Alytaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato atstovų teigimu, tyrimas pradėtas pirmadienį. Jo pagrindu tapo mamos skundas.

„Moteris kreipėsi sausio 9 d. apie 17 val., nurodydama, kad sausio 8 d. jos 13-os metų dukterį galimai sumušė nepilnametės draugės“, – dar anksčiau DELFI nurodė Kristina Janulevičienė.

Galimos smurtautojos – 3: susisiekta su mamomis, jos sutinka, kad reikia psichologo

Savo ruožtu Alytaus miesto savivaldybės Vaiko teisių apsaugos skyriaus vedėja Žaneta Abromaitienė informavo, kad jau susisiekta su 2 iš 3 paauglių, kurios įvardytos kaip smurtautojos, mamomis.

„Jos šiek tiek žinomos, tik viena – daugiau, kita – mažiau. Paprastai tokiais atvejais rekomenduojame psichologo pagalbą, bendraujame su vaikais, jų tėvais, aiškiname pareigas, atsakomybes. Su aptariamomis merginomis taip pat bendraujame, joms siūlomos psichologo konsultacijos. Darbuotojos bendravo su dviejų mergaičių mamomis. Dar vienos ir pirmadienį, ir antradienį nerado, bandysime toliau ieškoti. Iš viso 3 merginos“, – sakė ji.

Pasak Ž. Abromaitienės, darbuotojos neminėjo, kad iš paauglių mamų būtų pajutusios priešiškumą. Net priešingai – jos mano, kad psichologų konsultacijos dukroms reikalingos.

Tiesiog norėjo parodyti savo pranašumą?

Vaiko teisių apsaugos specialistė patvirtino, kad ir galimų smurtautojų, ir nukentėjusios merginos elgesys bus svarstomas Vaiko gerovės komisijoje. 13-metė šioje institucijoje prieš minimą konfliktą jau buvo aptarta, jai taikytos minimalios priežiūros priemonės, viena jų – lankyti Dienos centrą.

„Kiek mums tekdavo anksčiau bendrauti su šiomis nepilnametėmis ir aiškintis jų konfliktinį elgesį, rimtos priežastys nebūdavo nurodomos“, – paklausta apie galimus muštynių motyvus, sakė pašnekovė.

Ji aiškino, kad bendraudami su paauglėmis skyriaus darbuotojai susidarė nuomonę, kad jos tiesiog nori parodyti savo pranašumą. Tiesa, neatmetama galimybė, kad atliekant ikiteisminį tyrimą paaiškės ir daugiau aplinkybių.

Būta ir daugiau netinkamo nepilnamečių elgesio apraiškų

Ž. Abromaitienė tikino negalinti pasakyti, kad aptariamas įvykis – vienetinis. Būta ir daugiau netinkamo nepilnamečių elgesio apraiškų.

„Tačiau gauja to nereikėtų vadinti – tai, iš tikrųjų, sureikšmintas ir išpūstas galbūt burbulas. Situacija tikrai yra kontroliuojama, dirbama su vaikais, jiems siūloma visa reikalinga pagalba“, – nurodė pašnekovė.

Vedėjos teigimu, smurtu įtariamų paauglių šeimos nėra įtrauktos į soc. rizikos šeimų sąrašą.

Paaiškino, kas laukia

Pasirodo, jei atlikus ikiteisminį tyrimą paauglėms nebus pritaikyta baudžiamoji atsakomybė, merginų elgesys vis tiek bus svarstomas. Taip pat bus sprendžiamas ir klausimas dėl priežiūros priemonių taikymo.

„Minimalios priežiūros priemonės – tai priemonės, kurios koreguoja nepilnamečių elgesį: įpareigojimas tam tikrą laikotarpį laikytis pas psichologą, lankyti mokyklą, Dienos centrą. Yra skiriami ir asmenys, kurie kontroliuoja tokių priemonių vykdymą.

Jei minimalios priežiūros priemonės nevykdomas, elgesys nesikeičia, tuomet yra galimybė spręsti klausimą dėl vidutinės priežiūros priemonės skyrimo. Tai – specializacijos centras“, – procedūras paaiškino Ž. Abromaitienė.

Informacija apie 13-metę nėra vienpusė: laukia jos mamos

Tiesa, dėmesį atkreipė ji, ir informacija apie nukentėjusią 13-metę nėra vienpusė. Mergaitė žinoma policijai, savivaldybei.

Šiuo metu globos teisės jos mamai dar nėra grąžintos – prieš Kalėdas globėja paskirta 13-metės tėčio mama. Ikiteisminis tyrimas dėl mergaitės galbūt patirto smurto taip pat dar nėra baigtas.

„Globa dar nėra panaikinta, nes mama pas mus neatvyksta. Ji pas mus pažadėjo atvykti pirmadienį, tačiau nesulaukėme“, – sakė Ž. Abromaitienė.

Atsidūrė reanimacijoje

DELFI primena, kad į redakciją besikreipusi mama prašo atsiliepti tuos, kurie taip pat nukentėjo nuo paauglių smurto – po surengtos egzekucijos jos dukra atsidūrė reanimacijoje.

Aptariamas įvykis nutiko pirmadienį, maždaug 15-17 val., prie vieno iš mieste esančių prekybos centrų. Neva „prisikalbėjusi“ 13-metė tądien buvo pakviesta pasiaiškinti, tačiau paauglės apsupo ją ratu, ėmė mušti, spardyti, tampyti už plaukų, parklupdė ant kelių. Išsigandusios policijos galiausiai jos išsibėgiojo, tačiau terorą tęsė socialiniuose tinkluose ir trumposiomis žinutėmis.

Tą pačią dieną dėl apsinuodijimo medikamentais mergaitė atsidūrė ligoninės reanimacijoje. Moteris prašo atsiliepti muštynes galbūt mačiusius.

„Tai – ne pirmas vaikas, nukentėjęs nuo šių netramdomų agresyvių nepilnamečių“, – įsitikinusi ji.

Pašnekovės teiginius patvirtina ir į pagalbos šauksmą atsiliepusių alytiškių informacija.

Deja, dėl šalyje galiojančio Nepilnamečių apsaugos nuo neigiamo viešosios informacijos poveikio įstatymo negalime pateikti asmeninių istorijos dalyvių duomenų – vardų ir pavardžių, tačiau pareigūnai patvirtino, kai kurios nepilnamečių joms žinomos.

Pokyčius pastebėjo dar liepą

„Mano dukra su aptariamomis merginomis pažįstama kelis mėnesius – kartu lankė chorą, turėjo bendrų draugų. Liepos mėnesį ji dėl jų įtakos pabėgo iš namų pas mano močiutę, pasiskundė, kad tėčio ir mamos šeimose patiria smurtą, tad man buvo apribotos motinystės teisės. Tos mergaitės ją taip pamokė sakyti, kad dukra esą turėtų visišką laisvę. Per tuos pusę metų, kol, ačiū Dievui, sankcijos buvo panaikintos ir globos teises atgavau, dukra labai pasikeitė.

Prisipažinsiu, kad sankcijų nesilaikiau – su dukra nuolat bendraudavau, susitikdavau. Galiausiai po truputį ji papasakojo, kas vyksta, tačiau nieko daugiau negalėjau padaryti, kadangi įstatymiškai tėvų kontrolės nėra. Ji vaikščiojo kartu su ta gauja, pati buvo „gavusi“ pareiškimus, matyta muštynėse, jai buvo grasinama, ji buvo šantažuojama“, – sakė DELFI pašnekovė.

Ji tikino bandžiusi aiškinti dukrai, kad su aptariamomis merginomis ji nutrauktų visus ryšius, tačiau mergaitė esą buvo tiek įbauginta, kas kartą su jomis susitikdavo vos gavusi žinutę, kad „reikia pasikalbėti“, o, galiausiai, spėja, paauglės taip supyko dėl benutrūkstančių ryšių, kad 13-metę sumušė. Tiesa, pačios jos tikina taip pasielgusios neva dėl to, kad mergaitė jas apkalbėjo.

Praėjusį pusmetį vadina košmaru

„Viskas buvo gerai, mano dukra gerai mokėsi, bet šį pusmetį jos pažymių vidurkis vos siekia 4 balus. Pamokų pradėjo nelankyti, parūkymai, išgėrinėjimai, keiksnojimai, ignoravimas... Visa krūva problemų – tik per šį pusmetį. Ir vaikų teisių specialistai pripažįsta, kad, kai augo su manimi, nebuvo jokių įrašų, pranešimų, esą kaip gali taip pasikeisti? Aš ir aiškinau: „Teisės dabar suteiktos vaikui, į situaciją neįsigilinta, tėvai nebuvo apklausti prieš priskiriant sankcijas, taip ir nutiko“, – dėstė moteris.

Anot pašnekovės, iki prasidedant problemoms ji niekada neribojo dukros santykių su draugais – dažniausiai mergaitė bendraudavo su bendraklasiais, kiemo draugais.

„Ji daug metų lankė chorą, lengvąją atletiką, bet šiais mokslo metais prasidėjo visai kitas gyvenimas – nuo bėgimo iš pamokų, šlaistymųsi po parką, iki grupinių muštynių, kur pastebėta, užfiksuota. Šie pusė metų yra kažkoks košmaras – tą pastebėjo ir mokyklos direktorė, ir socialinis pedagogas, į kuriuos kreipiausi“, – atviravo moteris.

Prieš maždaug mėnesį dukra esą pareiškė norą grįžti namo, o prieš Kalėdas mergaitės globėja paskirta jos tėčio mama.

Sumušė, o paskui dar terorizavo

Anot pašnekovės, gaujos vedlės – 4 merginos, joms – 15-16 metų, žinomos ir dar 3-4 paauglės, kartais su jomis besirodančios.

„Viena nustūmė nuo kalno, parklupdė ant kelių... Mano dukra turėjo siūlyti pinigų, kad ją paleistų, nemuštų visų akivaizdoje. Kita „suspardė“ galvą, sumušė, žodžiu... Sumuštas jos veidas, galvoje – du guzai, paakys – mėlynas“, – apie egzekuciją pasakojo moteris.

Pašnekovės teigimu, dukrą paauglės paliko ramybėje išgirdusios, neva atvažiuoja policija. Tačiau tai sustabdė tik fizinį smurtą.

„Jos terorizavo dukrą ir po šio įvykio – buvo siunčiamos žinutės, paviešinta feisbuke, ėmė plisti skriaudikių komentarai, kokios jos, kaip čia sumušė, pažemino. Dar viena mergina pareiškė, kad esą jei ji būtų dalyvavusi, dukra būtų morge atsidūrusi. Kai mano dukra pasiguodė vienai draugių, ji tai taip pat paviešino“, – ką teko patirti dukrai, dėstė mama.

Kreipėsi į policiją, bandė susisiekti su tėvais

Prieš savaitę ji kreipėsi į policijos pareigūnus – parašė pareiškimą, kurį trečiadienį dar papildė papildomais komentarais ir nuotraukomis. Mama tikino taip pat bandžiusi susisiekti ir su įtariamų nepilnamečių tėvais, tačiau viena jų – globojama močiutės, su kuria pasikalbėti nepavyko, kitos mama kalbėjo jautriai, o štai likę tėvai esą bendrauti nebuvo linkę – tenurodė, kad moteris nori „pasipinigauti“.

„Po muštynių iš dukros buvo viešai tyčiojamasi, asmeniškai rašyta. Ji tikino, kad jai – gėda, nes visi žino, tikrai negalės eiti į mokyklą, buvo prigąsdinta, kad neitų į miestą, nes „prigaus“, „pakars“. Ji nuvyko pas mano močiutę... Galiausiai teko išvežti ją į reanimaciją“, – tai pasakodama iki šiol jaudinasi mama.

Anot jos, aptariamos merginos – gerai žinomos Alytuje. Jos mokosi skirtingose mokyklose, tačiau visos neva yra stebimos socialinių darbuotojų. Pašnekovės teigimu, vienai jų jau gresia atsidurti ir nepilnamečių pataisos namuose.

Dar viena paauglė užpulta prieš maždaug mėnesį?

„Kai policijai parodžiau surinktus duomenis – nuotraukas, komentarus, pareigūnai sakė, kad „žinomos“. Tikino, kad viską išsiaiškins, kad nesijaudinčiau, jos niekur nepasislėps, bet supratau, kad didelių bausmių nesulauks, nes jos – nepilnametės. Man belieka kreiptis tik privataus kaltinimo tvarka ir į žiniasklaidą. Su keliais tėvais sutarėme, kad reikia viešinti, kalbėti ir nebijoti, nes gauja taip elgiasi visame Alytuje“, – sakė ji.

Moters teigimu, dar viena mergaitė tų pačių merginų esą buvo užpulta prieš maždaug mėnesį – tuomet į policiją kreipėsi ir jos tėvai, ir močiutė. Jie taip pat patys griežtai pasikalbėjo su įtariamosiomis, galiausiai jos prie jų dukros nebelindo.

„Ji buvo reketuojama, prašoma pinigų, sekama iki namų – iki tokio lygio net“, – tikino moteris.

Buvo įvykį mačiusių: atsiliepė kitų nukentėjusių tėvai, tie, iš kurių tyčiojasi

Savo ruožtu pašnekovės dukra buvo užpulta prie vieno iš Alytaus prekybos centrų, greta pėsčiųjų tako, miškelio.

„Buvo susirinkę daug vaikų, moksleivių, gal apie 30, kurie žiūrėjo ir viską matė – draugų draugai, draugių draugės... Kelių mokyklų mokiniams išsiuntinėti pranešimai, kad bus muštynės, sukviesta žiūrovų minia“, – nurodė pašnekovė.

Kas dalyvavo muštynėse, ji tikino išsiaiškinusi tik tuomet, kai, dukrai atsigulus į ligoninę, į rankas paėmė jos mobilųjį telefoną – jo turinys nustebino.

„Nieko nežinojau apie tas merginas, kol jis išsikrovė, galėjau rasti informacijos – kas siuntė žinutes, kokios jos buvo. Informaciją paskelbiau ir viešai, feisbuke – atsiliepė daugiau tėvų, kurių vaikai nukentėjo, tačiau pagalbos jie nesulaukė – neva dėl amžiaus nieko negalima padaryti, darbą turėtų atlikti vaikų teisių specialistai, bet šie nesikiša. Taip pat susisiekė mergina ir vaikinas, iš kurių taip pat tyčiojamasi, kreipėsi labai daug žmonių, iš tikrųjų“, – stebėjosi moteris.

Patarė persikelti į kitą miestą

Ji pripažino įvertinusi galimybę, kad paauglės gali imti keršyti dukrai, tačiau sakė nebegalinti tylėti.

„Mano dukra dabar nenori eiti į mokyklą. Siūliau pakeisti į kitą, tačiau kone visos merginos lanko skirtingas mokyklas – jos žinomos visame mieste. Be to, įsivaizduokite, po šių įvykių savivaldybės administracijos direktorius merginoms nurodė lankyti Dienos užimtumo centrą, bet dukra ten neis, nes ir skriaudėjos įpareigotos ten pat vaikščioti. Kartu. Kiekvieną dieną, realu, kad bus išpuolis, tačiau dukrai buvo pasakyta, kad eiti ji privalo, o, priešingu atveju, Vilniuje vyks svarstymas“, – skundėsi moteris.

Savo ruožtu policijos pareigūnai moteriai esą patarė apsvarstyti galimybę persikelti į kitą miestą.

„Policijoje mums pasiūlė, kad, jei norime ramybės, privalome keisti miestą, gyvenamąją vietą. Mes turime keisti, o kitokių priemonių, reiškia, nėra?“, – negalėjo patikėti ji.

Turintys informacijos kviečiami kreiptis el. paštu delfi@delfi.lt.