Ūkio ministerijos surengtoje apskrito stalo diskusijoje apie talentų pritraukimą ir jų išlaikymą Lietuvoje KTU rektorius P. Baršauskas sakė, kad nors ir sutinka su ūkio ministro Evaldo Gusto pristatyta talentingos Lietuvos vizija, vis dėlto daugelis idėjų dar yra gana deklaratyvios.

"Realus gyvenimas rodo susiklosčius kiek kitokiai padėčiai. Jeigu kalbame apie talentus, apie tuos gabiuosius studentus, be universitetinės terpės nieko nepadarysi (...) Konkretus pavyzdys - doktorantas ginasi daktaro laipsnį, gavęs fantastinę premiją iš JAV, tačiau sako nežinąs, ar toliau liks universitete. Gaudamas doktoranto stipendiją ir prisidėdamas prie projektų jis šiaip taip sukrapšto atlyginimą, tačiau pabaigęs doktorantūrą ir tapęs asistentu ar moksliniu bendradarbiu, jis gauna 2,5 karto mažesnį atlyginimą nei darbo rinkoje", - problemą įvardijo KTU rektorius.

Anot jo, sprendžiant šią problemą neužtenka vien pakelti atlyginimų - reikia ieškoti kompleksinio sprendimo iš susiklosčiusios situacijos.

"Senatas man yra leidęs ypač gabiems mokslininkams pakelti atlyginimą, bet tai galiu padaryti tik kai kuriem, tai nėra bendra tendencija - platesnio masto tokio žmonių pritraukimo nebus (...) Reikia pertvarkyti universitetinį tinklą - Lietuvoje negali būti 47 universitetų. Padarykime 2-5 ir pakelkime atlyginimus, tačiau tam reikia politinės valios", - teigė P. Baršauskas, Ūkio ministerijos surengtoje diskusijoje pasigedęs Švietimo ir mokslo ministerijos atstovų.

Pasak diskusijoje dalyvavusio UAB "Thermo Fisher Scientific Baltics" generalinio direktoriaus, Baltijos regiono viceprezidento Algimanto Markausko, norint į šalį pritraukti talentų, reikalinga motyvacija. Tai turėtų būti ne minimalus finansinis paskatinimas, o aiški valstybės vizija, kuriose srityse siekiama proveržio.

"Kaip pavyzdį galiu pateikti "Thermo Fisher" atvejį. Kadangi nėra valstybės motyvacijos, tai mes ją patys susigalvojome - kartu su TEVA siekiame iš biotechnologijų sektoriaus turėti 1 proc. nacionalinio produkto, tai šiandien būtų 800 mln. dolerių. Tai tikslas, kuris mus motyvuoja", - sakė A. Markauskas.

"Microsoft Lietuva" vadovas Ainis Kavaliauskas talentus skatinti siūlo pozicionuojant Lietuvą kaip inovacijų valstybę ir tęsiant bazinės infrastruktūros kūrimą.

"2007 m. "Investuok Lietuvoje", Ministro pirmininko kabinetas ir Ūkio ministerija nusprendė Lietuvą pozicionuoti kaip paslaugų centrą ir taip bandyti pritraukti investicijų. Turime labai gerų rezultatų - dabar reikėtų peržvelgti kitus prioritetus ir tęsti pradėtą darbą.. Talentus motyvuoja infrastruktūra, įdomūs Lietuvoje veikią projektai. Taip pat reikėtų patogesnio susisiekimo ir palankesnės mokestinės bazės", - sakė "Microsoft Lietuva" vadovas.