Tarybos sprendimo projekte siūloma nurodyti, kad prašymai dėl vaikų priėmimo į priešmokyklines ir ikimokylines įstaigas savivaldybės informacinėje sistemoje būtų priimami ir registruojami ne tais metais, kai vaiką planuojama leisti į darželį, o nuolat, t. y. bet kuriuo metu.

Kaip BNS patvirtino savivaldybės Švietimo, kultūros ir sporto departamento direktorius Gintaras Petronis, taip siekiama išvengti praktikos, kai dėl nustatytos konkrečios registracijos į darželius pradžios datos sistema stringa ir nemaža dalis tėvų vaikus registruoja pavėluotai.

„Čia dar, aišku, reikės ir papildomų savivaldybės sprendimų, bet kol kas apsispręsta taip: kad nekiltų tokių nesusipratimų, kuriuos turėjome šiais metais kovo 25-ąją ir sausio 12-ąją, tai prašymai bus priimami nuolat ir žmonės galės pateikti prašymus elektroninėje sistemoje vos vaikui gimus“, - sakė G.Petronis.

Jis priminė, kad ateityje planuojama dar tikslinti tvarką ir atsisakyti pirmumo kriterijaus pagal prašymo pateikimo datą ir laiką. Šiuo metu Vilniuje spėjusieji anksčiau pateikti prašymus, jei nėra kitų pirmumo kriterijų, turi pirmenybę registruojantis į darželius. Anot G.Petronio, tolesnę šią tvarką tikslins jau nauja sostinės savivaldybės taryba.

„Dabar, kai pasakome „nuolat“, vadinasi, žmonės galės pateikti prašymą, nuo kada vaikas pradės lankyti darželį. Tai galės būti ir 2016-ieji, ir 2017-ieji. Taip, galima sakyti, kad grįžtama prie ankstesnės tvarkos, tik nebereikia eiti į darželius, o čia vietoje, savivaldybėje, eilės bus tikrinamos“, - paaiškino savivaldybės atstovas.

Šiemet pirmą kartą registracija į Vilniaus lopšelius prasidėjo sausio 12-osios vidurnaktį, tuomet dėl techninių problemų užstrigus sistemai, visi prašymai buvo anuliuoti. Antrą kartą ši procedūra vyko kovo 25-ąją 8 val., tačiau sistema veikė su sutrikimais.

Išrinktasis Vilniaus meras Remigijus Šimašius patvirtino siūlysiantis, kad registracijos į darželius laikas nebebūtų laikomas kriterijumi, nuo kurio priklausytų, ar vaikas gaus vietą.