Uostamiestyje aukštojo neuniversitetinio mokslo diplomus gavo penkiasdešimt stiliaus išvaizdos dizaino specialybės absolventų, kurie trejus metus mokėsi Kauno paslaugų verslo darbuotojų profesinio rengimo centre. Tarp jų buvo ir keturios šio centro dėstytojos.

„Taip, mums dėsčiusios mokytojos diplomus gavo kartu su mumis. Tai sužinojome tik išvydusios jas su mantijomis. Kaip čia nesuabejosi jų kompetencija?“ - paradoksalią situaciją komentavo į Klaipėdos universiteto Tęstinių studijų institutą atsiimti diplomo atvykusi kaunietė.

Dienraščiui susidomėjus Klaipėdos universiteto partnerių veikla paaiškėjo ir daugiau galimos korupcijos atvejų. Viena centro dėstytoja, kurios pagrindinė specializacija – informacinės technologijos, buvo paskirta net kelių būsimųjų stilistų diplominių darbų vadove.

Pasak redakcijos šaltinio, kompiuterių specialistė konsultavo išvaizdos stiliaus dizaino studentus, o diplominio darbo tituliniame lape liepė parašyti kitos, kai kurių studentų nė karto nematytos dėstytojos pavardę.

Manoma, kad tokiu būdu ji galėjo tapti ir bent vienos dviejų savo dukrų, kurios taip pat gynėsi diplomus, darbų vadove.

Absolventai atskleidė ir kitą galimą viešųjų ir privačiųjų interesų konfliktą – Kauno paslaugų verslo darbuotojų profesinio rengimo centro dėstytoju ir vieno iš studijų skyriaus vedėju dirba direktorės Laimutės Anužienės sūnus.

Viešosios įstaigos direktorė „Klaipėdai“ teigė nematanti jokio kriminalo, kad jos sūnus užima mokykloje atsakingas pareigas. „Konkurso nerengėme. Tačiau jis atitiko visas kvalifikacijas. Be to, kitų tokio lygio specialistų nebuvo“, - apie sūnų kalbėjo L.Anužienė.

Jai neatrodo keista ir tai, kad trys mokyklos dėstytojos ir Kirpimo skyriaus vedėja ne tik dėstė būsimiems stilistams, bet ir mokėsi kartu su jais, o vėliau gavo aukštąjį mokslą patvirtinančius diplomus. „Ji yra kirpimo specialistė, tačiau galbūt stokojo žinių kosmetologijos srityje, todėl nusprendė pasitobulinti“, - skyriaus vedėjos atsiradimą tarp studentų aiškino ji.

Keli kurso absolventai teigė netikį, kad dėstytojai ir jų giminaičiai studentais tapo atsitiktinai.

Klaipėdos universiteto Tęstinių studijų instituto vadovė Rūta Marija Andriekienė tikino apie galimus pažeidimus išgirdusi pirmą kartą.

Pasak bendradarbiavimą su kauniečiais inicijavusios R.M.Andriekienės, šį žingsnį palaimino Mokslo ir švietimo ministerija, kurios atstovai buvo atvykę patikrinti, kaip vykdomas eksperimentinis iš PHARE fondo lėšų finansuojamas projektas.

Nuo pat instituto įkūrimo jam vadovaujanti R.M.Andriekienė teigė, kad šis projektas – labai svarbus pasiekimas, todėl neleisianti, kad įtarimo šešėlis kristų ir ant Tęstinių studijų instituto. „Man rūpi mokslų kokybė ir mūsų reputacija. Viską patikrinsime ir išsiaiškinsime. Jeigu bus rasta kokių pažeidimų, nutrauksime bendradarbiavimą“, - žadėjo Klaipėdos universiteto Tęstinių studijų instituto vadovė.