininkų, jei gruntas išpiltas ant savivaldybei priklausančios žemės, tai ši turinti imtis kokių nors veiksmų. O į suniokotus želdinius turinti atkreipti dėmesį Želdinių tvarkymo ir priežiūros komisija. Kuršėnų seniūnas Vytautas Gedmontas sakė A.Tupikui jau išsiuntęs raštą, kuriame nurodęs nuo valstybinės žemės nuvalyti gruntą iš jo sklypo. Tą padaryti verslininkas privaląs nedelsiant.

Atsiduoda agurkais

Su verslininku A.Tupiku Kuršėnų jaunimas „susikala“ jau nebe pirmą kartą. Ir vis dėl to „amfiteatro“. Pirmasis rimtesnis incidentas įvyko per patį „amfiteatro“ rengimo įkarštį. Tuomet į šlaitą ridenami keli akmenys ištrūko iš jaunų rankų ir pro seną tvorą įriedėjo į būsimo restorano teritoriją. Verslininkas jam padarytą žalą įvertino 500 litų ir pareikalavo, kad ją atlygintų stovyklos organizatoriai. Reikalaujama suma buvo sumokėta.

A.Tupikas rajone žinomas ir kaip politikas. Jis netgi po liūdnai pagarsėjusio V.Uspaskicho vėliava bandė patekti į Seimą, bet jį nustūmė „valstietė“ Rima Baškienė. O štai neseniai verslininkas išgarsėjo, kai išplūdo vienos sodybos moteris, kad šios iškvietė policiją, kai į jų sodybą, išvertęs tvorą bei vartus, įvažiavo mikroautobusas, už kurio vairo sėdėjo „šiltutėlis“ jaunuolis, kaip vėliau paaiškėjo, ne tik girtas, bet ir neturįs vairuotojo pažymėjimo. Tas mikroautobusas priklausė UAB „Vaistena“, kurios direktoriumi yra mūsų jau pažįstamas A.Tupikas.

Šiuo metu savivaldybė sprendžia naują su šiuo verslininku susijusį rebusą – dėl Etninės kultūros ir tradicinių amatų centro. Mat griūvančiame Kuršėnų dvaro pastate, kuriame ketinama tokį centrą steigti, yra ir A.Tupiko nuosavybės dalis, už kurią jis užsiprašė tokių pinigų, kokių eilinis kuršėniškis nė nesusapnuotų. O savivaldybė tokių jų irgi nesugeba „nupiešti“.

Tačiau jaunieji kuršėniškiai, vedami Kūrybinės raiškos centro bei neformalios jaunimo grupės „Projektomanija“, tikisi įveikti skandalingąjį verslininką ir vėl atsikovoti savo erdvę. Beje, verslininko narkomanais išvadintas jaunimas, nuoširdžiai dėkodamas visiems už jų akcijos palaikymą, pirmiausia padėkojo Kuršėnų policijos nuovadai...

Šaltinis
„Valstiečių laikraštis“
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)