Šiuos mokslo metus pradės 330 tūkst. moksleivių –13 tūkst. mažiau nei pernai. Trimis tūkstančiais mažėja ir studentų aukštosiose mokyklose: studijuos apie 135 tūkst. studentų (pernai 138 tūkst.).

Įstojusiųjų skaičius tūkstančiu mažesnis nei pernai: nuo 27 tūkst. sumažėjo iki 26 tūkst. Jie studijuos 24 kolegijose ir 23 universitetuose.

Mokyklų ir mokytojų skaičius išlieka panašus kaip pernai: apie 33 tūkst. mokytojų ir apie 1200 mokyklų.

Nors abiturientų, palyginti su praėjusiais metais, sumažėjo daugiau kaip 3 tūkstančiais: nuo 30,5 tūkst. iki 27 tūkst., galima pasidžiaugti, kad šiemet į mokyklą ateis tūkstančiu pirmokų daugiau nei pernai – per 29 tūkstančius. Pirmokų bus daugiau, negu jas baigs abiturientų.

Ministrė linki veržlaus kūrybiškumo

Mokytojus, mokinius, tėvus, studentus ir dėstytojus Rugsėjo 1-osios proga sveikina švietimo ir mokslo ministrė Audronė Pitrėnienė. Ji tikina, kad ypatingai daug dėmesio šiemet bus skiriama ugdymo kokybės ir moksleivių pasiekimų gerinimui.

„Šventiškai, kupini ryžto ir pasitikėjimo savo jėgomis įžengiame į naujus mokslo metus. Linkiu, kad Jūsų smalsumas, naujų žinių troškimas, kibirkščiuojanti jaunatviška energija neblėstų visus metus, o sėkmingai įveikti iššūkiai įkvėptų ryžtis naujoms viršūnėms.

Mieli mūsų šaunūs, darbštūs, profesionalūs mokytojai! Jūsų rami išmintis, savo dalyko išmanymas ir kantrus atsidavimas darbui, sugebėjimas kasdienybę priimti kūrybiškai, geranoriškas požiūris brandina jauno žmogaus protą, drąsina širdį. Nesustokite, siekite įgyti naujų profesinių žinių, naujos patirties, kūrybiškai atsiliepkite į šių dienų svarbius visuomenės iššūkius. Jaunam žmogui Jūs esate pavyzdys ir autoritetas, kartais – visam gyvenimui. Kantrybės Jums, ištvermės, kuo daugiau tų džiaugsmu nutvilkančių, pakylėjančių akimirkų, suteikiančių jėgų, įprasminančių mūsų profesiją.

Nuoširdžiai noriu pakviesti mokinių tėvus intensyviau įsitraukti į mokyklos gyvenimą. Veikdami išvien dėl bendro tikslo kurkime savo svajonių mokyklą. Tebūna tai palanki ir suteikianti impulsų tobulėti erdvė visiems bendruomenės nariams.

Kiekvieni mokslo metai – tai nauja knyga, kurią rašome visi kartu. Tegul pirmasis jos puslapis būna džiaugsmingas, o visi metai – kupini gyvybės ir veržlaus kūrybiškumo“, – rašoma ministrės sveikinime.

D. Grybauskaitė: būkite smalsūs, ieškantys ir atsakingi Lietuvos piliečiai

Prezidentė Dalia Grybauskaitė pasveikino mokinius ir mokytojus Mokslo ir žinių, laisvės dienos proga.

„Mokslas ir žinios yra mūsų laisvės pamatas. Rugsėjo 1-oji sujungia šias vertybes. Būtent ant jų, būtent mokykloje klojami kiekvienos tautos gyvenimo pagrindai.

Sutinkant Rugsėjo pirmąją stipriausias jausmas yra pažinimo džiaugsmas. Kartu su nauju gyvenimo etapu prasideda ir nesibaigiantys atradimai, netikėti atsakymai į nežinomus klausimus, painios mįslės – prasideda Jūsų asmeninio tobulėjimo laikas.

Jūs visi esate savo mokyklos, o kartu ir savo valstybės kūrėjai. Mokytojai, mokiniai, jų tėveliai – tai mokykloje auganti ir stiprėjanti Lietuvos visuomenė.

Tik mūsų visų vieningos pastangos padės mokyklai amžinai išlikti laisvos visuomenės židiniu.

Linkiu, kad Jūsų ryšys su Lietuva stiprėtų kartu su naujai įgyjamomis mokslo, istorijos, kultūros žiniomis. Būkite smalsūs, ieškantys ir atsakingi Lietuvos piliečiai, jau mokykloje kuriantys ir visos šalies ateitį.

Linkiu visai mokyklos bendruomenei, kad ši šventė įkvėptų Jus naujiems darbams ir kūrybai“, – sakoma Prezidentės sveikinime.

A. Butkevičius linki atkaklumo siekiant pažangos

Ministras Pirmininkas Algirdas Butkevičius rugsėjo 1-osios, Mokslo ir žinių dienos, proga sveikina moksleivius, studentus, mokytojus ir dėstytojus.

„Šią gražią pirmąją rudens dieną, žyminčią naujų mokslo metų pradžią, sveikindamas jus visus rugsėjo 1-osios proga, noriu palinkėti vieno, mano galva, paprasto, bet labai svarbaus dalyko – atkaklumo siekti pažangos.

Pažanga reikalinga tam, kad mes – mūsų valstybė ir visuomenė – eitų į priekį, ir, kaip visi puikiai suprantame, pažanga neįmanoma be žinių. Čia ne pro šalį būtų prisimini vieną šviesiausių žmonijos protų Albertą Einšteiną: „Didžiausias mokytojo pasiekimas yra sugebėjimas pažadinti mokinio kūrybiškumą ir smalsumą“.

Pažanga neįmanoma ir be lyderių, o tapimas jais – be atkaklumo. Mums reikia lyderių – mokykitės ir nebijokite jais tapti!

Šiandien pirmasis naujų mokslo metų skambutis skamba ne tik jums, mieli moksleiviai ir studentai, gerbiami mokytojai ir dėstytojai. Jis skamba mums visiems, pranešdamas, kad baigėsi vasara, kad prasideda labai svarbus gyvenimo etapas, atveriantis naujų žinių, profesinės patirties horizontus.

Mokslo ir žinių dieną linkiu visiems gražios šventės. Niekada nenustokime tobulėti“, – sakoma Vyriausybės spaudos tarnybos išplatintame Premjero sveikinime.

Seimo Pirmininkė linki drąsiai ir veržliai siekti mokslo bei žinių

Seimo Pirmininkė Loreta Graužinienė sveikina visus moksleivius ir studentus, mokytojus ir dėstytojus, taip pat švietimo darbuotojus su Mokslo ir žinių diena.

„Kad ir kur būtumėte – mokykloje ar universitete, klasėje ar auditorijoje, kad ir kas būtumėte – keliantieji klausimus ar į juos atsakantieji, visada atminkite, kad mokslas ir žinios tik tuomet taps vertingi, kai bus perduodami ir naudojami kilniems tikslams.

Kai galvoju apie Rugsėjo 1-ąją, nejučiomis prieš akis iškyla prasmingas šios šventės leitmotyvas: viena pirmokėlio ranka spaudžia žydinčių spalvingų astrų puokštę, o kita nedrąsiai paskęsta dvyliktoko delne. Sukasi amžinas ratas – ateinantieji į mokslo ir žinių pasaulį ir jau visai netrukus išeisiantys į kitą – gyvenimo – mokyklą... Ir vieni, ir kiti – tokie atviri, šviesūs ir laimingi. Jie – mūsų ateitis, mūsų pasididžiavimas, mūsų Lietuva“, – sakoma Seimo vadovės sveikinime. L. Graužinienė linki visiems pažinimo džiaugsmo, drąsos, veržlumo ir sėkmės.