Į ką tėveliams atkreipti dėmesį, kaip ir ko išmokyti savo vaikus, kad kelias į mokyklą jiems būtų saugus, kalbamės su Vilniaus apskrities VPK Kelių policijos valdybos Administracinės veiklos skyriaus vyresniąja specialiste komisare inspektore Aiste Dijokaite.

Namų darbų turi ir tėveliai

Kiekvieno tėvelio gyvenime ateina toks metas, kai savo atžalą pagaliau reikia į mokyklą išleisti keliauti vieną. Ką reikėtų daryti, kad ir vaikas būtų saugus, ir tėvelio širdis rami?

Dažnas atvejis – vaikas ūgtelėjo, bet žinių apie saugumą kelyje dar neturi. Todėl prieš pradedant vaikui vienam lankyti mokyklą, jį reikia gerai šiam žygiui paruošti, t. y. parinkti jam saugiausią kelią, kuriame būtų kuo mažiau plačių gatvių.

Pirmiausia ant paprasto popieriaus lapo reikėtų nubrėžti žaismingą kelio į mokyklą schemą. Ji turėtų būti paprasta ir vaikui suprantama. Schemoje reikėtų pažymėti pagrindinius objektus, pagal kuriuos vaikas galėtų orientuotis. Tai galėtų būti namas, mokykla, parduotuvė. Taip pat svarbu paryškinti pavojingiausias maršruto vietas, kuriose vaikas turėtų būti ypač atidus, pavyzdžiui, gatvė.

Nupieštu keliu tėveliams reikėtų kelis kartus nueiti drauge su vaiku, dar prieš išleidžiant jį vieną į mokyklą. Einant numatytu keliu svarbu įvertinti, kiek vaikas užtrunka keliaudamas iki mokyklos. Žinoma, laiką matuoti reikia vaiko žingsniu, žioplinėjant. Tėveliai turi gerai apskaičiuoti šį laiką, kad ryte vaikui netektų vėluoti į pamokas ir šis strimgalviais nebėgtų per gatvę.

Jei vaikas savo kelyje į mokyklą turi pereiti gatvę, ko jį svarbiausia išmokyti?

Svarbiausia vaiką išmokyti nesiblaškyti ir neskubėti, o susikaupti ir pagalvoti, kaip saugiai pereiti gatvę. Patariama kelis kartus pereiti gatvę kartu su vaiku, kad parodytume jam gresiančius pavojus. Be to, jeigu tenka eiti per gatvę, kurioje nėra šviesoforo, reikia vaiką išmokyti eiti ne įstrižai, bet stačiu kampu. O jeigu kelyje yra pėsčiųjų perėja, žinoma, reikia įpratinti vaiką eiti tik per ją.

Vaikus reikia išmokyti, kad einant per šviesoforo reguliuojamą perėją, būtina sulaukti ne tik žalio šviesoforo signalo, bet ir pasižiūrėti į šonines gatves. Vairuotojai, ypač sukantys į dešinę, neretai nelinkę praleisti pėsčiųjų, todėl būtina sulaukti, kol jie sustos.

Mažą vaiką reikia mokyti įžengti į pėsčiųjų perėją tik tada, kai automobilis sustoja, nes pats vaikas negali gerai įvertinti nuotolio nuo atlekiančios mašinos iki perėjos. Taip pat reikėtų vaikui pademonstruoti situaciją, kai yra kelios eismo juostos, o perėja nereguliuojama. Teisingas būtų toks mokymas: pirmoje juostoje mašina sustojo, vaikas žengė į priekį, pasižiūrėjo pro kraštą, palaukė, kol šalia sustos važiuojanti mašina, ir tik tada žengė toliau. Svarbiausia, kad vaikas įprastų nebėgti per visas eismo juostas sustojus tik pirmam automobiliui.

Ką svarbu žinoti rajonų, kaimų vaikams?

Vaikui užmiesčio keliu reikia eiti kairiąja kelio puse, prieš atvažiuojančių automobilių eismą. O išlipus, pavyzdžiui, iš autobuso, būtinai palaukti, kol jis nuvažiuos. Jokiu būdu negalima eiti autobusui iš priekio.

Atšvaitas būtinas kaip dantų šepetukas

Daugelis mokinukų iš mokyklos tiesiai į namus grįžti neskuba – užsiima popamokine veikla, lanko įvairius būrelius. Neretai aktyviausiems vaikams į namus tenka grįžti jau sutemus. Kaip jiems tai padaryti saugiai?

Tamsiuoju paros metu kiekvienas mokinys būtinai turi segėti atšvaitus ar dėvėti drabužius su atšvaitais. Jeigu atšvaitas spyruoklinis, jį reikia užsidėti ant dešinės rankos, o jeigu pakabinamas – prisegti prie viršutinio drabužio dešinės kišenės. Beje, reikėtų atšvaitą segėti ne tik vakarais, bet ir apniukusią dieną.

Svarbu, kad ne tik vaikai, bet ir jų tėvai segėtų atšvaitus. Jie turi būti geras pavyzdys vaikams, nes kaip tėveliai elgsis gatvėje, taip elgsis ir mažieji. Jiems tėvai – didžiausias autoritetas.

Apie atšvaitų būtinybę kalbama gana dažnai ir daug. Ar Lietuvos vaikai dar neįprato jų segėti?

Atšvaitų kasmet išdalijame tikrai daug, dabar juos segi gerokai daugiau vaikų nei prieš keletą metų. Deja, daugelis mažųjų prikaupia jų pilnus stalčius, bet neužsisega. Laikas juos išsitraukti. Mano įsitikinimu, reikia nusipirkti atšvaitą kaip dantų šepetuką ir tik tada keliauti į mokyklą.
Svarbiausia – praktika

Jeigu tėveliams sunkiai sekasi patiems išmokyti savo vaikus eismo saugumo, kur jie gali sulaukti pagalbos? Girdėjome apie policijos organizuojamus nemokamus mokymus – Saugaus eismo klases. Kokie tai mokymai, kur ir kaip jie vyksta?

Saugaus eismo klasės veikia Vilniaus, Klaipėdos, Panevėžio ir Utenos apskričių policijos komisariatuose. Jos yra labai populiarios – per metus klasėse apsilanko apie 9 000 vaikų nuo 5 iki 19 metų. Apsilankymus Saugaus eismo klasėse lyg ekskursijas dažnai organizuoja patys mokytojai. Užsiėmimo metu, vos per vieną valandą, vaikai sužino viską, kas yra svarbiausia. Klasėje įrengta šviesoforų reguliuojama sankryža – su gatvėmis, šaligatviais, kelio ženklais. Taip pat yra nereguliuojama pėsčiųjų perėja, kurioje mokymas vyksta kaip realioje gatvėje. O kiekvienas išklausęs kursą pasirašo pasižadėjimus, gauna pažymėjimus ir atšvaitų dovanų.

Kokiems vaikams patartina apsilankyti Saugaus eismo klasėje?

Ikimokyklinio amžiaus, nors dažniausiai apsilanko 1–4 ir 6–9 klasių moksleiviai. Ypač reikėtų Saugaus eismo klasėje apsilankyti, jei tėveliai pastebėjo, kad vaikui trūksta saugaus elgesio gatvėje žinių, mažasis vos išvengė eismo nelaimės ar buvo patekęs į ją.

Šaltinis
„Valstiečių laikraštis“
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją