Po egzamino DELFI kalbinti abiturientai sakė, kad užduotys neišgąsdino.

„Labai džiaugiuosi, kad pradžioje buvo daug klausimų iš Lietuvos Konstitucijos, kurią gerai moku. Egzamine reikalauta labai mažai datų – tikėjomės daugiau. Šiaip egzamine buvo viskas, ko mokėmės mokykloje“, - teigė Živilė Diškevičiūtė, Kauno Veršvų vidurinės mokyklos abiturientė

Pasak Živilės, žemėlapių užduotyse pateikti I ir II pasauliniai karai, taip pat reikėjo analizuoti karikatūras. Abiturientė atsakė į daugelį egzamino klausimų, tad tikisi surinkti bent jau 50 proc.

„Tikėjausi tikrai sunkesnio egzamino. Išlaikyti tikrai išlaikiau, o kiek procentų gausiu, tikrai nežinau“, - po egzamino sakė Aurelija Vaicekauskytė. Ji pasakojo istorijai mokykloje skyrusi daug dėmesio - ypač 12-oje klasėje.

Pasak Aurelijos, egzamine reikėjo analizuoti šaltinius apie Romos imperiją, Lietuvos Didžiąją Kunigaikštystę. Vienoje karikatūroje vaizduotas Abiejų Tautų Respublikos padalijimas.

Aurelijos teigimu, daugumai abiturientų laiko užteko. Ji pati greitai atliko visas užduotis, dar kartą perskaitė, patikrino iš egzamino išėjo 15 minučių anksčiau.

Daugumai abiturientų istorija buvo paskutinis egzaminas. Šią savaitę dalis jų dar laikys muziką ir chemiją.

Populiarumu nusileidžia tik anglų ir lietuvių kalboms

Istorija – vienas populiariausių pasirenkamųjų egzaminų. Laikančiųjų skaičiumi ją lenkia tik anglų kalba ir privalomas lietuvių kalbos egzaminas.

Atsakymus abiturientai rašė į specialų atsakymų lapą, o iš egzamino galėjo išsinešti užduočių sąsiuvinį. Taip sudaroma galimybė pasitikrinti, kaip sekėsi egzaminas, aptarti užduotis su bendraklasiais ir mokytojais.

Egzamine negalima nusirašinėti, trukdyti kitiems, draudžiama į patalpą įsinešti mobiliojo ryšio ir kitų informacijos perdavimo ar priėmimo priemonių. Kandidatas, nusižengęs šiai taisyklei, nutraukia užduoties atlikimą ir šalinamas iš egzamino patalpos.

Egzamino rezultatai paaiškės maždaug per mėnesį. Visų pagrindinės sesijos valstybinių brandos egzaminų rezultatus planuojama paskelbti iki liepos 12 dienos.

Kandidatas, nesutinkantis su egzamino darbo įvertinimu, per 3 dienas nuo rezultatų paskelbimo dienos galės teikti prašymą mokyklos direktoriui dar kartą darbą peržiūrėti ir pakartotinai įvertinti.

Brandos egzaminus šiemet laiko 49,6 tūkst. kandidatų.

Brandos atestatui gauti mokiniai ir buvę mokiniai privalo išlaikyti du brandos egzaminus. Vienas iš jų - lietuvių kalbos (gimtosios arba valstybinės) - privalomas, o kitą egzaminą galima laisvai pasirinkti iš valstybinių matematikos, istorijos, biologijos, chemijos, fizikos, informacinių technologijų, užsienio kalbų (anglų, prancūzų, rusų, vokiečių,) arba mokyklinių gimtųjų kalbų (baltarusių, lenkų, rusų, vokiečių), geografijos, dailės, muzikos, muzikologijos ir technologijų egzaminų.

Iš viso kandidatai gali laikyti ne daugiau kaip šešis egzaminus. Norintieji stoti į kolegiją turi būti išlaikę du valstybinius egzaminus, o universitetą - tris.