"Realiai dviejų pamokų nevykimo nedramatizuojame. Didelės žalos mokymo procesui nebus padaryta, nes anksčiau ar vėliau programa bus pasivyta, ir mokinių interesai nenukentės", - pirmadienį BNS sakė G.Steponavičius, komentuodamas antradienį planuojamą dviejų valandų įspėjamąjį mokytojų streiką.

Šią protesto akciją rengiančios Lietuvos švietimo profesinės sąjungos (LŠPS) pirmininko Audriaus Jurgelevičiaus duomenimis, streike ketina dalyvauti apie 300 mokyklų iš Lietuvoje esančių 1300 mokymo įstaigų.

G.Steponavičiaus tvirtinimu, iš tiesų streikuojančiųjų bus dar mažiau, nes ne visi pedagogai nedirbs ir minėtose 300 mokyklų.

"Rajonuose streikuos vos viena kita mokykla ir toli gražu ne visi mokytojai. (...) Gyvename ne prabangos laikotarpiu, visi turėtų suprasti, kad kalbėti apie atlyginimų kėlimą nerealu", - sakė ministras.

Jis atmetė profsąjungos vadovų priekaištus, kad nevyksta dialogas, kad mokytojų balsas negirdimas. Anot G.Steponavičiaus, nuolat posėdžiauja įvairios darbo grupės, vyksta susitikimai.

"Tiek švietimo finansavimo, tiek vaikų mažėjimas yra tam tikri iššūkiai. Nepaisant to, mes sugebame užtikrinti, kad tai mokytojų algoms atsilieptų kuo mažiau", - kalbėjo ministras.

Jo teigimu, kai kurie profsąjungų keliami reikalavimai net yra nekorektiški.

"Reikalaujama panaikinti privalomą atestaciją, nors sprendimas dėl to net nepriimtas, tik diskutuojama", - atkreipė dėmesį G.Steponavičius.

Įspėjamajame streike planuoja dalyvauti ketvirtadalis mokyklų

Antradienį numatytame įspėjamajame dviejų valandų streike ketina dalyvauti maždaug ketvirtadalis mokyklų.

Streikuoti planuoja apie 300 iš Lietuvoje esančių 1300 įstaigų, pirmadienį BNS sakė protesto akciją rengiančios Lietuvos švietimo profesinės sąjungos (LŠPS) pirmininkas Audrius Jurgelevičius.

Jo teigimu, tai visai neblogas skaičius, atsižvelgiant į esą dėtas pastangas užkirsti kelią streikui.

"Skaičius pakankamas žinant, kiek bandyta gąsdinti ir klaidinti, - teigė A.Jurgelevičius. - Švietimo ir mokslo ministerija tvirtina, kad sprendžia profsąjungos keliamus klausimus, tačiau iš tiesų jie nesprendžiami, o kai kurie mokytojai tiki. Kai kuriuose miestuose merai, Švietimų skyrių darbuotojai pasakė, kad streikų nebus. Dažnai mokyklų vadovai gąsdina, kad streikas sužlugdys mokymo procesą."

LŠPS vadovas pripažino, kad bus savivaldybių, kurių pedagogai įspėjamajame streikia nedalyvaus. Tačiau nurodyti šias savivaldybės jis atsisakė, teigdamas, kad tikslią informaciją galės pateikti tik po streiko.

Kuriuo laiku streikuo sprendžia mokyklos. A.Jurgelevičiaus duomenimis, daugelis darbą nutraukti žada per pirmas dvi pamokas.

Vasario 9 dieną Vilniuje per LŠPS suvažiavimą pritarta, kad vasario 21 dieną dalyje šalies švietimo įstaigų vyktų įspėjamasis dviejų valandų streikas. Streikui pritarė per 15 tūkst. mokytojų.

Sausio 18-ąją profsąjunga Vyriausybei bei Švietimo ir mokslo ministerijai yra įteikusi reikalavimus keisti mokyklų finansavimo sistemą, atidėti planuojamą pedagogų atestaciją, koreguoti darbo apmokėjimo tvarką taip, kad būtų užtikrintas darbo krūvis.

D.Grybauskaitė: dialogas – geresnis būdas spręsti darbinius klausimus

Prezidentė Dalia Grybauskaitė nekvestionuoja pedagogų teisės rengti įspėjamąjį streiką. Vis dėlto ji ragina problemas spręsti prie derybų stalo, o ne gatvėje.

Tokią poziciją šalies vadovė žurnalistams išsakė komentuodama antradienį įvyksiantį įspėjamąjį streiką, kuriame turėtų dalyvauti apie 300 iš 1300 Lietuvos mokymo įstaigų.

„Bet koks nuomonės reiškimas yra teisėtas Lietuvos valstybėje. Ir kiekvienas turime teisę išreikšti savo nuomonę. Bet spręsti darbinius santykius vis tiktai siūlyčiau dialogo forma, o ne gatvėje“, - sakė D. Grybauskaitė.

Antradienį įvyksiantis streikas – savotiška įtampos tarp pedagogų profsąjungų ir švietimo ir mokslo ministro Gintaro Steponavičiaus atomazga. Profsąjungos ministrą kaltina pedagogų balso ignoravimu, o pats G. Steponavičius tvirtina nuolat ieškantis dialogo.

Protestuojantys pedagogai reikalauja koreguoti mokyklų finansavimo sistemą, atidėti planuojamą pedagogų atestaciją bei keisti darbo apmokėjimo tvarką, mat dabartinė esą neatitinka realaus darbo krūvio.