Tuo metu TTVAM ginasi ir sako, kad sugriežtinus reikalavimus kai kuriems studentams „sumažėjo komforto ribos“. Studentus palaiko švietimo ir mokslo viceministras Rimantas Vaitkus.

Kaip teigiama studentų laiške DELFI, iki šių mokslo metų pradžios TTVAM valstybės finansuojamus studentus skatino dviejų dydžių stipendijomis. Tie, kurių semestro vidurkis 9 ir daugiau, per mėnesį gaudavo 200 Lt. Tie, kurių vidurkis 10, gaudavo 300 Lt. Didesnį nei 9 balų vidurkį turintys valstybės nefinansuojami studentai galėjo pretenduoti į vienkartinę stipendiją.

Pasak studentų, praėjusių metų pavasario semestrą puikiais rezultatais baigę studentai tikėjosi gauti tą pačią sumą. „Deja, TTVAM nusprendė savavališkai pakeisti stipendijų skyrimo tvarką. Vienkartinės stipendijos valstybės nefinansuojamiems studentams buvo visiškai panaikintos, o finansuojamiems priklausomai nuo studijų rezultato sumažintos iki 90 arba 100 Lt“, – tvirtina studentai.

Jie piktinasi apie tai net nebuvę informuoti. Praėjus pusmečiui studentai tikėjosi, kad situacija pagerės. „Pasirodo, kad vėl buvo pakeista stipendijų skyrimo tvarka. Iš 90-100 Lt per mėnesi liko vienkartinė stipendija mokslo metų gale už rudens ir pavasario semestrus. Ši suma siekia juokingus 325 Lt. Negana to ir vidurkis, kurio reikia stipendijai gauti, buvo neracionaliai pakeltas iki 9,7“, –skundžiasi studentai.

Jie įtaria, kad pakėlus vidurkių kartelę, TTVAM sutaupo pinigų ir juos pasilieka sau. Studentų teigimu, studijų krepšelyje numatyti pinigai skirti studentų skatinimui, o ne mokyklos rėmimui. „Šiuo atveju atrodo, kad TTVAM daro viską, kad tos stipendijos negautų niekas. O mokykla skelbiasi esanti lydere tarp kitų Lietuvos kolegijų“, – teigiama laiške.

Kolegija: kai kuriems studentams sumažėjo komforto ribos, tad jie triukšmauja

Daiva Daugvilienė
„Niekas jų pinigėlių niekur nenudeda“, – DELFI tvirtino TTVAM įkūrėja ir kanclerė Daiva Daugvilienė. Tačiau ji sutiko, kad studentai apie permainas informuoti nepakankamai. Pasak D. Daugvilienės, stipendija yra skatinamoji – pinigai mokami už kokybiškų žinių demonstravimą, tad stengiamasi, kad valstybės lėšos nenueitų vėjais.

D. Daugvilienė aiškina, kad anksčiau aukštoji mokykla geru vidurkiu laikė ne mažesnį kaip 9.
„Pasišnekėjome su kitomis aukštosiomis mokyklomis ir supratome, kad esame eilės gale: visos aukštosios mokyklos pakėlusios kartelę žymiai aukščiau, taigi turime sekti kitų aukštųjų pavyzdžiu, kad neatrodytume negerbiantys kokybiškų rezultatų“, – kalbėjo kanclerė.

D.Daugvilienės teigimu, nuo šių metų pakėlus vidurkio kartelę iki 9,7, gerai besimokančių studentų netgi padaugėjo – „padaugėjo dešimtukininkų“. „Studentai ėmė labiau stengtis, vadinasi, pasiekėme tikslą – studentai ėmė atsakingiau žiūrėti į studijas“, – tvirtino D. Daugvilienė.

Kanclerė taip pat aiškina, kad anksčiau TTVAM dėl neapsižiūrėjimo studentams mokėjo daugiau nei turėtų. 2009 m. švietimo ir mokslo ministro įsakymu aiškiai nustatyta krepšelio lėšų paskirstymo tvarka. Pagal ją nustatytą vidurkį tenkinantis studentas skatinamas 10 proc. nuo jo atsinešto krepšelio metinės sumos siekiančia stipendija. Vadinasi, per metus galima išmokėti vieną stipendiją už mokymosi rezultatus.

„Bet anksčiau vidinės tvarkos taisykles ruošę mūsų darbuotojai neapsiskaičiavo ir sumokėdavo visa, ką su krepšeliu atsinešdavo studentas. Jam tai buvo išmokoma kaip stipendijos. Jūs nueinate į parduotuvę su savo pinigais, nusiperkate paslaugą, produktus ir vietoje to, kad susimokėtumėte, dar sumoka jums. Kai problema išaiškėjo, triukšmą pradėjo kelti buhalterija. Klaida buvo ištaisyta. Be abejo, kai kuriems studentams sumažėjo komforto ribos ir jie triukšmauja. Bet kad mes savo studentus kaip nors skriaustume, tikrai taip nėra“, – tvirtino pašnekovė.

Kas šįmet gaus stipendijas, paaiškės birželį. Tada ir pasimatys, ar dėl padidinto reikalaujamo vidurkio nesumažės stipendijas gaunančių studentų skaičius.

R.Vaitkus: studentai galėtų kreiptis į teismą

Rimantas Vaitkus
Švietimo ir mokslo viceministras Rimantas Vaitkus žada aiškintis susidariusią padėtį. „Tiesą sakant, daug ką pakeistų sutartis su aukštąja mokykla, kuri numatyta šios Vyriausybės programoje“, – DELFI sakė R. Vaitkus.

Jis paaiškina skatinamųjų stipendijų mokėjimo tvarką. Skatinamosios stipendijos geriausiems studentams skiriamos iš aukštųjų mokyklų lėšų, atsižvelgiant į studentų studijų rezultatus ar kitus akademinius laimėjimus. Šios lėšos yra numatytos studentų krepšelyje. Krepšelyje įskaičiuota 325 Lt vienam studentui. Aukštųjų mokyklų skatinamųjų stipendijų fondas sudaromas ir šios stipendijos skiriamos aukštųjų mokyklų nustatyta tvarka, kuri suderinama su aukštosios mokyklos studentų atstovybe. Stipendijų dydžius ir jų skaičių nustato aukštosios mokyklos. Dydžiai skiriasi priklausomai nuo aukštosios mokyklos ir susitarimų su studentų atstovybe. Be to, gali būti skiriamos įvairių fondų, mecenatų skatinamosios stipendijos.

„Šiuo atveju, TTVAM, matyt, pažeidė susitarimą su studentų atstovybe, nes gavus „krepšelius“, lėšos stipendijoms yra gautos jų sudėtyje. Manyčiau, kad studentų atstovybė galėtų kreiptis į teismą dėl pažeisto įstatymo ir priimtų aukštosios mokyklos administracijos sprendimų“, – svarstė R. Vaitkus.

Viceministras atkreipia dėmesį, kad be skatinamųjų stipendijų visų Lietuvos aukštųjų mokyklų studentai gali pretenduoti į socialines stipendijas. Socialinės stipendijos dydis šiuo metu siekia 390 Lt per mėnesį. Socialinės stipendijos mokamos studentams, kurių šeimos turi teisę gauti socialinę pašalpą, taip pat neįgaliesiems ir našlaičiams. Socialines stipendijas administruoja Valstybinis studijų fondas.

LSS: ar 27 Lt per mėnesį – studentų skatinimas?

Dainius Dikšaitis
Lietuvos studentų sąjunga (LSS) tvirtina ne pirmą kartą sulaukianti klausimų ir nusiskundimų dėl skatinamųjų stipendijų. LSS manymu, reikėtų išgryninti galimas sistemines klaidas.

„Pagrindinė problema yra ta, kad skatinamųjų stipendijų skyrimo tvarka nėra pakankamai įstatymiškai reglamentuota, taigi kiekviena aukštoji mokykla savo nuožiūra pasirenka tvarką, kaip šias lėšas paskirstyti. Visgi būtina sutarti, kad studijų krepšelyje numatyta suma, skirta studentų skatinimui, turėtų būti išmokama studentams už aukštus studijų įvertinimus. Nemanome, kad infrastruktūros tobulinimas ar bet koks kitoks šių lėšų panaudojimas gali būti traktuojamas kaip studentų skatinimas. Žinoma, ir apie bet kokį skyrimo tvarkos keitimą studentus būtina informuoti iš anksto“, – teigia LSS prezidentas Dainius Dikšaitis.

Dėl TTVAM studentų skundo LSS skelbia atliekanti vidinį tyrimą, planuoja susitikti su šios aukštosios mokyklos administracija.

Ne mažesne problema D. Dikšaitis laiko mažą skatinamųjų stipendijų dydį. Šiuo metu norminėje studijų kainoje studentų skatinimui yra skirta tik 325 litai per metus. „Kažin ar iš viso galime vadinti skatinimu 27 litų mėnesinę išmoką. Jeigu valstybė negali skirti didesnių lėšų geriausiems studentams skatinti, tai galbūt verta ieškoti kitų šaltinių, pavyzdžiui, įtraukiant socialinius partnerius. Galų gale, juk skatinamosios stipendijos dydis gali būti vienas iš aukštosios mokyklos didesnio konkurencingumo rodiklių“, – kalbėjo D. Dikšaitis.