Misija Sibiras“ trečius metus iš eilės inicijuoja Visuotinę tylos minutę, kuri tampa masine ir vienijančia tautiečius idėja visame pasaulyje. Minutei sustoti, atitrūkti nuo kompiuterių ir išmaniųjų buvo kviečiami visi. Prie iniciatyvos jungėsi ir patys piliečiai, verslai, organizacijos, bendruomenės, žiniasklaidos priemonės.

Skaičiuojama, jog sovietų vykdytų represijų metu nukentėjo daugiau nei 300 000 Lietuvos gyventojų, kurie patyrė tremtį ir kalinimus. Projektas „Misija Sibiras“ inicijuoja Visuotinę tylos minutę, kad taip pagerbtų visų šių piliečių atminimą. Taip pat „Misija Sibiras“ komanda norėdama parodyti, jog trėmimų istorija yra ne tik skaičiai, bet daug daugiau, organizuoja tremtinių ir politinių kalinių vardų bei jų likimų skaitymų akciją „Ištark, išgirsk, išsaugok.“ Kiekvienais metais stengiamasi perskaityti vis daugiau ištremtųjų vardų ir taip pagerbti kiekvieną.

Akcija: "Ištark, išgirsk, išsaugok". Alytus. Foto: Ieva Jurčiukonytė

Šiais, ketvirtaisiais akcijos metais prie skaitymų prisijungė daug naujų miestų. Iš viso skaitymai vyko dvylikoje Lietuvos miestų: Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose, Panevėžyje, Alytuje, Kėdainiuose, Raseiniuose, Telšiuose, Prienuose, Šakiuose, Ignalinoje, taip pat šiais metais akcija persikėlė ir už Atlanto – į Vašingtoną.

„Istorinė atmintis vienija visame pasaulyje gyvenančius lietuvius, ir mūsų šalies piliečius. Tai yra mūsų tautos stiprybės pagrindas. Tik tinkamai įvertinę tą kainą, kurią už Lietuvos išlikimą ir laisvę atidavė šimtai tūkstančių nekaltų žmonių, galime kurti stiprią ir klestinčią valstybę. O birželio 14 d. Vašingtone įvyksianti akciją tik dar kartą parodo, kad trėmimų skausmo nesumažina nei laikas nei atstumas“, – sakė Lietuvos ambasadorius JAV Rolandas Kriščiūnas.

Skaitymai Lietuvoje prasidėjo 13 valandą ir sulaukė daugelio piliečių palaikymo, perskaityta buvo daugiau nei 120 tūkstančių pavardžių ir likimų, o prie skaitymų tribūnos stojo beveik 1 200 žmonių. Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje skaitymai truko iki šios dienos ryto.

Į gyvąją skaitymų eilę stojo ir žinomi žmonės.

Akcija „Ištark, išgirsk, išsaugok“

Vienas iš pirmųjų prie skaitymų tribūnos Vilniuje stojęs aktorius Giedrius Savickas savo giminėje tremties istorijų neturi, tačiau ši akcija jam pasirodė be galo reikšminga. „Mes kalbam apie žmones. Nesvarbu, ar tai mano giminė, ar ne mano giminė – nuo to man nebus mažiau ar labiau skaudžiau. Man skauda dėl šimtų tūkstančių žmonių. Tremtis buvo kaip vėžys, kuris naikino gerąsias ląsteles, bet mes jau 30 metų esame pagiję ir kartą į metus, šią dieną turime pasitikrinti, ar tikrai esame sveiki“, – teigia aktorius.

„Tokia diena negali nesukelti emocijų, nors net ir nepažįsti tų žmonių. Žmonės, kuriuos išvežė, yra mūsų pirmtakai ir dėl jų mes šiandien turim tai, ką turim. Labai nesmagu skaityti – negrįžo. Tada supranti, kad tai yra ne tik pavardės, bet žmonės su labai skirtingais likimais. Supranti, kad to žmogaus nebėra. Aš manau, kad akcija neapsiribos dvylika miestų, vien tik pažiūrėjus, kiek žmonių stovi eilėje!“ – įspūdžiais po skaitymų dalijosi žurnalistė D. Žeimytė.

Kiekvienas, kuriam rūpi istorija, vis dar gali savo indėliu prisidėti prie projekto „Misija Sibiras“ aukojimo portale aukok.lt arba trumpaisiais numeriais 1891 – 3 EUR, 1892 – 5 EUR.