"Lietuvos" taikiklis nukreiptas į jaunus žmones, kurie nebijotų atsakomybės, vėjo, lietaus bei sūraus vandens.

"Siekiame propaguoti buriavimą, parodyti jauniems žmonėms pasaulį, kad šie progresuotų, susipažintų su kitais", - kalbėjo įgulos kapitonas Osvaldas Kudzevičius.

Anot jo, tai - turininga gyvenimo mokykla. Kasmet į "Lietuvos", kuri atlieka ir mokomojo burlaivio funkcijas, komandą įsilieja nauji jaunuoliai, tačiau, paplaukioję porą vasarų, jie įninka į mokslus, darbus, sukuria šeimas.

Prisivilioti į komandą buvo pavykę jaunuolius ne tik iš uostamiesčio, bet ir Vilniaus, Kauno, Juodkrantės, Šiaulių.

"Negalima sakyti, kad nėra norinčiųjų, tačiau dažniausiai nutinka taip, kad iš dešimties naujų narių lieka tik du. Nenoriu nieko blogo pasakyti apie jaunimą, tačiau, tik atėję čia, jie pamato, kad buriuoti reiškia ir dirbti, ne tik gulėti ir gerti kokteilius po bure, bet ir ją pakelti, patempti, kartais ir palopyti", - teigė savivaldybės laivo įgulos kapitonas O.Kudzevičius.

Šiemet "Lietuva" tradiciškai dalyvaus tarptautinėje "The Tall Ships Races", "Gero vėjo", S.Marcinkevičiaus atminimo regatose.

Daugiausia įspūdžių pasisemia "The Tall Ships Races" regatos dalyviai. "Šią vasarą laukia tolima kelionė į pačią regatos starto vietą - Liverpulį", - aiškino O.Kudzevičius. Iš Liverpulio jachtos plauks į Norvegiją, iš ten - į Olandiją.

"Tokių potyrių niekur daugiau nepasisemsi", - tikino "Lietuvos" palydovai studentai Gediminas Petrauskas ir Romas Adomavičius.

Buriavimas, anot jų, neatsiejamas nuo naujų pažinčių užmezgimo, draugystės tvirtumo išbandymo. Prieš ketverius metus pasiryžę išplaukti jachta į plačiuosius vandenis, dabar jaunuoliai patys vilioja naujus įgulos narius.

"Žmogau, ateik iš bet kur ir mes tau parodysime, kas yra jūra. Plaukiodamas tikrai išmoksi ir mazgą surišti, ir visus jūrinius terminus", - sakė jaunuoliai.

Vaikinai pasiryžę priimti visus, kurie tik panorės. "Kuo anksčiau jie prisijungs prie mūsų, tuo lengviau jiems bus pasiruošti vasarai", - kalbėjo Gediminas ir Romas.

Praėjusiais metais "Lietuva" buvo pilna merginų, kurios, pasak kapitono, šauniai tvarkėsi. Klaipėdoje ir Vilniuje "Kreiserinio buriavimo mokykloms" vadovaujantis Artūras Dovydėnas pastebėjo, kad Lietuvoje buriavimu susižavi vis daugiau žmonių.

"Jei anksčiau per metus mokinių būdavo apie šimtą, dabar šis skaičius yra išaugęs iki maždaug 150-200, o vien nuo praėjusio rudens iki pavasario bus apie 150", - aiškino jis. Kreiserinio buriavimo, dar vadinamo poilsiniu, mokykloje mokėsi žmonės nuo 18 iki 70 metų. Moterys vis dar - mažuma. "Nors jos dabar sudaro tik maždaug 10 procentų, jų vis daugėja. Tarybiniais metais jos visai neįgydavo kvalifikacijos, nors plaukiodavo kartu", - aiškino A.Dovydėnas.

Žiemą mokiniai gilina teorines žinias, o vasarą praktikuojasi. "Šiemet pirmą kartą nuomosime didelį burlaivį, organizuosime keturis kvalifikacinius reisus į Baltiją", - aiškino mokyklos vadovas.