Birželio pabaigoje Anykščių savivaldybės gautame rašte teigiama, kad gimnazijoje nėra atviro ir aiškaus bendradarbiavimo tarp direktorės ir kolektyvo narių. Piktinamasi, kad nesilaikoma sutarties ir kitų teisės aktų, nustatančių darbdavio pareigas su darbuotojų atstovais. Kaip teigiama rašte, trūksta viešo ir skaidraus gimnazijos finansinių išteklių tvarkymo, neatsižvelgiama į bendruomenės poreikius, nėra nustatyti prioritetai.

Rašte kalbama ir apie blogą gimnazijos mikroklimatą. Esą pastaruoju metu daug kolektyvo narių jaučia psichologinę įtampą, bijo viešai pasakyti savo nuomonę.

„Mokytojai bijo, nedrįsta kreiptis į direktorę nei ugdymo, nei asmeniniais klausimais. Atviras režisieriaus Eriko Druskino protegavimas, išskirtinių darbo sąlygų jam sudarymas, viešų ir privačių interesų supainiojimas tik blogina mikroklimatą ir sukelia nereikalingas apkalbas“, - teigiama rašte, kurį pasirašo profesinės sąjungos pirmininkė Violeta Raugalienė.

Atsakomajame I. Andrukaitienės rašte savivaldybei tvirtinama, kad paprastai visos su darbu susijusios problemos yra sprendžiamos ne viešose diskusijose, o įstaigos viduje ir gimnazijos bendruomenė tai daro. „Nežiūrint į viešosios erdvės formuojamą prieš Antano Vienuolio gimnaziją nukreiptą nuomonę, bendruomenė yra pasirengusi tinkamai pasitikti naujuosius mokslo metus bei įgyvendinti gimnazijos strateginiame plane numatytus tikslus“, - rašoma rašte, kurį, be I. Andrukaitienės, pasirašė gimnazijos tarybos pirmininkas Kazys Šapoka ir jau minėta V. Raugalienė.

Skundžiasi ir žiniasklaidai

Situacija gimnazijoje paaštrėjo, kai iš darbo atleisti pradinių klasių mokytoja Dalia Kugienė ir direktorės pavaduotojas Egidijus Šilaika.

E. Šilaika DELFI sakė susidariusios situacijos nekomentuosiantis. „Su atleidimu nesutinku, planuoju kreiptis į teismą, daugiau nieko nekomentuosiu“, - teigė jis.

Irena Andrukaitienė ir Erikas Druskinas
Vienas mokyklos bendruomenės skundas pasiekė ir DELFI redakciją. Laiške tvirtinama, kad į darbą priėmus E. Druskiną iš darbo atleisti mokytojų bei tėvelių gerbiami režisieriai Germanavičiai. „Jų darbą perėmė E. Druskinas - gimnazijos renginių kokybė suprastėjo, jis pradėjo kiršinti mokinius ir mokytojus, negerbia mokinių, neatlieka savo pareigų, o visame mieste nėra paslaptis, kad su gerb. direktore - jie ne tik kolegos ar draugai...“, - rašoma laiške redakcijai (laiško autoriaus pavardė DELFI žinoma).

Pasak laiško autorių, dauguma anykštėnų baiminasi viešai kalbėti šia tema.

Įtarimų kelia dažnas E.Druskino lankymasis pas direktorę

Signalų, kad gimnazijoje kažkas ne taip, laikinai Anykščių rajono savivaldybės Švietimo, kultūros, sporto ir turizmo skyriui vadovaujanti Nijolė Pranckevičienė gavo dar prieš Naujuosius metus. Tačiau iki šiol aiškinantis situaciją netoli pasistūmėta.

„Labai šios situacijos komentuoti negaliu, kadangi tai – grupelės mokinių, mokytojų nuomonė. Tai paaštrėjo po vieno iš pavaduotojų atleidimo baigiantis mokslo metams, kai mokinių jau nebuvo. Mokytojai giliau aiškintis situacijos, ieškoti sprendimų nenorėjo – motyvavo nuovargiu ir atostogomis“, - sakė N. Pranckevičienė.

Dėl galimo E. Druskino protegavimo ir gimnazijoje atsiradusios trinties valdininkė kalbėjosi su direktore. Tačiau, pasak jos, šias problemas gali išspręsti tik bendruomenė - niekas iš šalies santykių nesutvarkys.

„Daryti išvadas, kai direktorė teigia, tam tikri mokytojai neigia, kiti mokytojai turi kitokią nuomonę – negalima. Kaip tokius dalykus pamatyti ir pamatuoti? (...) Pavyzdžiui, vienas mokytojų nusiskundimas – kad net asmeniniais klausimais kreipiantis pas direktorę turi kalbėti prie Druskino, kuris nuolat būna pas ją kabinete. Patvirtinti šio fakto 100 proc. negali, bet man lankantis gimnazijoje, bendraujant su direktore, gal porą kartų, manau, visai be pagrindo kabinete buvo E. Druskinas. Bet ar jau gali teigti, kad ir toks faktas pasitvirtina. Negali“, - kalbėjo N. Pranckevičienė.

Pasak N. Pranckevičienės, gimnazijoje turi būti atliktas išsamus tyrimas, gerai apgalvota ir parengta anoniminė apklausa, į kurią būtų įtraukti ir tėvai. Esą tik tada bus galima daryti išvadas.

Pašnekovės teigimu, kas bus daroma toliau, priklausys ir nuo tarybos pozicijos.

Suvesti galų nesiseka ir tarybos nariams

Gautą skundą Anykščių rajono savivaldybė pavedė ištirti tarybos Švietimo, kultūros, sporto ir turizmo komitetui.

Komiteto pirmininkės konservatorės Aldonos Daugilytės teigimu, pradėjus aiškintis situaciją, direktorė ir profsąjungos pirmininkė paprašė reikalo svarstymą atidėti – motyvuota, kad reikia laiko pasiruošti.

Tačiau staiga, birželio 15 d., tarybos nariai sukviesti į A. Vienuolio mokyklą – to esą norėjo I. Andrukaitienė. „Tačiau mums atvykus direktorė pareiškė, kad šiandien jokių debatų, jokio kalbėjimo nebus – ji su profsąjunga sutarė visa tai daryti rugpjūtį, kai grįš iš atostogų. Tiek šiandien informacijos ir teturiu“, - kalbėjo A. Daugilytė.

Pasak jos, tarybos nariai išsiskirstė taip ir nesupratę, kodėl buvo pakviesti. Tarybos komitetas šia tema nediskutavo ir kol kas neišklausė nė vienos pusės, prie šio klausimo ketinama grįžti rugpjūtį.

Tuo metu tarybos narys socialdemokratas Romaldas Gižinskas vietinėje spaudoje liberalcentristę I. Andrukaitienę yra raginęs atsistatydinti. R. Gižinsko nuomone, ir Švietimo skyrius laiku neįžiūrėjo problemų.

Pasak tarybos nario, E. Šilaika iš pareigų atleistas praėjus 10 dienų po to, kai įstojo į socialdemokratų partiją. „Jei gerbiamas pavaduotojas E. Šilaika laimės teisme, gal ji pati supras (atsistatydinti - DELFI), gal signatarų klubas susidomės šiuo reikalu. Man keista, kad daugiau signatarų nesidomi šiuo reikalu“, - kalbėjo R. Gižinskas, manantis, kad iki rugpjūčio pabaigos įsakymas dėl pavaduotojo atleidimo bus panaikintas.

E.Druskinas: taip norima pakenkti direktorei

„Jokio pagrindo skundams nėra. Visiškai jokio pagrindo. Visų pirma tai tam tikrų žmonių nesusivokimas ir noras naudotis tam tikra padėtimi, kelti sumaištį pasinaudojant net ir manimi ir įvairiomis kitomis situacijomis“, - sako skunduose minimas režisierius E. Druskinas.

Pasak E. Druskino, jei žmonės pasidomėtų, kokius darbus jis atlieka, nekiltų jokių keistų diskusijų. Režisierius pasakojo su moksleiviais dirbantis ir savaitgaliais, dažnai užsiėmimai trunka iki 20-21 val.. Kartu su mokiniai jis dalyvauja įvairiose akcijose, renginiuose, kuria filmus.

„Ir dabar vietoje to, kad atostogaučiau, dirbu su mokiniais ir ruošiuosi miesto šventei. Suprantu, kad galbūt kažką tai nervina, kažkas iš viso nesupranta, kodėl kažką darau. Man tai visai nesuprantama diskusija – kiti džiaugtųsi, kad kažkas kažką daro“, - sakė E. Druskinas.

2,5 metų gimnazijoje dirbantis E. Druskinas tikina juntantis dalies kolegų kaišomus pagalius. Tai jis aiškina noru pakenkti direktorei, o ne jam.

„Mes esame kolegos. Jeigu aš esu pavaldus direktorei, gimnazijoje einu režisieriaus pareigas, tai su kuo turėčiau kalbėtis dėl kažkokių darbų ar sumanymų? Su valytoja? Reikia proto turėti tokiose nesąmonėse“, - į klausimą, kokie santykiai sieja su direktore, atsakė režisierius.

„Štai ir šiandien girdėjau paprastą gandą, kad iš mokyklos seifo pavogiau 1000 Lt. To manęs klausė vieno mokinio mama. Ar aš vagis, banditas kažkoks? O po miestą tokios nesąmonės vaikšto. Čia yra fantastiškas mažo miestelio sindromas“, - apibendrino realybės šou „Žvaigždžių vartai“ dalyvis.

Direktorė: nėra skundas

I. Andrukaitienė į DELFI klausimus sutiko atsakyti raštu ir su sąlyga, kad atsakymai bus pateikti interviu forma.

- Savivaldybę pasiekęs profsąjungos skundas dėl situacijos mokykloje. Ar sutinkate su skunde išdėstytais priekaištais?

- Manau, kad tai nėra skundas. Gimnazijos profesinės sąjungos komitetas nenusileidžia iki tokio lygio. Jis tiesiog paskubėjo išreikšti savo susirūpinimą, tam tikrų klausimų neišsiaiškino iki galo.

Gimnazijos bendruomenė turi vadovautis ne emocijomis, o argumentais. Šiuo metu su profesinės sąjungos komitetu ir pirmininke V. Raugaliene bei gimnazijos tarybos pirmininku K. Šapoka yra suderinti tolimesni žingsniai, apie juos informuotas Anykščių rajono Švietimo, kultūros, sporto ir turizmo komitetas, su gimnazijos veikla bei pasirengimu naujiems mokslo metams supažindinta rajono taryba, kuri buvo pakviesta į gimnaziją apžiūrėti edukacinių erdvių.

- Dėl ko iš darbo buvo atleistas Jūsų pavaduotojas E. Šilaika, pedagogai D. Kugienė, Germanavičiai?

- Anykščių rajone, kaip ir visoje Lietuvoje, mažėja vaikų ir tuo pačiu mokinių skaičius, todėl nesusidaro pakankamai pradinių klasių ir kasmet tenka spręsti pradinių klasių mokytojų tolimesnio darbo klausimą.

Tačiau ir šioje situacijoje gimnazijos vadovai stengiasi išlaikyti darbuotojus pervesdami juos į kitas darbo vietas, sudarydami kad ir minimalų darbo krūvį. Taip buvo padaryta 2010 m.

Šiais metais būtų tekę atleisti dvi pradinių klasių mokytojas. Viena iš jų buvo pervesta į kitas pareigas, o mokytoja D. Kugienė, nors ir bus atleista pagal Darbo kodekso reikalavimus, bet ir toliau dirbs su savo klase vaduodama vaiko auginimo atostogose esančią kolegę.

Su abiem mokytojomis ir mokinių tėvais situacija buvo aptarta – pirmuoju atveju dėl mokytojos pagalbos vaikams adaptuojantis, antruoju – dėl galimybės mokytojai D. Kugienei dirbti su savo klase iki išleidžiant mokinius į 5 klasę.

G. ir V. Germanavičiai 2010 m. buvo atleisti iš darbo jų pačių prašymu.

Š.m. gegužės mėn. buvo gauta informacija, kad direktoriaus pavaduotojas ugdymui Egidijus Šilaika pagrindinių pareigų darbo metu treniruoja privatų sporto klubą „Takas“, kurio prezidentu jis yra. Situacija buvo išsiaiškinta. Paaiškėjo, kad pavaduotojas E.Šilaika treniruotes vedė ne tik savo tiesioginio darbo metu, bet ir tuo laiku, kuris buvo skirtas Anykščių kūno kultūros ir sporto centro kolektyvams, nors klubas „Takas“ šiam centrui nepriklauso.

Tokiu būdu sporto klubas „Takas“ dirbo nesudaręs patalpų nuomos sutarties ir naudodamasis gimnazijos sporto sale savo reikmėms. Tai vyko visus mokslo metus. Šioje dviprasmiškoje situacijoje direktoriaus pavaduotojas ugdymui E. Šilaika atsakingas už neformaliojo ugdymo (būreliai ir kt. popamokinė veikla) darbo tvarką, pats ją pažeidinėjo.

Pavaduotojas E. Šilaika padarė šiurkštų darbo pareigų pažeidimą ir todėl yra atleistas.

- Šioje istorijoje figūruoja Eriko Druskino pavardė. Kokie santykiai Jus sieja su E. Druskinu? Ar Jus tenkina E. Druskino darbas? Kokios jo pareigos mokykloje?

- E. Druskinas dirba režisieriumi. Jis, kaip ir kiti specialistai, pagal pareiginius nuostatus yra tiesiogiai pavaldus gimnazijos direktoriui. Jis buvo priimtas prieš pora metų tikintis, kad gimnazija plačiau įsijungs į respublikinius meninius projektus ir pati juos inicijuos.

Per porą metų įgyvendinti šie projektai:

2010 m. parengtas radijo spektaklis „Liūdijimai“, skirtas Sausio 13-ajai. Jis buvo transliuotas radijo stotyje „Pulsas“, pristatytas kai kuriose Lietuvos bažnyčiose bei Seime minint Laisvės gynėjų dieną. Šis projektas buvo įvertintas Seimo pirmininkės Irenos Degutienės padėka.

E. Druskino vadovaujami 5-10 kl. mokiniai sukūrė daugiau nei 500 vitražų, kuriais papuošė Anykščius bei Vilniaus Gedimino prospektą. Paroda „Mano Vitražas Lietuvai“ puošė Vilnių 2010 ir 2011 m.

Režisieriaus parengti mokiniai dalyvavo Kovo 11-osios dvidešimtmečiui skirtame iškilmingame koncerte Vilniuje.

Už šias veiklas gimnazija dar kartą sulaukė Seimo pirmininkės įvertinimo. Mokiniai su režisieriumi buvo pakviesti į susitikimą su I. Degutiene, jiems ir gimnazijai pareikšta pirmininkės padėka.

Po šių metų jubiliejinių Sausio 13-osios renginių, kurių metu režisieriaus E. Druskino ir mokinio Manto Ragausko sukurta simbolinė 200 m. ilgio vėliava buvo pristatyta Anykščiuose bei Vilniuje ir plačiai nušviesta Lietuvos ir užsienio žiniasklaidos. Seimo pirmininkė I. Degutienė apsilankė gimnazijoje ir padėkojo mokiniams bei mokytojams už indėlį įprasminant Laisvės gynėjų dieną.

Tai rodo, kad gimnazija yra pajėgi įgyvendinti respublikinio dėmesio susilaukusius projektus. Aš, kaip gimnazijos vadovė, palaikau ir skatinu tokias veiklas.

- Ar dabartinėje situacijoje, kai Jums išreikštas dalies kolektyvo nepasitikėjimas, matote galimybę toliau vadovauti gimnazijai, ją suvienyti? Juoba atsistatydinti Jus yra raginę ir kai kurie rajono politikai. Ar yra įmanomas sklandus gimnazijos darbas?

- Man nebuvo išreikkštas nepasitikëjimas.

Vienas iš rajono tarybos narių vietinio radijo laidoje yra pareiškęs nuomonę dėl atsistatydinimo, tačiau argumentų nepateikė, nes nebuvo pakankamai susipažinęs su gimnazijos situacija. Procesų politizavimas niekada neprisidėjo prie klausimų sprendimo. Sprendimai turi būti priimami įstatymų numatyta tvarka.

Pabaigoje rugsėjo gimnazijos laukia išorės vertinimas, kurį esame užsisakę prieš pusantrų metų.
Gimnazijos bendruomenë supranta, kad tik bendromis pastangomis yra pasiekiamas sklandus darbas. Esame sutarو eiti ًiuo keliu.