Visoje Lietuvoje nuskambėjo istorijos, kai vienas vaikinas į egzaminą atėjo su chalatu ir šlepetėmis, o jo kraštietis mobilaus telefono neteko tik po trečio nesėkmingo bandymo juo pasinaudoti, nors šio įrenginio net negalima neštis į egzaminavimo vietą. Tačiau socialiniuose tinkluose diskutuojantys abiturientai patikina kad tai – tik smulkmenos ir dalijasi prisiminimais, ką jiems teko pastebėti egzaminų metu.

Ir egzaminą išlaikė, ir velionį į amžiną kelionę palydėjo

Socialiniame tinkle „Facebook“ į bendrą grupę susibūrę ir iš savo bendraamžės sulaukę klausimo, kas jiems labiausiai įsiminė egzaminų laikymo metu, abiturientai nustebino savo atsakymais. Pasirodo, pažeidimų užfiksuota daugiau, nei kad buvo galima tikėtis.

„Šalia mūsų gimnazijos yra kapinės, o per anglų egzaminą kaip tik vyko laidotuvės. Tai buvo galimybė sėdint egzamine ir laidotuvių giesmių paklausyti“, - pasakojo viena mergina sulaukusi atsakomojo komentaro, kad jų mokykla yra šaunioje vietoje – su vaizdu į ateitį.

„Per anglų klausymo užduotį gretimame name įsijungė signalizacija, o per istoriją dingo elektra“, - pasakojo kita mergina, tačiau pridūrė, kad tai jai ypatingai nesutrukdė.

„Per lietuvių egzaminą vienam vaikinukui sulūžo kėdė, tai gan smagiai pradėjom egzaminą“, - patikino kita.

Į egzaminus atėjo ir padauginę alkoholio

„Panelė su šventine šukuosena ir pamergės suknele iš nuomos punkto“, - dėmesį į egzaminą laikiusiųjų išvaizdą atkreipė viena iš merginų.

Tiesa, ne ką mažiau nei perdėtas puošnumas abiturientų akis badė ir visiškas nemandagumas. Vienas vaikinas stebėjo, kad abiturientai visiškai nesilaiko oficialios aprangos kodo – į egzaminą ateina su havajietiškais raštais išmargintais šortais ar marškinėliais.

Tuo metu kitas vaikinas net neslėpė, kad po egzamino važiuos prie jūros, tad jį laikė su paplūdimiui skirta apranga.

„Į anglų egzaminą vienas atėjo kamuojamas pagirių. Matyt, iš anksto jį atšventė“, - spėjo viena iš merginų. Iš kraštiečio nebrandumo šiuo klausimu juokėsi ir kitas vaikinas – „Klaipėdoje į matematikos egzaminą atėjo vaikinas, kuris visas egzaminuotojas rusiškai išsiuntinėjo, visaip išvadino ir prieš išeidamas pasakė, kad 7 – c.“

Kitas abiturientas pasakojo, kad po anglų klausymo, sukėlusio tiek daug pasipiktinimo dėl laiko stokos, vienas iš kartu egzaminą laikiusių vaikinų per likusias 4 ar 5 laisvas minutes atsakymų iš juodraščio į švarraštį perkėlimui dar sugebėjo paprašyti vykdytojų, kad palydėtų jį parūkyti.

Klausėsi egzaminų vykdytojų anekdotų ir žiūrėjo į „besiplaikstančias“ krūtis

„Man labiausiai įsiminė, kai prieš biologijos egzaminą žmogus, kuris atnešė egzaminus, prieš tai papasakojo anekdotą apie blusų porelę, o dar nešant tuos egzaminus, einant per koridorių kartojo „anticeliulitiniai čeburėkai ir šaltas alus““, - juokėsi viena mergina. Tiesa, ji pripažino, kad toks egzamino vykdytojo elgesys jai gerokai pakėlė nuotaiką.

Iš vykdytojų juokėsi ir kita abiturientė. Ji pasakojo, kad „likus porai minučių iki egzamino pradžios vykdytoja pradėjo laipioti ant kėdžių, kad užmuštų musę, nes ji trukdytų“.

Kita mergina džiaugėsi ne vykdytojų linksmumu, o atlaidumu. Jai porą atsakymų parodžiusi draugė ir ji pati vos neįkliuvo egzaminą stebėjusiai moteriai.

„Tik matau, kaip vykdytoja atsistoja ir eina link manęs... ir praėjo. Bet tuo metu gyvenimas sustojo“, - pripažino mergina.

Jos bendraamžė juokėsi iš vykdytojų bailumo – per biologijos egzaminą stipriai lijo ir žaibavo, tad dingo elektra. Užuot ėmusios kažkokių sprendimų vykdytojos tiesiog puolė žegnotis.

„Per matematikos egzaminą vykdytoja nemokėjo nei voko atkirpti, nei užklijuoti. Klaidžiojo pas visus klausinėdama, kaip tai padaryti. Ir juokas ėmė, ir nervintis pradėjau. Tikrai paliko įspūdį“, - pasakojo vaikinas.

Vienai iš merginų didesnį įspūdį paliko „du besiplaikstantys Dievo kūriniai“ - apie 45 metų vykdytoja buvo tik su palaidine ir be liemenėlės po ja.

Vykdytojas – paslaugus tėtis

O štai vienas iš abiturientų per fizikos egzaminą budėjusiai vykdytojai turbūt liks dėkingas visą gyvenimą – jam staigiai paklausus, koks teksto atsakymas, ji, kaip paaiškėjo vėliau, pasakė teisingą atsakymą.

„Dar įsiminė, kai per matematikos egzaminą vienas vaikinas sprendė užduotį ir prie jo priėjęs prižiūrėtojas pradėjo klausinėti, ar jis viską supranta ir panašiai. Ir taip ne vieną kartą. Paskui paaiškėjo, kad ten buvo jo tėvas“, - liūdnai pasakojo abiturientė.

O štai kitą merginą per matematikos egzaminą vykdytojas pagyrė, kad ji gražiai piešia.

„Mums per fiziką egzaminus išdalijo anksčiau, todėl iki 9 valandos dar pasitarėme, kur ir ką rašyti“, - džiaugėsi vienas iš egzaminus laikiusių vaikinų.

Tuo tarpu daugeliui abiturientų įsiminė vykdytojų susijaudinimas ir neapdairumas. Pavyzdžiui, vienas iš jų pasimetė, išraudo ir nubėgo pasitarti, ką daryti, jei abiturientė nori į tualetą, o kitas egzamino metu paprašė, kad mokinys atidarytų langą.

Abiturientai turi problemų su šlapimo nelaikymu, o mokyklos – su skruzdelėmis?

Net trys abiturientai iš skirtingų mokyklų patikino, kad labiausiai laikyti egzaminus jiems trukdė skruzdėlės.

„Ant stalo vaikščiojo gal 10 skruzdžių, po stalu dar tiek pat“, - pasakojo viena abiturientė. Jai antrino ir bendraamžė - „Per istorijos egzaminą po stalu ėjo skruzdžių takas ir visos jos supuolė gelbėti mano užmintos jų draugės. Taip visą egzamino laiką ir laikiau kojas pakeltas“.

Ne ką mažesnių problemų abiturientams sukėlė ir jų bendraamžiai, kurie į tualetus skubėjo ir po 5 kartus.

„Viena panelė penkis kartus ėjo į tualetą ir ten būdavo tikrai netrumpai. Paskui kiti pradėjo skųstis, tai nebeleido jai daugiau eiti“, - pasakojo vienas vaikinas.

Jam antrino ir antrasis – „Per istorijos egzaminą viena panelė išėjo į tualetą ir grįžo po 15 minučių. Smagu buvo žiūrėti, kaip atsiprašinėjo ir vis tiek buvo išvaryta.“

Kitas abiturientas paaiškino galimas merginų dingimo priežastis - „į tualetą ėjęs draugas pasakojo, kad ant sienų buvo suklijuoti visi konspektai.“

Skundų – ne daugiau nei pernai

Nacionalinio egzaminų centro direktorė Saulė Vingelienė išgirdusi daugelį abiturientų pastebėjimų neslėpė šypsenos. Ji patikino, kad situacija šiemet tikrai nėra tokia bloga,kaip kad bandoma parodyti, – skundų gauta panašiai tiek pat kiek ir praėjusiais metais.

Tiesa kalbėdama apie šiuos konkrečius mokinių pastebėjimus ji patikino, kad daugelį situacijų buvo galima spręsti ir oficialiame lygmenyje. Pavyzdžiui, egzamino vykdytojas negali būti nei konkretaus abituriento mokytojas, nei tuo labiau tėtis.

„Dokumente aiškiai pasakyta, kad bet koks asmuo, kuris yra suinteresuotas egzamino rezultatais, toje pačioje patalpoje vykdytoju būti negali. Jokiu būdu tai negali būti ir tėtis. Labai keista, kas tai pražiopsojo, nes kai sudaromos vykdymo komisijos, visi nurodymai yra paaiškinami“, - patikino S. Vingelienė.

Ji sakė, kad vis dėlto nereikėtų stebėtis ir vykdytojų sutrikimu ar pasimetimu. Tačiau pripažino, kad pirmą kartą į egzaminus vykdytojais einančius dirbti mokytojus reikėtų kruopščiau apmokyti ir jiems galbūt netgi surengti specialius kursus.

„Pirmą kartą atėjęs žmogus galbūt tikrai nori elgtis teisingai ir kartais kaip ir vaikai jaudinasi bei nesugeba to įveikti. Savivaldybės visuomet vykdytojus prieš egzaminus instruktuoja, vykdo mokymus ką, kaip ir kur daryti, bet to gali ir neužtekti“, - patikino S. Vingelienė.

Abiturientų blaivumo netikrins ir su sauskelnėmis į egzaminą eiti nevers

Kalbėdama apie abiturientus specialistė pripažino kartais pasigendanti jų brandumo ir elementaraus suvokimo, kaip reikia elgtis egzaminų metu. Ji patikino, kad jie tikrai neturėtų tikėtis specialių pertraukėlių, kurios būtų skirtos parūkymui ir tuo labiau prašyti to, kad vykdytojas juo palydėtų į lauką šiuo tikslu. Ypač todėl, priminė ji, kad mokyklos teritorijoje rūkyti iš viso negalima

S. Vingelienė taip pat nemano, kad ateinančius į egzaminą abiturientus reikėtų pasitikti su alkoholio matuokliais ar kaip kitaip tikrinti jų blaivumą. Reglamentuose nėra numatyta, kad abituriento į egzaminą nereikėtų įleisti dėl jo kvapo net jei tas kvapas – alkoholio, tačiau šioje vietoje ji tikėjosi elementaraus padorumo.

Paklausta, kaip reikėtų reaguoti į aplinkos ar pačių abiturientų dirgiklius, pavyzdžiui, dažną ėjimą į tualetą, S. Vingelienė patikino, kad šioje vietoje tiesiog reikia daugiau supratingumo.

„Galbūt penktą kartą į tualetą einančiai mergaitei yra šlapimo pūslės uždegimas, gal taip ji elgiasi tiesiog dėl streso. Juk nedarys ji to po savimi ar neis su sauskelnėmis į egzaminą. Negalime prašyti, kad kiekvienas abiturientas eitų pas gydytoją ir į egzaminą atsineštų pažymą, kad jis tikrai yra sveikas ir galės išsėdėti nenuėjęs į tualetą visas tris valandas. Turime galvoti apie žmones. Tačiau jokių konspektų kabinose negali būti. Mokykla turėtų būti paruošta egzaminui ir, žinoma, turi būti pasižiūrėta, kad ir tualetuose nebūtų to, ko nereikia“, - patikino specialistė.

Tuo tarpu laidotuvių giesmių ar signalizacijos priversti klausyti abiturientai galėto prašyti, kad klausymo užduotis būtų perkalta po egzamino.

Pasigedo abiturientų išsiauklėjimo ir vidinės kultūros

Nuo komentarų apie abiturientų aprangą S. Vingelienė susilaikė. Pasak jos, pavyzdys, kai į egzaminą vienas vaikinas atvyko su chalatu, geriausiai įrodo tai, kad svarbūs ne drabužiai, o žinios. Vis dėlto tam tikrų padorumo ribų turėtų laikytis ir mokiniai, ir mokytojai.

„Apranga tikrai nėra reglamentuota. Tačiau reikia suprasti, kad baigta vidurinė mokykla, tad reikėtų demonstruoti savo brandą, pagarbą kitoms institucijoms. Vykdytojo apranga taip pat nėra reglamentuota, tačiau, aš manau, kad kiekvienas mokytojas turėtų galvoti, kaip apsirengęs jis eina į egzaminą. Juk jis rodo pavyzdį vaikams. Jeigu einame į viešą renginį, turime apsirengti taip, kaip dera“, - patikino S. Vingelienė, paklausta, ir apie vykdytojos sprendimą atsisakyti liemenėlės.

„Negalime visko sureglamentuoti. Tai yra išsiauklėjimo ir kultūros dalykai. Oficialių ir pagrįstų skundų šiemet tikrai nebuvo daug. Mes demokratiškėjame, laisviau reiškiame savo mintis, o emocijas labai patogu lieti ir internete. Tačiau reikia mokytis ir jas suvaldyti, įvertinti, kiek kalti esame patys, o kiek – aplinka. Dažnai visuomenėje matome kaltinimus, kad kalta aplinka, o ne patys žmonės, specialistai ar dar kas. Tai kodėl abiturientams tuo pavyzdžiu nepasinaudoti ir neieškoti kaltų kitur?“, - retoriškai klausė S. Vingelienė.