Pasvalyje augusi ir čia mokyklą lankiusi Renata (tikrasis vardas ir pavardė redakcijai žinomi) pasakojo, kad Mokytojų diena jai buvo viena smagiausių mokyklos švenčių, nes pamokas visuomet vesdavo dvyliktokai.

Už teisingą atsakymą – alkoholis

„Kol mokiausi 9-11 klasėje, visokių linksmybių prisigalvodavome. Pavyzdžiui, eidavome tik į tas pamokas, kurias vesdavo gražiausi dvyliktokai. Ir, žinoma, jei gerai sutardavai su mokytoju, galėdavai net ir pažymio išsiprašyt. Linksmiausios pamokos būdavo pas mokyklos „populiariuosius“, nes jie nebijodami klasėse ne tik patys švęsdavo, bet ir švęst kartu kviesdavo jaunesniuosius mokinius. Kadangi anksčiau Mokytojų diena visuomet vykdavo penktadieniais, tai po pamokų draugų būreliai, 11-12 klasių mokiniai, išsinuomodavo sodybas ar pirteles, kartais rasdavo vietų „plotams“ ir ten, kur vykdavo Mokytojų dienos šventimas“, – prisiminė mergina.

Tiesa, įspūdingiausia Mokytojų dieną ji vadiną tą, kai pati buvo dvyliktokė. Tuomet su vienu šauniųjų vaikinų ji vedė istorijos pamoką.

„Liepėme atlikti testus iš įvairiausių istorinių klausimų, o už teisingus atsakymus merginos laimėdavo sidro stiklinę, vaikinai – stikliuką stipresniojo gėrimo. Aišku, tikrai per prievartą nieko negirdėme ir jei nenorėjo, nevertėme, bet per 6 pamokas, jei gerai pamenu, tik viena mergina atsisakė sidro, nes vartojo antibiotikus“, – kaip iš tiesų mokyklose švenčiama Mokytojų diena, pasakojo Renata.

Save laikė dievais

Jos teigimu, dvyliktokams girdyti jaunesnius mokytojus buvo pakankamai įprasta. Mergina prisiminė, kad viena jos bendraklasė dar bandė devintokus sudominti saldainiais, tačiau liko išjuokta.

„Dar dvyliktokai kartais darydavo taip, kad pamokos pradžioje pastatydavo 0,5 litro butelį tauriojo gėrimo, nors iš tiesų ten būdavo koks nors kompotas arba sultys supiltos, ir pareikšdavo mokiniams, kad pamoka nesibaigs, kol dvyliktokų-dievų gėrimas nebus išgertas. Bet, kaip ir sakiau, mes tikrai nieko neskiedėme ir tikrai girdėme savo mokinius“, – šyptelėjo Renata.

Paklausta, kaip į tokias linksmybes reaguodavo mokytojai, ji patikino, kad šie apie tai net nesužinodavo – jie viską užglaistydavo, tačiau papasakojo apie kelis nuotykius, kurie vos nesibaigė labai liūdnai.

Prisigėrė tiek, kad nepaėjo, padegė užuolaidas

„Dvyliktokai vaidindavo ne tik mokytojus, bet ir mokyklos direktorių, pavaduotojas ir panašiai. Mūsų mokyklos moksleivių prezidentas buvo paskirtas mokyklos direktoriumi. Pamokų metu jis vaikščiojo po klases ir „prižiūrėjo tvarką“. Iš tiesų – ėjo pas visus ir gėrė. Kažkur apie pietus, kai iš savo renginio grįžo tikrieji mokytojai, atsimenu, kaip vedėme mūsų prezidentą pamiegot į mašiną, nes buvo nulūžęs direktoriaus kabinete. Linksminosi pernelyg nuoširdžiai“, – prisimindama tai šyptelėjo mergina.

Jos teigimu, mokykloje buvo ne tik viešai vartojamas alkoholis, bet ir rūkoma. Štai po vieno tokio masinio parūkymo teko spręsti rimtą bėdą.

„Tikybos kabinete vaikinai rūkė ir padegė užuolaidas. Aišku, nieko ten daug nebuvo, bet vis tiek sugadino, liko skylės. Bet merginos įtikino mokytoją, kad jos užsidegė nuo žvakės ir paskui dar gal kelis metus tikybos mokytoja net per maldą nedegdavo žvakės prisimindama, kad dvyliktokams buvo užsidegusios užuolaidos. Sakydavo: „Tai geriau būkime atsargūs, kad netyčia neįvyktų nelaimė“. Tai čia būdavo topinis juokas, nes mokytoja visoms klasėms pasakojo, o mokiniai visi tai žinojo, kas ten ir kaip buvo“, – pasakojo Renata.

Jos teigimu, alkoholį moksleiviai vartodavo ir mokytojų kambaryje.

Nieko blogo nemato

Tiesa, siautulingas nepilnamečių linksmybes ji linkusi traktuoti ne kaip rimtą mokyklos taisyklių pažeidimą, o kaip tiesiog smagią šventę.

„Nors gal čia labai baisiai atrodo, kad oj oj visi gėrė, bet iš tiesų tų tokių girtų ar kažkokių nesąmonių net nebūdavo. Dvyliktokės panos sutvarkydavo ir užglaistydavo visus kampus. Nei vienas mokytojas iki galo nieko nesužinodavo, kas vyko, o jaunieji mokiniai tik džiaugdavosi viena kitokia ir linksma diena mokykloje“, – įsitikinusi ji.

Renatos teigimu, ir mokytojų negalima laikyti šventaisiais. Nors oficialiai buvo teigiama, kad jie eina į koncertą kultūros namuose, retas pedagogas iš tiesų ten vykdavo.

Aštuntokas apvėmė ne tik mokyklą, bet ir mokytojas

„Mano mama yra mokytoja, tai ji pati pasakojo, kad neidavo jos su kolegėmis į jokį koncertą, o traukdavo pas kolegę, kuri arčiausiai mokyklos gyveno, ir kavutę su brendžiuku gerdavo“, – pasakojo mergina.

Ir nors šiuos juos pasakojimus dar gal būtų galima pateisinti tuo, kad mokykla yra Lietuvos regione, kad dideliuose miestuose Mokytojų diena švenčiama kitaip, Renata sakė ne iš vieno draugo girdėjusi apie panašias linksmybes didmiesčiuose.

„Visi mūsų mokyklos vakarėliai tokie būdavo, galiausiai jie net uždrausti buvo, nes mokytojai nebegalėjo suvaldyti mokinių. Bet negalvokite, kad čia kaimas. Mano vienas draugas vilnietis dar mokydamasis aštuntoje klasėje padaugino alkoholio ir per kalėdinį žiburėlį apvėmė mokyklą ir dvi mokytojas“, – liūdną situaciją mokyklose atskleidė ji.

Prieš jaunesnius moksleivius ir smurtauja

Panašių moksleivių Mokytojų dienos linksmybių aprašymų galima ir internete. Štai pavyzdžiui viena internautė pasakojo, kad jos bendraklasis jaunesniems moksleiviams vestos pamokos metu užpuolė septintos klasės mokinę.

„Viskas buvo super. Ypač smūgis laikraščiu kvaišais septintokei per galvą“, – rašė ji.

Nors kiti internautai merginą ėmė auklėti, kad taip elgtis – ne valia, ji tikino, kad nors prieš pamokas ir buvo paaiškinta, kad negalima naudoti jokios prievartos prieš moksleivius, kitaip elgtis nebuvo galima

„Vaikinai tvarkingai dirbo, bet su panelėmis buvo kita kalba“, – teisinosi ji.

Savo ruožtu kitas moksleivis pasakojo, kad jų mokykloje tradicija dvyliktokams vesti pamokas nutraukta būtent po panašaus išpuolio. Tuomet, kai dvyliktokas sumušė mažametį.

Interneto forumuose netrūksta ir patvirtinimų, kad Mokytojų dieną mokykla tampa išgertuvių vieta. Mokiniai atskleidžia, kad alkoholis vartojamas ne tik klasėse, bet ir medicinos seselės, kūno kultūros mokytojų ir net direktoriaus kabinete.

Tiesa, DELFI susisiekus su skirtinguose Lietuvos regionuose esančiomis mokyklomis, jų atstovai tikino nieko panašaus negirdėję ir nematę.

Pamokas stebi mokytojai

Šiaulių Juliaus Janonio gimnazijos direktorius Rimas Budraitis pasakojo, kad gimnazistų yra visokių, tačiau bendrai žiūrint nemažai tokių, kurie yra subrendę ir jais galima pasitikėti, tad ir į pamokų vedimą jie žiūri atsakingai.

„Moksleiviai labai rimtai ruošiasi toms pamokoms, tad nemanau, kad jų metu vyksta kokie tokie kvailiojimai. Mes ramiai jaučiamės, nes jie tai daro atsakingai. Manau, tai ir šventės dalis, ir graži gyvenimiška, o gal net profesinė patirtis. Nebūtinai reikia planuoti būti pedagogu, bet atsistoti prieš mokinius, bandyti suvaldyti auditoriją, kažką su jais nuveikti prieš tai atitinkamai pasiruošus, manau, yra gerai“, – kalbėjo direktorius.

Direktorius pasakojo, kad jo vadovaujamoje gimnazijoje dvyliktokai veda pamokas devintokams. Tokių pamokų pamoku, pasak R. Budraičio, mokytojai paprastai taip pat būna klasėse.

„Senais laikais mokytojai klasėse nebūdavo, gal tuomet ir pasitaikydavo kokių linksmesnių dalykų, bet šiaip viskas tikrai vyksta normaliai. Mokytojai savo profesinę šventę mūsų gimnazijoje švenčia po pamokų, o ir ta šventė tokia, kad gimnazistai surengia koncertą. Rengiame ir tradicinę išvyką, tačiau ją šį kartą nukėlėme į moksleivių rudens atostogas, kurios bus spalio pabaigoje“, – pasakojo jis.

Pamokas veda pradinukams

Savo ruožtu Vilniaus Salomėjos Nėries gimnazijos direktoriaus pavaduotoja Violeta Urbanavičienė pasakojo, kad Mokytojų dieną dvyliktokus jų gimnazija skolina Vytės Nemunėlio pradinei mokyklai – šie eina vesti pamokų ten.

„Mums atrodo, kad mūsų gimnazijoje vaikai yra labai dideli, tad atėjęs dvyliktokas devintokui nelabai kokybiškai organizuos pamoką. Dvyliktokus labai rimtai ruošiame darbui su pradinukais, mokytojai tokių metu irgi ne bimbinėja kur nors, o taip pat yra mokykloje tam, kad jei kas nutiktų, iš karto galėtų ateiti į pagalbą. Be to, į klasę ateina ne vienas mokinys, o dviese. Yra daug norinčių, todėl atrenkame pačius geriausius. Kadangi tai yra labai sena tradicija, pradinukai dvyliktokų labai laukia, jie greitai susidraugauja. Pradinukai mūsų mokykloje pietauja, todėl tas bendravimas tęsiasi ir po Mokytojų dienos. Kad būtų kokių kuriozų, kad mažesnieji būtų skriaudžiami, negirdėjome“, – sakė ji.

Pavaduotojos teigimu, tokioms pamokoms rengiamasi labai atsakingai. Dvyliktokai turi paruošti pamokos planą, prieš maždaug savaitę jį parodo mokytojui. Jei šis neįtinka specialistui, vaikai praranda teisę vesti pamoką.

Tiesa, vėliau pedagogai, nors ir būna mokykloje, pamokų neprižiūri.

„Tai yra savotiška šventė ir vaikams, ir mokytojui, kuris tuo metu gali pasiilsėti, gal kokią mintį austi“, – ką tuo metu, kai vedamos pamokos, veikia mokytojai, taip įvardijo V. Urbonavičienė.

Dvyliktokai su devintokais nebesusitvarko

Dvyliktokai pradinukams pamokas veda ir Palangos senojoje gimnazijoje. Šios mokymosi įstaigos direktoriaus pavaduotoja neformaliajam ugdymui Aurelija Jazbutienė sakė, kad toks sprendimas buvo priimtas tuomet, kai gimnazijoje liko tik devintokai.

„Jau maždaug dešimt metų mūsų dvyliktokai eina į Palangos pradinę mokyklą ir ten veda pamokas. Kol buvome paprasta vidurinė mokykla, visuomet minėdavome mokinių savivaldos dieną ir moksleiviai vesdavo pamokas vieni kitiems, tačiau vėliau pamatėme, kad sunku ir suvaldyti tuos devintokus, kyla klausimų dėl drausmės, pamokų nelankymo – per mažas amžiaus skirtumas, kad klausytų vyresnių mokinių. Pamatėme, kad jei dvyliktokai jiems veda pamokas, klasėje vis tiek turi būti mokytojas, tad jam užkrauname dvigubą krūvį – ir dvyliktokus parengti, ir po to pamokoje dalyvauti. Nusprendėme to atsisakyti“, – aiškino ji.

Dabar gimnazijoje Mokytojų diena švenčiama kitaip – organizuojat koncertą, įvairias viktorinas. Savo ruožtu pradinėse mokyklose dvyliktokų vedamos pamokos pedagogų nėra prižiūrimos, tačiau mokytojai taip pat patikrina jų pasiruošimą.

„Kai mūsų vaikai grįžta ir parsineša nuotraukas, matome jose tik džiaugsmingus veidus. Visuomet visi yra patenkinti“, – sakė A. Jazbutienė.