Visgi ekspertai ministrui siūlo metodikos naudojimą uždrausti kaip Lietuvai netinkamą.

DELFI jau rašė, kad NŠTA sukrėtė ikimokyklinėse įstaigose per „Gender Loops“ projektą esą diegiama mažamečių ugdymo metodika. Dėl to NŠTA kreipėsi į Socialinės apsaugos ir darbo ministeriją (SADM), ši savo ruožtu situaciją išsiaiškinti paprašė ŠMM. NŠTA ypač papiktino, kad „Gender Loops“ Lietuvos darželinukams siūlo nagrinėti pasaką, kurioje du princai įsimyli vienas kitą, susituokia ir tampa Karaliumi ir Karaliumi.

Ekspertai vertino projekto „Gender Loops“ parengtą priemonę „Priemonių rinkinys lyčių lygybės sąmoningumo stiprinimas ikimokyklinio ugdymo įstaigose“, susitiko su Socialinių inovacijų fondo (SIF) ir NŠTF atstovais.

Ekspertų komisija nustatė, kad nei viena Lietuvos valstybinė įstaiga, įskaitant ir ŠMM, projekto įgyvendinime nedalyvavo, projektui įgyvendinti nebuvo naudojamos Lietuvos valstybės ir Lietuvai skirtų ES struktūrinių fondų lėšos. Nenustatyta, kad projekto priemonės buvo naudojamos Lietuvos darželiuose, konstatuota, kad projekto metu nebuvo tobulinama Kauno ir Vilniaus miesto auklėtojų kvalifkacija.

Ekspertų darbo grupei vadovavęs ŠMM Bendrojo ugdymo departamento direktorius Arūnas Plikšnys DELFI sakė, kad minėtą metodiką ekspertai siūlo pripažinti Lietuvos ugdymo įstaigose netinkama naudoti. „Ekspertai mano, kad tai yra kitų šalių patirtis, kur yra kiti įstatymai, įteisintos santuokos tarp moterų ar vyrų – ten visai kita situacija, tad mes siūlome tos priemonės darželiuose ar mokyklose rengiant programas nenaudoti. Ji mums netinkama, nes prieštarauja ir Pasirengimo šeimai bei lytiškumo ugdymo programai“, - aiškino A. Plikšnys.

Lietuvoje projektą „Gender Loops“ vykdžiusio Socialinių inovacijų fondo (SIF) vadovė Liudmila Mecajeva iškart paneigė, kad Lietuvos darželiuose metodika vykdoma. Pasak jos, SIF šį leidinį tik išvertė, tačiau nepritaria jo turiniui ir neskatina juo naudotis. Tačiau Rimanto Dagio vadovaujama SADM kone kasdien siuntinėjo su šia tema susijusius pranešimus spaudai ir abejojo metodikoje nieko blogo neįžvelgusių psichologų kompetencija.