Goethe’s instituto pranešime spaudai rašoma, kad Vokiško konkurso Lietuvos nacionaliniame finale penktadienį Vilniuje tarp keturių geriausių jaunuolių vyko įtempti ir prieštaringi debatai.

Debatantai turėjo 24 minutes pasisakyti tema „Ar Lietuvoje turėtų būti įteisinta aktyvioji eutanazija?“ ir įtikinti savo priešininkus bei žiuri komisiją savo pozicija. Džiugilė Kersnauskaitė iš Mažeikių raj. Viekšnių gimnazijos padarė įspūdį savo įtikinamais argumentais prieš eutanazijos leidimą ir laimėjo X-ąjį Lietuvos nacionalinį finalą.

Kartu su antrąją vietą užėmusiu Adomu Jankauskiu iš Kauno jėzuitų gimnazijos ji atstovaus Lietuvą tarptautinio finalo savaitėje Rygoje 2015 m. spalio 19 – 24 dienomis. Ten jie susitiks su šalies nugalėtojais iš Estijos, Latvijos, Lenkijos, Rusijos, Čekijos, Ukrainos bei Vengrijos ir turės galimybę grįžti namo su tarptautiniu laimėjimu.

Tolerancijos centro salėje publika įdėmiai klausėsi debatų ir pasitiko rezultatus triukšmingais plojimais. Tarp žiūrovų buvo ir tokie garbės svečiai kaip Nuolatinis Vokietijos ambasadorės pavaduotojas Peteris Ziegleris, naujasis projekto globėjas, rašytojas Andrius Tapinas, Goethe’s instituto Lietuvoje vadovas Detlefas Gericke, Tolerancijos centro vadovas Markas Zingeris, Lietuvos moksleivių neformaliojo švietimo centro direktorius Algirdas Sakevičius bei kiti. Savo sveikinamosiose kalbose garbės svečiai negailėjo projektui pagiriamųjų žodžių. Andrius Tapinas teigė, kad „Jaunoje demokratinėje valstybėje svarbu kurti ir puoselėti debatų kultūrą bei auginti ateities lyderius.“

„Tarptautiniai jaunimo debatai“ siekia skatinti jaunimą iš Vidurio ir Rytų Europos kritiškai vertinti aktualias visuomenines ir politines temas. Be to, debatuodami vokiškai jie gali panaudoti savo užsienio kalbos žinias ir jas patobulinti. Projektas vyksta nuo 2005 m. Šiais mokslo metais jame dalyvavo daugiau nei 120 moksleivių iš 11-ies mokyklų.

„Tarptautiniai jaunimo debatai – šalių konkursai Vidurio ir Rytų Europoje“ yra Goethe´s instituto, fondo „Erinnerung, Verantwortung und Zukunft“, Hertie fondo ir Centrinės užsienio švietimo sistemos valdybos (ZfA) projektas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (111)