Keli šimtai moksleivių susirinko prie Įgulos bažnyčios ir Laisvės alėja pasuko link pagrindinio Kauno miesto savivaldybės pastato.

Daugiausiai kliuvo Švietimo ir mokslo ministrui Gintarui Steponavičiui. Buvo pasigirdę ir tokių šūkių, kaip „Steponas gaidys“, tačiau didžioji mokinių dalis elgėsi drausmingai ir patys sudrausmino įžeidžiančius šūkius skanduojančius bendraamžius.

Sustoję prie savivaldybės pastato mokiniai kvietė G. Steponavičių išeiti pasikalbėti, tačiau du Kauno vicemerai mokiniams paaiškino, kad čia ministro nėra.

Pasikalbėti su piketuotojais stabtelėjo ir Kauno meras Andrius Kupčinskas. Laikinosios sostinės vadovas patarė mokiniams paaiškinti tėvams, už ką balsuoti artėjančiuose Seimo rinkimuose.

Tačiau A. Kupčinskas neigė, kad pasinaudojo proga ir agitavo balsuoti už konservatorius.

„Aš rinkimuose nedalyvauju. Ar raginau balsuoti? Tai aišku. Kiekvienas moksleivis turi būti pilietiškas. Jeigu jam kažkas nepatinka reikia į tai atkreipti dėmesį. Aš nesakiau balsuokite už tą ir tą. Aš sakiau išsirinkite kas jums tinkamiausia“, - DELFI teigė A. Kupčinskas.

Moksleiviams leidimas piketui nebuvo išduotas.

Pagal dabartinius planus, 2014 m. stojant į universitetus ir kolegijas konkursinis balas bus formuojamas iš keturių mokomųjų dalykų valstybinių brandos egzaminų arba metinių įvertinimų.

Dviejų dalykų (lietuvių kalbos ir literatūros bei pagrindinio dalyko) bus įskaitomi tik valstybinio brandos egzamino rezultatai, o kitų dviejų - valstybinio brandos egzamino rezultatai arba atitinkamai perskaičiuoti metinio pažymio vertinimai. Tačiau egzaminų laikymas duos aukštesnius balus.

Šiuo metu norintieji stoti į kolegiją turi būti išlaikę du valstybinius egzaminus, o universitetą - tris.

Dar viena po dviejų metų įvedama naujovė ta, kad norint įstoti į nemokamą vietą aukštojoje mokykloje reikės pasiekti nustatytą užsienio kalbos mokėjimo lygį.

Norintieji patekti į valstybės finansuojamą studijų vietą universitete turės mokėti užsienio - anglų, vokiečių ar prancūzų - kalbą B2 lygiu, stojant į kolegiją - B1 lygiu. Šį lygį bus galima nustatyti laikant valstybinį egzaminą, kalbos mokėjimą bus galima pagrįsti ir pateikiant tarptautinius užsienio kalbų žinojimo įvertinimus.

Kilus pasipiktinimo bangai G. Steponavičius ketvirtadienį pareiškė, kad siūlo naują stojimo į aukštąsias mokyklas tvarką įvesti ne nuo 2014-ųjų, kaip įtvirtinta šiuo metu, o metais vėliau - nuo 2015-ųjų.