Klaipėdos apskrities vyr. policijos komisariatas ėmė nagrinėti neeilinę situaciją. Praėjusį pirmadienį mama, parsivedusi iš darželio beveik 2 metų dukrą, pastebėjo sumušimų žymes ant jos sėdynės. Sumušimus diagnozavo ir šeimos gydytoja.

Ketvirtadienį, praėjus 3 dienoms po šio įvykio, auklėtoja pasakė sudavusi mergaitei, rašoma policijos suvestinėje. Informuojama, kad pradėtas tyrimas dėl fizinio skausmo sukėlimo.

Pliaukštelėjo, nes ėmė mėlynuoti

Tačiau Klaipėdos lopšelio-darželio „Žuvėdra“, kuriame ir nutiko šis incidentas, direktorė Aleksandra Rumšienė DELFI sakė, kad su šia žinute buvo paskubėta, tačiau neneigė, kad auklėtoja mergaitei iš tiesų sudavė.

„Tą dieną, apie kurią kalbama, auklėtoja nusivedė vaikus į tualetą, pasodino ant naktipuodžių ir jie darė ten tai, ką reikėjo. Jie padarė, jau pradėjo keltis, auklėtoja ėmė juos ruošti miegui. Ta mergaitė pakilo nuo naktipuodžio ir iš karto ėmė tiesti rankas į auklėtoją: „Opa“. Auklėtoja turėjo kitą vaiką, ji negalėjo jo pamesti šalin ir pakelti tą mergaitę. Ji pradėjo verkti. Gal oro įtraukė, gal kaip, bet ji liko stovėti be garso, be kvėpavimo ir pradėjo mėlynuoti“, – pasakojo A. Rumšienė.

Auklėtoja, jos teigimu, labai išsigando, nežinojo, ką daryti.

„Sako: „Prisiminiau, kad, kai ištinka toks stabas, per veidą žmogui reikia daužti. Bet per veidą, kaip per veidą? Stovėjo, tas užpakaliukas, tekšt per užpakalį“. Tada mergaitė iškvėpė, pradėjo verkti. Auklėtoja ją nuramino, paguldė miegoti“, – dėstė darželio direktorė.

Mamą informavo pati

Anot jos, darbuotoja vėliau, susitikusi su mergaitės mama, jos paklausė, ar kartais nebuvo anksčiau taip, kad vaikas mėlynuotų.

„Mama sakė: „Ne, taip nebuvo“. Auklėtoja papasakojo, kad taip buvo ir kad mergaitei pliaukštelėjo per užpakaliuką. Mano supratimu, buvo taip, kad mama pirmos dalies negirdėjo, išgirdo tik „per užpakalį pliaukšt“. Suprantate, čia yra taip, kad mama girdi tik tą, ką nori girdėti“, – įsitikinusi A. Rumšienė.

Jos teigimu, aptariama auklėtoja darželyje dirba 21-erius metus, visada tik lopšelyje, su mažiausiais vaikais, yra mylima tėvelių.

„Ta mūsų auklėtoja su vaikais šliaužioja, tie vaikai ir ant galvos lipa, kad tik neverktų. Ypač – pirmą adaptacijos mėnesį. Ko ji su jais nedaro – ir kirminėlius stebi, ir bandymus. Su mažais vaikais! Kaip ji juos maitina, rengia, aš kartais jos klausiu, iš kur tiek kantrybės, bet ji aiškina, kad jie nekalti, jie gi mažiukai. Jei būtų norėjusi mušti vaiką, ar galvojate, kad būtų mamai sakiusi? Jei aš mušiu, aš tikrai mamai nesakysiu. Ar ne taip?“, – klausė direktorė.

Nesupranta mamos motyvų

Vis dėlto suvestinėje teigiama, kad sumušimą diagnozavo net šeimos gydytoja. Tačiau ir šiuo klausimu darželio vadovė turi savo poziciją.

„Žinokite, negaliu žinoti, kokio stiprumo buvo smūgis, jei auklėtoja išsigando. Tarkime, Jūs kai išsigąstate labai, ar prisimenate, ką darote? Auklėtoja iš tėvų girdi vien gerus atsiliepimus, niekada nieko panašaus nebuvo. Vien tik „Ačiū“. Tie vaikai bėga visada pas ją, glaustosi. Jei ji kažką darytų vaikams, jie tikrai nebėgtų“, – įsitikinusi A. Rumšienė.

Jos teigimu, neaišku, ko mama siekia tokiais savo pareiškimais policijoje.

„Ką gali žinoti, gal to vaiko odelė yra linkusi mėlynuoti. Ir tarp mūsų auklėtojų tokių yra, kad tik suspaudi rankos riešą ir jau lieka mėlynė“, – sakė pašnekovė.

Susitiks su tėvais

Mergaitė darželį lankė vos porą savaičių. Nors eiti pradėjo nuo spalio 1-osios, 5 dienas per mėnesį nesirodė, tėvai kol kas nepateikė ir pažymos dėl ligos, nenurodė kitų tokio elgesio motyvų.

„Mergaitė kaip mergaitė, tik tiek, kad ji visada nori dėmesio, būti ant rankų. Tėvai turi vienturtę dukrelę, mama buvo su vaiku visada. Aš suprantu, mamai yra vaikas. Viskas yra gerai, bet man sunku ir komentuoti. Auklėtoja dabar tokioj būsenoj, kad aiškina nebežinanti, kaip dirbti su vaikais“, – tikino darželio direktorė.

Jos teigimu, jau įvyko darželio tarybos posėdis, kur šis klausimas apsvarstytas. Auklėtojai skirta pastaba dėl to, kad ji laiku neinformavo vadovybės apie įvykį.

„Nutarėme, kad trečiadienį vakare susitiksime su tėvais vaikų, kurie lanko lopšelių grupes. Vyks susirinkimas, mes paaiškinsime įvykį, kad nebūtų traktuojama ne taip, kaip buvo. Tada žiūrėsime, ką tėvai pasakys“, – apie tolesnius veiksmus pasakojo A. Rumšienė.

Įtariama, svaigino medikamentais

DELFI primena, kad praėjusią savaitę plačiai nuskambėjo istorija, taip pat nutikusi darželyje, tik Kaune. Dvimetis, įtariama, buvo apsvaigintas psichotropinėmis medžiagomis. Darželis-lopšelis „Bitutė“ iš kurio vaikas nuvežtas tiesiai į ligoninę, įtarimų sukėlė ne tik berniuko mamai, bet ir tyrėjams.

Kauno apskrities policijos atstovai DELFI patvirtino, kad darželyje atlikta krata. Prokurorė Renata Oželienė patvirtino, kad kratos darželyje „nebuvo nevaisingos“.

„Vakar po pietų dviejų metų vaiką mama atsivežė tiesiai iš darželio „Bitutė“ į Kauno klinikų vaikų skubios pagalbos skyrių. Mamai pasirodė, kad vaikas buvo vangus, mieguistas. Vertinant tokius klinikinius simptomus ir nematant kitos priežasties (nes vaikas nekarščiavo) buvo nuspręsta atlikti testą. Šlapime rasti benzodiazepinų pėdsakai. Tai reiškia, kažkokiu būdu į vaiko organizmą pateko šios grupės medikamentas. Kokia forma, neaišku“, - ketvirtadienį DELFI sakė Kauno klinikų Vaikų ligų klinikos vadovas, profesorius Rimantas Kėvalas. Jis pripažino pirmą kartą susidūręs su tokiu atveju.

Vaiką į ligoninę iš darželio atvežusi mama įsitikinusi, kad dvimetis raminamųjų gavo vaikų darželyje.