„Kartais taip nutinka, kad mes gauname tų vadinamųjų „sasyskinių vaikų“. Jis guli kaip dešrelė namuose prie kompo, jam pasakyti vis tiek nieko negali. Na, gali, bet jis gali trenkti durimis ir išeiti iš namų, ir tada pats eisi ieškoti, atsiprašysi, kad grįžtų“, - juokėsi R. Jurkėnas.

Kad taip neatsitiktų, specialistas pataria tėvams skatinti vaikus, ieškoti, kas jiems įdomu, ir ugdyti tuos gebėjimus. Kita vertus, R. Jurkėnas įspėja, kad tėvai neturėtų perspausti – siųsti vaikų į ilgametes muzikos ar sporto mokyklas, jei atžala nerodo tam išskirtinio polinkio.

„Ar blogai yra muzikinis išsilavinimas? Puiku. Bet ar tikrai reikia užsidėti pliusiuką 7-8 metų, jeigu tas žmogus ne tam yra skirtas? Nes yra gerai groti, kaip ir bet koks išsilavinimas yra gėris. Bet pagalvokim, ar tikrai reikia visus kiaušinius sudėti į vieną pintinę?..“ – retoriškai klausė R. Jurkėnas.

Tėvų įtaką vaikų karjerai, anot konsultanto, yra milžiniška. Kai kurie iš jų, apgailestauja R. Jurkėnas, bando savo neįgyvendintas svajones išpildyti vaikuose.

„Bėda yra ta, kad tėvai labai dažnai bando savo marškinėlius užvilkti tam jaunam žmogui. (...) Kai jie sėdi visi kartu tu tuos dalykus matai – aš visą gyvenimą svajojau būti daktaru. Man nepavyko. Na jau mano vaikas, tai tikrai bus“, - patirtimi dalinosi R. Jurkėnas.

Dar viena problema, kurią įvardija pašnekovas, kad tėvai dažnai liepia jaunuoliams stoti bet kur, kad tik jis gautų diplomą. Taip tokie žmonės, pasak konsultanto, įstoja į vadybą, kuriai neturi jokio išskirtinio intereso.

„Patikėkite, rasti gerą vadybininką, yra didžiulis iššūkis, nes jų nėra. O pagamina jų 600 per metus Lietuvoje. Jau antrame kurse susiranda darbą tas, kuriam tinka vadyba. Klausimas, ką kiti 90 proc. ten veikia“ , - Žinių radijui kalbėjo R. Jurkėnas.

Karjeros konsultantas sako, kad sėkmingiausi darbuotojai yra dviejų tipų: tie, kurių darbas yra ir hobis, ir tie, kurie daro tai, kas jiems labai gerai sekasi ir šalia to turi hobį.

„Nes nėra sėkmingų žmonių, kuriems „žiauriai“ nepatinka jų darbas, kurie nekenčia to, ką daro ar jam nesiseka“, - sakė R. Jurkėnas.

Konsultanto patarimas abiturientams – susirašyti savo 20 geriausių savybių, o tada skaityti kursų aprašymus – tik tada jaunuolis supras, ar jam ta specialybė tinka.

Visą laidos „Prie pietų stalo“ įrašą rasite ČIA.