Pedagogai skatinti su vaikais žaidimus, kai mergaitės skatinamos persirengti berniukiškais, o berniukai – mergaitiškais rūbais. Lietuvoje tėvai taip pat protestuoja prieš šių knygelių leidimą.

„Lytis – tai nėra kažkoks požymis, kurį reikia niveliuoti ar ištrinti. Mes nesam belytės būtybės. Lytis yra mūsų tapatumo dalis ir svarbu, kad mergaitės ar berniukai būtų skatinami atpažinti, išreikšti savo moteriškumą ar vyriškumą ir bendrauti su kitos lyties žmonėmis, o ne belytėmis būtybėmis“, – sakė psichologas Algirdas Petronis.

Ugdymo programos rengėjai teisinasi, kad programa skirta ne berniukus paversti mergaitėmis ir atvirkščiai, bet šviesti juos apie lygias vyrų ir moterų galimybes.

„Mes kalbame apie suteikimą galimybės tiek mergaitėms, tiek berniukams ugdytis visapusiškai. Jeigu mergaitė nori žaisti su mašinėle, tai tegu ji ir žaidžia, jeigu ji nenori, nereikia jos versti. Jeigu berniukui patinka kažkokia veikla, tai jis turi tai ir daryti“, – įsitikinusi Moterų informacijos centro direktorė Jūratė Šeduikienė.

Susirūpinę tėvai teigia, kad priešinga lytimi norinčius būti vaikus galima išgydyti.

„Pagal tą programą mes turėtumėm sakyti: „Viskas gerai“ ir priimti tai kaip normą. Mūsų pozicija yra tokia, kad vaikams tokiame amžiuje pagalba yra pati stipriausia, pati efektyviausia negu vėliau, kai didžiajai daliai tų vaikų visas tas persiverčia į homoseksualinę orientaciją“, – sakė Nacionalinės šeimų ir tėvų asociacijos atstovė Vita Kuliavienė.

Nutarta į lyčių lygybę skatinančių programų kūrimą įtraukti Lietuvos mokslininkus. Kitų šalių metodai Lietuvoje neprigyja, nes lygios galimybės dažnai painiojamos su seksualine orientacija.

Prieš keletą metų skandalas kilo dėl vaikų darželiuose ketintos taikyti „Gender Loops“ programos. Jos gynėjai tvirtino, kad ji skatina toleranciją, kritikai – kad ji propaguoja homoseksualumą.