Pavyzdžiui, informacinių sistemų konsultantas gali uždirbti iki 3300 eurų per mėnesį (neatskaičius mokesčių) ir daugiau, kai tuo tarpu Seimo pirmininko mėnesinė alga – 3366 eurų, o Seimo nario – 2531 euras.

Reikia pasakyti, kad IT ir telekomunikacijų sektoriaus darbuotojų atlyginimai skiriasi ir šios srities specialistai darbdavių nevienodai vertinami. Nuo ko priklauso atlyginimų dydis, ką labiausiai vertina darbdaviai? Apie tai išplatintame spaudai interviu kalba su IT ir telekomunikacijų sektoriaus darbuotojų darbo užmokesčio tyrimą atlikusios, personalo atrankų kompanijos „Grafton Recruitment Lietuva“ IT atrankų skyriaus vadove Agne Chushak.
Agnė Chushak

– Niekam ne paslaptis, kad IT specialistai neužleidžia geidžiamiausių darbuotojų pozicijų Lietuvoje pastaruosius keletą metų. Kuriuose miestuose labiausiai jaučiamas jų trūkumas? Kokių šios srities specialistų Lietuvoje turime daugiausiai, o kokių poreikis didžiausias?


Natūralu, kad didžiuosiuose šalies miestuose – Vilniuje ir Kaune šiuo metu jaučiama didžiausia IT specialistų paklausa. Tačiau pastebime, jog Kaune pasiūla šiek tiek mažesnė nei Vilniuje. Šį veiksnį lemia užsienio kapitalo įmonių pasirinkimas IT centrus atidaryti sostinėje. Tačiau šiuo metu matome, kad vis daugiau užsienio kompanijų žengia į Kauną ir čia steigia savo filialus. Todėl manome, kad laikui bėgant darbuotojų pasiūla Kaune susilygins su Vilniumi.

Kalbant apie specialistų trūkumą, neabejotinai trūksta visų IT sektoriaus darbuotojų. Šiuo metu ypač jaučiamas padidėjęs programinės įrangos testuotojų poreikis. Sunkiausia surasti puikius techninius įgūdžius turinčius kandidatus, kurie būtų komandos lyderiai, norėtų mokyti jaunesnius žmones, perduoti savo sukauptą patirtį.

– Ko reikia IT specialistui, kad jis būtų aukštai vertinamas? Ar jam, kaip ir daugumai kitų profesijų atstovų, išdirbtų metų skaičius prilyginamas įgytoms žinioms ir patirčiai?

Lietuvos IT rinka nuolat auga ir keičiasi, naudojamos vis pažangesnės technologijos. Dažna situacija, kuomet programuotojai savo darbovietėse yra ribojami ir neturi galimybių naudotis pačiomis naujausiomis technologijomis. Manau, kad ilgai dirbti vienoje įmonėje, t.y. 5 metus ir daugiau, šiame sektoriuje retai kada yra privalumas. Taip yra puikiai susipažįstama su įmonės produktų architektūra, specifika ir įmonės veiklos industrija, tačiau naudojamos technologijos atnaujinamos retai ir taip specialistas atsilieka nuo naujausių rinkos tendencijų. Yra buvęs ne vienas atvejis, kai specialistas, pradirbęs vienoje įmonėje 10 metų, ten laikomas vyresniuoju programuotoju rinkoje yra jaunesniojo programuotojo lygio. Tik savarankiškai nuolat naujovėmis besidomintys kandidatai eina koja kojon su technologijomis, tačiau tokių kandidatų nėra daug ir jie neretai būna brangūs.

Baigę universitetus studentai neturi pakankamai praktinių įgūdžių ir dažnas susiduria su „reikia turėti patirties, kad įgautum patirties“ problema. Didžioji dalis IT studentų, besimokančių 2-3 kursuose, eina atlikti savanoriškos praktikos ar ieškosi darbo. Taip pat ir didžiųjų IT įmonių atstovai deda daug pastangų, stengdamiesi pritraukti jaunuosius talentus. Deja, net ir tokios priemonės vis dar nepatenkina IT darbo rinkos poreikių.

– Visuomenėje vyrauja nuomonė, kad IT specialistų atlyginimai yra labai dideli. Ar tai nėra mitas? Kaip yra iš tikrųjų? Kokios ryškėja tendencijos? Ką parodė Jūsų įmonės atliktas tyrimas?

Yra vienetai įmonių, kurios sutinka mokėti itin didelius atlyginimus, ir taip šiek tiek kreipia rinką, tačiau dauguma didelių kompanijų vis tik turi aiškias atlyginimų ribas, nustatytas pagal darbuotojo patirtį. IT specialistų atlyginimai didesni nei administracijos, finansų ar pardavimų sričių, tačiau žymų atlyginimo lūkesčių padidėjimą pastebime ir šiose srityse. Atliktas IT sektoriaus darbuotojų atlyginimo tyrimas parodė, kad programuotojų (Java, .Net, PHP), turinčių 3-5 metų patirtį, atlyginimai, svyruoja nuo 18 000 iki 32 400 eurų per metus. Didesnių atlyginimų gali tikėtis projektų vadovai (25 200 – 34 800 eurų) ir verslo analitikai (27 600 – 38 400eurų). Mažiausius atlyginimus šioje srityje uždirba sistemų administratoriai (15 600 – 26 400eurų).
IT sektoriaus atlyginimų diagrama

– Kaip nuolat viešojoje erdvėje skambanti žinia apie didelius IT specialistų atlyginimus formuoja jaunų specialistų lūkesčius dėl darbo atlygio?

Tokios kalbos daro didelę įtaką, formuoja tam tikrą nuostatą. Jauni specialistai eina į darbo interviu ir „šauna“ ženkliai didesnį skaičių nei dabartinis atlyginimas. Paklausę, kodėl nori tokios algos, dažnai girdime atsakymą „nes rinkoje tokios kainos“. Kartais jiems pasiseka, o kartais neadekvatūs lūkesčiai pakiša koją ir jie darbo pasiūlymo tiesiog negauna.

– Kokias IT specialistų atlyginimų kitimo tendencijas matote? Ką galėtumėte išskirti?

Žvelgiant į IT specialistų atlyginimų augimą neatrodo, kad greitu metu didėjimas liausis. Manau, daugiau išsilaikys pagrindinių programavimo kalbų tokių, kaip Java ir C#, specialistų atlyginimų augimas. Šios kalbos dažniausiai naudojamos didelėse įmonėse, jų programuotojų poreikis yra didžiausias.

Tikėtis, kad tam tikrų specialistų atlyginimai galėtų mažėti, nelabai realu. Jau dabar ne vienas IT rinkos žaidėjas ieškosi darbo už Lietuvos sienų, taigi mažai tikėtina, jog greitu metu Lietuva susidurs su IT darbuotojų pertekliumi.

– Į ką darbdaviai orientuojasi nustatydami atlyginimo dydį?

Svarbu yra patirtis ir kokią naudą žmogus gali atnešti įmonei. Ne visada patirtį rodo išdirbti metai, daugiau žiūrima į patirties kokybę – prie kokių projektų specialistas dirbo, kokias technologijas naudojo, kokia projektų sritis ir kt. Labai daug duoda ir pats žmogaus požiūris: kiek jis asmeniškai domisi technologijomis, dalyvauja įvairiuose IT specialistų susibūrimuose, mokymuose. Tikrai yra buvę atvejų, kuomet ateina 10 metų patirtį turintis programuotojas, dirbęs vienoje įmonėje bei naudojęs tas pačias technologijas – savo įmonėje jis yra aukso vertės specialistas, tačiau rinkoje jis jau nėra paklausus.

– Situaciją su IT specialistų darbo užmokesčiu aptarėme. O kaip mes atrodome Rytų ir Centrinės Europos šalių kontekste? Ką rodo Jūsų įmonės sukaupta patirtis ir stebimos IT ir telekomunikacijų rinkos tendencijos?

Drąsiai galime teigti, kad atlyginimai pas mus ir šiose šalyse yra apylygiai. Neturime stipriai lyderiaujančių, ar atvirkščiai, atsiliekančių šalių pagal gaunamus atlyginimus. Todėl labai džiugu matyti, kad ir Lietuvoje dirbantys IT specialistai savo uždirbamu atlyginimu niekuo nenusileidžia Rytų ir Centrinės Europos šalių kolegoms. Ateityje tikėtina, kad šiose šalyse IT srities atlyginimai didės tolygiai ir didelio atotrūkio nematysime.