Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos kandidatas į ministrus pirmininkus tvirtino, jog esamas mokyklų finansavimo modelis „mokinio krepšelio“ principu nepasiteisino, o su biudžetinio sektoriaus reforma gali būti svarstoma pereiti prie etatinio mokytojų apmokėjimo.

„Jei mokykla bus pustuštė kaime, tikrai ieškosime variantų finansuoti tą pustuštę mokyklą kaime, neuždarysime mokyklos“, – sakė S. Skvernelis. Pasak jo, ankstesnės valdžios ieškojo būdų, kaip sustyguoti mokyklų finansavimą, bet sako tokią sistemą tinkant didmiesčiuose, bet ne visai Lietuvai.

„Mes privalėsime surasti finansavimo modelį. Tas bandyta daryti universaliu principu šalyje, mes matome, kad nelabai pavyko. Mes kalbame paie tą patį krepšelio modelį kaimo mokyklose, miesteliuose ir didmiesčiuose. Jei Vilniuje tas mechanizmas pakankamai gerai veikia ir skatina konkurenciją, rajonuose, kaimuose mes praradome mokyklas“, – kalbėjo kandidatas.

Pasak jo, koreguojant naująjį Darbo kodeksą, priimant įstatymus dėl biudžetininkų apmokėjimo, svarstant valstybės tarnybos įstatymo reformą yra „unikali galimybė sureguliuoti proporcijas ir vienas iš svarstymų yra pereiti prie etatinio mokytojų apmokėjimo modelio“.

Prisistatydamas Seime S. Skvernelis aptarė permainas mokyklose ir siekiamybe įvardijo autoritetingą, orų atlygį gaunantį mokytoją bei mokykloje saugiai besijaučiantį mokinį.

„Pirmiausia aš matyčiau mokykloje dirbantį orų mokytoją, kuris už savo sunkų darbą gauna orų atlygį, kurio potencialas išnaudojamas visapusiškai, tiek per edukaciją, tiek per popamokinę veiklą. Aš matau mokytoją, kuris yra autoritetas tiek visuomenėje, tiek vaikų tarpe, kuris ugdo kūrybingą, kritiškai mąstančią asmenybę, ne mechaniškai perteikia žinias“, – ketvirtadienį per prisistatymą į klausimą, kokią norėtų matyti mokyklą baigiantis kadencijai po ketverių metų, atsakė S. Skvernelis.

„Taip pat vaiką, kuris gali mokyklos aplinkoje jaustis saugiai, kad iš jo nebus tyčiojamasi dėl socialinės atskirties, nebus patyčių dėl jo elgesio,išvaizdos, orientacijos ar panašiai. Aš matau vaiką, kuris galės įstoti į konkurencingus, kalbant apie Europą, universitetus, ir kuris turės galimybę negalvoti ar neišsigąsti, jei atsiras praeinamasis balas į universitetą, (jis nebus) nepasiekiama, neįgyvendinama viršūnė“, – kalbėjo kandidatas į premjerus.

Prezidentė Dalia Grybauskaitė ketvirtadienį pateikė Seimui S. Skvernelio kandidatūrą į ministrus pirmininkus. Toliau kandidatas susitiks su frakcijomis, o kitą savaitę Seimas balsuos, ar pritarti jo kandidatūrai. Premjerą skiria prezidentas Seimo pritarimu.

Naujosios Vyriausybės programos projekte žadama atsisakyti dabartinio finansavimo modelio pagal „mokinio krepšelio“ metodiką, ją keičiant klasių komplektų modeliu, žadama tobulinti nacionalinį mokinių pasiekimų vertinimą, orientuojantis į tarptautinių vertinimų kriterijus ir metodikas.

Taip pat siūloma užtikrinti visų visuomenės grupių atstovams lygiavertį dalyvavimą aukštojo mokslo studijose, pertvarkant priėmimo į aukštąsias mokyklas sistemą – atsisakant „išimtinai akademinių kriterijų ir sudarant sąlygas racionaliam, individualizuotam mokymosi institucijos ar mokymosi formos pasirinkimui“.