Nors tėvai renka parašus ir priešinasi naujos sistemos įvedimui, tai, atrodo, nė motais Kauno valdininkams. Lietuvos tėvų forumo (LTF) atstovai įsitikinę, kad naujojo sistema stumiama lyg buldozeriu, o tėvų nuomonės visiškai nepaisoma.

Pirmadienį Kauno savivaldybėje surengtas pirmasis darbo grupės, kuri turi parengti centralizuotos maisto produktų pirkimo sistemos konkurso sąlygas posėdis.

Kauno valdininkai sako, kad perkant maisto produktus centralizuotu būdu nedidės mokestis už darželį vaikų tėvams. Be to, valdininkai dievagojasi, kad maisto kokybė nenukentės.

LTF: komisija - tendencinga

LTF vadovas Audrius Murauskas jau pirmajame posėdyje pastebėjo „darbo grupės tendencingumą“.

„Darbo grupė labai tendencinga. Aš iškėliau klausimą, ar apskritai tikslinga tai daryti? Ar mes apskritai matome tą problemą? Aš uždaviau labai konkrečius klausimus. Kas tai inicijavo? Koks žmogus ar žmonių grupė? Ar mes turime skundų? Jei imiesi kažką keisti, tai vien dėlto, kad kažką pagerinti. Ar tai išties problema ar atskirų darželių problema? Jei kai kuriuose darželiuose yra ši problema, tai gal yra nekompetetingi vadovai ir nemoka organizuoti viešųjų pirkimų. Tai galbūt reikia jiems padėti tai daryti. Šioje vietoje visą laiką jaučiasi tendencija, kad savivaldybės deleguoti darbo grupės nariai visiškai tendencingai ir kryptingai viską kreipia į centralizuotą pirkimą. Jie priėmė mūsų klausimus, bet realiai į juos neatsakinėjo“, - DELFI sakė A. Murauskas.

Kauno savivaldybės skaičiavimais, įvedus centralizuotą sistemą bus sutaupomą 2-3 mln. Lt. Tačiau tai nereiškia, kad darželinukų tėvai mokės mažiau.

„Mes prašome oficialiai pasakyti, kur panaudos sutaupytas lėšas. Iš ankstesnių savivaldybės žmonių pasisakymų galime spręsti, kad pinigai bus panaudoti savivaldybės reikmėms. Paprastai žmonės žino, kam taupo (…). Kažkaip bandoma vinguriuoti, gražiai kalbėti, kad mes sutaupysime 3 mln. Lt. Na, gerai. O kur jūs juos dėsite? Jeigu mes žinosime, kad sutaupytus pinigus grąžins tėvams ar į darželio fondą, kur tėvai nuspręstų, ką su jais daryti. Yra daug variantų. Tada bus aišku“, - sako A. Murauskas.

Valdininkai mato naudą

Darbo grupei vadovaujantis Kauno savivaldybės švietimo ir kultūros įstaigų veiklos analizės skyriaus vedėjas Virginijus Mažeika sako, kad darbo grupė tiesiog vykdo Kauno vadovybės nurodymą.

„Tarybos kolegija davė administracijai tokį pavedimą. Administraciją pavedimą vykdo. Reikia ar nereikia, kaip suprantu, sprendžiama savivaldybės taryboje“, - DELFI teigė V. Mažeika.

Beje, centralizuoto vaikų maitinimo klausimas buvo spręstas ne Kauno miesto savivaldybės taryboje, o tik tarybos kolegijoje.

Bet kokiu atveju V. Mažeika mano, kad centralizuotos sistemos įdiegimas leis nedidinti vaikų maitinimo kainų.

„Centralizuotai perkant didelį kiekį produkcijos yra aišku, kad tos pačios kokybės maistas bus nupirktas pigiau. Čia yra aksiominis klausimas. Manau, kad nupirkus tos pačios kokybės produktus už mažesnę kainą tėvams nauda būtų ta, kad brangstant maisto produktams nereikėtų kelti maitinimo kainos“, - sako V. Mažeika.

Beje, darbo grupė konkurso sąlygas įpareigota parengti skubiai.

„Kiekviena skuba yra proto ribose. Bent jau man, kaip darbo grupės vadovui, prioritetas yra kokybė, o ne skuba. Darbo grupė turi parengti tokius konkurso dokumentus, kad maisto kokybė atitiktų nustatytas normas, higienos sanitarines normas. Ir, aišku, kad kainos nebūtų didesnės, nei perkant dabar“, - sako V. Mažeika.

Tuo tarpu Kauno vaikų darželiuose tėvai gali savanoriškai pasirašyti prieš planuojamą centralizuotą sistemą. A. Murausko teigimu, nors parašų rinkimas dar tik įsibėgėja, jau gauti parašai iš ketvirtadalio Kauno darželių su tėvų prieštaravimais keisti esamą maisto produktų tiekimo sistemą. Iš viso laikinojoje sostinėje yra 80 vaikų darželių.

A. Murausko teigimu, daug skundų dėl maisto kokybės Kauno darželiuose nesulaukiama, o priešinga situacija susiklostė Vilniuje, kur centralizuota sistema buvo įdiegta.