– Trumpai papasakokite apie save. Ką, be „Cool Kids Of Kaunas“, veikiate kasdienybėje?

Justas: Esame 4 veiklaus jaunimo atstovai, kurie savo kasdienybę pripildo prasmingų akimirkų ir pasidalija jomis su kitais. Socialinio tinklo paskyroje matote labai didelę mūsų gyvenimo dalį, kuri yra gana abstrakti, bet galima įžvelgti tam tikrus akcentus.

Diana: Esu pirmakursė fotografijos studentė iš Kauno.

Rokas: Studijuoju fotografiją. Užsiimu ne tik ja, bet ir gatvės menu, tatuiruotėmis, iliustracija ir t. t.

– Kaip susibūrėte į projektą „Cool Kids Of Kaunas“? Kam kilo ši idėja? Kas paskatino jos imtis?

Justas: Esame grupė, nes nenorime iškelti savęs kaip individų. Mes – jaunų žmonių bendruomenė, taip lengviau visiems bendradarbiauti. Kadangi Kaune gyvename ir džiaugiamės juo, pristatome save būtent per Kauną. Norime, kad žmonės pamatytų Kauną tokį, kokio nėra matę. Pagrindinis mūsų tikslas – parodyti, kad Kaunas seniai nebėra marozų miestas ar stotelė tarp Klaipėdos ir Vilniaus! Šiandien Kaunas pilnas jaunų, gražių, stilingų ir veiklių žmonių, kupinas gatvės meno. Neišsilakstėme į užsienį, visi projekto dalyviai gyvena Kaune. Daugelis ir baigę mokslus neplanuoja palikti Kauno.

Rokas: Asmeniškai aš labai džiaugiuosi Kaunu ir manau, kad dabar yra šio miesto aukso amžius, gausu puikių veiklos galimybių, jeigu yra noro. Konkurencija maža, paklausa didelė.
„Cool Kids Of Kaunas“ iniciatyva

– Kodėl projektui pasirinktas būtent nuotraukų formatas?

Justas: Socialinėje erdvėje vyksta toks pat aktyvus gyvenimas, kaip ir realybėje. Nuotrauka ar įrašas – lyg nauja tema, naujas pokalbis, o kvadrato formatas pats aktualiausias šiuo metu.

Rokas: Nes toks vizualas greičiausias ir gryniausias, labiausiai patraukia žmonių žvilgsnius. Be to, kiekvienas iš mūsų esame daugiau ar mažiau su tuo susijęs, tai nėra svetimas formatas.

Diana: Man fotografija – medija, kuria išreiškiu save, idėjas. Kadangi sumanymui įgyvendinti naudojame socialinius tinklus, nuotraukos yra patogiausia medija.

– Kaip gimsta jūsų nuotraukos? Ar planuojate, derinate vietas, aprangą, laiką, ar jos gimsta spontaniškai? Kokią pagrindinę žinutę norite jomis siųsti?

Justas: Labai dažnai nuotraukos gimsta tiesiog netikėtai. Einant gatve ar sėdint galerijoje. Tam tikros miesto detalės pačios prisiderina prie aprangos ar paros meto, o svarbiausia žinutė – pozityvumas, kurį stengiamės skleisti kiekvienu įrašu.

Rokas: Man didžiausia vertybė yra tikrumas, todėl tikrai niekad nieko neplanuoju, tiesiog pajaučiu impulsą, kad jau reikia nufotkinti. Žinutės jokios nėra.
„Cool Kids Of Kaunas“ iniciatyva

– Nuotraukose tarsi stengiatės paslėpti savo tapatybes, neafišuojate vardų ir pavardžių, veidų. Ar tai – sąmoningas sprendimas? Kodėl norite išlaikyti anonimiškumą?

Justas: Pasitaiko vienas kitas personažas nuotraukoje, tačiau ar vardas ką nors keičia, ar jis būtinas? Svarbiausia yra žmogaus ir miesto dermė. Anonimiškumas – svarbi gyvenimo dalis, žaidimas su visuomene ir savo identitetu, dėmesys atitenka veiksmui, o ne veikėjui.

Rokas: Čia anonimiškumas nėra toks svarbus, tiesiog nenorime iškelti savęs tarp kitų, „Cool Kids Of Kaunas“ nesame tik mes – Kaunas pilnas tokių. Man mano veidas yra visiškai nereikalingas dėmuo nuotraukoje, mėgstu parodyti savo aplinką, o ne save.

Diana: Neskelbiame savo vardų ir pavardžių, nes mūsų tikslas nėra parodyti save. Mūsų tikslas – parodyti jaunimo veiklą Kaune. Nors nuotraukas keliame mes, dažnai jose atsiranda mūsų draugų, pažįstamų ar tiesiog bendraminčių.

– Dauguma jūsų nuotraukų susijusios su menu. Ar esate menininkai? Kaip paskatinti jaunimą dažniau lankyti galerijas?

Justas: Menas yra gija, jungianti mus visus. Vieni kuria madą, kiti fotografuoja ar atsiduoda gatvės menui. Kauno galerijose gausu nuostabių parodų, kuriose galima išvysti ir pasaulinio masto darbų, todėl visas jas aplankyti visuomet verta. Jaunimas kur kas labiau domisi nei anksčiau.

Rokas: Nemanau, kad dvidešimt pirmajame amžiuje dar reikėtų žmones skirstyti į menininkus ar nemenininkus, nes mus visus daugiau ar mažiau tai liečia, mes gal tiesiog labiau tuo domimės ir užsiimame. Nemėgstu savęs taip vadinti, nors teoriškai turbūt toks ir esu. Kiek pastebiu, jau dabar nemažai jaunimo domisi parodomis ir galerijomis, tiesiog linkiu visiems sekti jų pavyzdžiu ir nepraleisti įdomių renginių.

Diana: Menas yra mano gyvenimas, todėl natūralu, kad beveik kiekviena mano keliama nuotrauka susijusi su menu. Labai daug fotografijų yra iš galerijų, muziejų. Stengiuosi sudominti jaunus žmones parodomis, renginiais.
„Cool Kids Of Kaunas“ iniciatyva

– Kokios nuotraukos niekada neįkeltumėte į socialinius tinklus?

Justas: Rytinio selfio (asmenukės – aut. pastaba) ar nepatogios privataus vakarėlio akimirkos.

Rokas: Tokios, kuri man pačiam nepatinka.

Diana: Vengiu viešinti nuotraukas iš asmeninio gyvenimo.

– Ką jums reiškia būti cool kids (kietam, savimi pasitikinčiam jaunimui)? Kaip tapti cool, bet nebūti pasikėlusiam? Kokia jūsų gyvenimo filosofija?

Justas: Tiesiog būti savimi yra cool. Būdamas cool esi pastebimesnis, keli aplinkinių susidomėjimą. Dažniausiai tai būna malonus dėmesys, tačiau ne visada. Cool tampi ne tu pats, o aplinkiniai tave taip įvardija, todėl formulės, kaip tapti cool, nežinau. Dažniausiai nesivadovauju specifinėmis filosofijomis, bet viena citata seka nuo mažų dienų: „Turi būti tas pokytis, kurį nori matyti pasaulyje“, – Mohandas Gandhi.

Rokas: Atsakymas įžvelgiamas klausime. Jeigu esi pasikėlęs, tikrai nebūsi cool, nes pasikėlimas – tai tik nevisavertiškumo pasekmė. Svarbiausia yra būti tikram, nemeluoti sau, o vėliau būti tikram su kitais.

Diana: Manau, kad cool kids terminas visiems reiškia skirtingus dalykus. Man tai – žmogus, kuris kažką veikia, turi savo tikslą, jo siekia, yra originalus. Mano gyvenimo filosofija – kuo daugiau sužinoti.

– Kas yra jūsų įkvėpimo šaltiniai? Kokiomis asmenybėmis žavitės?

Justas: Įkvėpimas yra visur: gatvėje, paveiksle, pokalbyje. Kadangi esu kūrėjas, įkvepia ir kiti kūrėjai, dainininkai, dizaineriai. Susižavėjimą kelia asmenybės, sugebančios siekti sėkmės ir išlikti savimi.

Rokas: Frankas Oceanas, Andrew Mikšys, Davidas Bowie, Davidas Lynchas, Quentinas Tarantino, Wolfgangas Tillmansas, Gintautas Trimakas – tai pirmi, šovę į galvą.

Diana: Žaviuosi žmonėmis, kurie kuria, yra laisvi, pozityvūs.
„Cool Kids Of Kaunas“ iniciatyva / Justina Butkutė

– Ar jums svarbūs sekėjai socialiniuose tinkluose? Ar juos vertinate?

Justas: Skaičiai visuomet aktualūs, nes jie parodo visuomenės požiūrį į mūsų veiklą.

Rokas: Kai pastebi, kad žmogus prie visko, ką įkeli, iš eilės spaudžia patinka, tai iš to jokios naudos, tik matomas perdėtas susižavėjimas. Jeigu šis patinka – iš pažįstamo ar žinomo žmogaus, vertinu taip pat, lyg jis man pasakytų, kad patinka. Nieko ypatinga iš tikrųjų.

– Pasidalykite įspūdžiais apie Kauną. Kokį miestą matote? Ką apie jį manote?

Justas: Kaunas – lyg balta drobė, kurią vis pildo naujos vietos, žmonės, renginiai. Smagu matyti vis tobulėjantį miestą, tad džiaugiamės savuoju projektu prisidėję prie progreso.

Rokas: Sunku sutalpinti jausmus į kelis sakinius. Myliu Kauną. Labai smagu savo akimis matyti, kaip sparčiai jis keičiasi į gerąją pusę. Toks jausmas, kad esu ten, kur ir turiu būti.

Diana: Kaunas – perspektyvus miestas, mane žavi jo architektūra, istorija. Niekur nesijaučiu taip gerai, kaip Kaune. Dažnai norisi išvažiuoti į kitus miestus, bet visada smagu grįžti namo.

– Norite skleisti pozityvumą. Ar Kaune jo trūksta? Kaip manote, kodėl?

Justas: Norime ir visuomet tai darome, nes gatvėse dažnai jaučiamas jo trūkumas. Nors ir sparčiai tobulėjame, viešojoje erdvėje vis dar išgirstame nemalonių replikų. Nors mūsų tai neveikia, tačiau bendra atmosfera dažniausia išlieka nepatogi.

Rokas: Nemanau, kad jo trūksta, bet niekada nebus per daug (šypsosi).

– Ko Kaune galėtų būti daugiau, o ko mažiau?

Justas: Pozityvumo trūksta kiekvienam. Mažiau neapykantos! Toks būtų palinkėjimas visiems kauniečiams. Galima palinkėti renginių, tačiau jų gana daug, tik suinteresuotų ir dalyvių skaičius galėtų būti didesnis.

Rokas: Galėtų būti daugiau koncertų erdvių, tokių kokybiškų, koks būdavo Ryšių kiemelis, bet, manau, tai tik laiko klausimas. Mažiau galėtų būti niūrių žmonių gatvėse, bet nesakau, kad jų yra daug.

– Kokios Kauno vietos yra labiausiai cool? Kaip reikia apsirengti ten einant?

Justas: Kaune galima rasti nuostabaus gatvės meno, jis slypi gana neįprastose vietose. Galerijos, muziejai – erdvės, kuriose praleidžiame nemažai laiko. Žinoma, nepraeiname ir naktinių klubų, kurių aprangos kodas įvairus. Manau, visuomet reikia rengtis taip, kad jaustumeisi gerai, tai yra svarbiausia. Pasitikėjimas savimi – geriausias aksesuaras.

Diana: Man labiausiai patinka Senamiestis, Žaliakalnis. Pelėdų kalnas, Šilainiai.

Rokas: Labiausiai mėgstu Kauno centrą, iš jo per kelias minutes galima patekti į kitas įdomias vietas – Senamiestį, Neries ir Nemuno santaką, Žaliakalnį.
„Cool Kids Of Kaunas“ iniciatyva

– Kokį aprangos stilių propaguojate patys? Kur randate stilingų drabužių?

Justas: Mėgstu eklektiką, kuomet galiu maišyti visus stilius ir juos derinti savaip, neatsižvelgdamas į tai, kas priimtina visuomenei. Taip atsiranda unikalus stilius. O stilingų drabužių ir aksesuarų randu visur: pradedant vintažinėmis parduotuvėlėmis, greitosios mados namais ir baigiant dizainerių butikais.

Diana: Rengiuosi pagal nuotaiką.

– Ką norėtumėte pasiekti projektu „Cool Kids Of Kaunas“? Kokius tikslus sau keliate?

Justas: Kaip minėjau, pagrindinis tikslas – pozityvumas. Norime pakeisti Kauno įvaizdį, parodyti, kad miestas pilnas veiklių, jaunų, meniškų žmonių. Ir pakeisti nusistovėjusius šablonus. Galbūt ką nors įkvėpti.

Diana: Norėčiau, kad žmonės ne vien iš Kauno pamiltų Kauną ir atvažiuotų čia kuo dažniau. Ypač jauni žmonės. Stengsiuosi parodyti Kauną geriausiu kampu.
Rokas: Noriu, kad žmonės matytų Kauną tokį, kokį aš jį matau.