„Mums jau prasidėjo atostogos, labai jų laukėme. Žaisime, eisime maudytis, važiuosime į ekskursijas. Bus smagu. Bet vis tiek labiau norime, kad mus pasiimtų šeimos“, - čiauškėjo „15min“ kalbinti „Danės“ vaikų globos namų mažieji auklėtiniai. Vaikų globos įstaigų vadovai pastebi, kad vyresnieji labiau nori pasilikti jiems jau įprastuose globos įstaigose ir per vasarą.

„Mažieji labiau nori į šeimas, o vyresnieji, kad ir turi kaimuose gyvenančių giminių, ten jų netraukia. Gyvenimą kaime jie vadina neįdomiu. Nors mes už tai, kad vaikai kažkiek pakeistų aplinką, pailsėtų nuo triukšmo, būrio bendraamžių“, - pasakojo vaikų globos namų „Rytas“ direktorė Regina Milašienė.

Anot jos, kiekvienais metais mažėja vaikų, bent kuriam laikui iškeliaujančių į šeimas. Šią vasarą įstaigą trumpam paliks tik 25 procentai auklėtinių.

„Sunku įvardinti priežastis, kodėl taip yra. Dažniausiai vaikus norima pasiimti tik neilgam - savaitgaliui ar savaitei. Ilgiausiai mėnesiui, kai atostogaujančius vaikus priima patys jų artimieji. Pas mus yra ir vaikų su negalia. Štai juos priimti yra labai didelis įsipareigojimas. Globėjus galbūt baugina ir saugumo, priežiūros problemos“, - svarstė „Ryto“ direktorė.

Anot vaikų globos namų „Danė“ direktorės Ramutės Girinskienės, auklėtiniai vasarą dažnai nori ir iškeliauti į šeimas, ir pasimėgauti įstaigos ekskursijomis. Todėl tenka ieškoti aukso vidurio. Dažniausiai išvykos organizuojamos įstaigoje pasilikusiems vaikams. Tačiau kartais pasimėgauti vasarinėmis pramogomis paimami ir pas globėjus atostogaujantys vaikai - tai jiems tampa paskatinimu geriau mokytis.

Pasak R.Girinskienės, iš 68-ių jų įstaigos auklėtinių į šeimas šiuo metu yra išvažiavę 13 vaikų. Visi jie pradinukai, nes jiems jau prasidėjo vasaros atostogos, o vyresnieji dar kremta mokslus. Tačiau pasitaiko ir tokių atvejų, kai vaikai iš globėjų anksčiau grįžta į globos namus. Problemų kyla tiek dėl auklėtinių, tiek ir dėl globėjų.

Vaikų globos namų „Smiltelė“ direktorė Vida Petraitienė atskleidė, kad globėjai atostogoms priglaus tik 5-6 procentus jų įstaigos auklėtinių. Kiti mėgausis vasaros atostogomis savame rate.

Visi trys uostamiesčio vaikų globos namai yra laimėję ne po vieną projektą turiningiems vasaros užsiėmimams. Jiems buvo pradėta ruoštis dar prieš kelis mėnesius. Įvairioms išvykoms po Klaipėdą bei kitus šalies kraštus globos įstaigos gavo paramos iš savivaldybės bei apskrities. Tačiau ne vieną ekskursiją likimo nuskriaustiems vaikams dovanos ir privatūs rėmėjai.

Auklėtinius planuojama laivu plukdyti į Nidą, taip pat bus organizuojamos kelionės į kaimo sodybas, Kauno zoologijos sodą, Suvalkijos kraštą, Mosėdžio akmenų muziejų, stovyklavietes. Klaipėdos vaikų globos auklėtiniai vyksta į globos įstaigas kituose miestuose, o tų namų gyventojai atvažiuoja pasisvečiuoti į Klaipėdą. Tokiu būdu svečiams atsiranda proga pabūti prie jūros, o klaipėdiečiai pasimėgauja, pavyzdžiui, ežerų ramybe.

Per vasarą ne tik keliaujama - keičiasi gyvenimas ir pačiuose globos namuose.

„Kadangi nereikia į mokyklą, leidžiame vaikams ilgiau pamiegoti. Paprastai jie keliasi septintą valandą, o vasarą gali miegoti, kad ir iki dešimtos ryto. Be įvairių ekskursijų, keliaujame čia pat prie jūros. Organizuojame išvykas į gamtą - labai mėgstame ant laužo išsivirti sriubos ar išsikepti dešrelių”, - šypsojosi „Danės“ direktorė R.Girinskienė.