Nebaigta vidaus apdaila

Ne visose šiemet pradėtose renovuoti krašto mokyklose darbai bus baigti iki rugsėjo 1-osios. Kai kuriose didžiųjų miestų, taip pat ir sostinės, mokyklose jie užtruks iki lapkričio ar net gruodžio. Daugeliu atvejų ugdymo procesui tai esą neturėtų trukdyti. Mat statybos darbai bus atliekami išorėje.

Tačiau šešių Klaipėdos ir Šiaulių mokyklų moksleivių atostogos gali būti priverstinai "pratęstos". Jose nespėta atlikti vidaus apdailos darbų, todėl tokiose patalpose visuomenės sveikatos specialistai draudžia organizuoti mokymo procesą. Tose mokyklose besimokančių vaikų tėvai su siaubu mato, kaip jų atžalos šlaistosi gatvėmis arba ištisas dienas leidžia namie prie kompiuterio.

Vietoj pamokų - ekskursija

Į uostamiesčio Vytauto Didžiojo ir "Vėtrungės" gimnazijas atskubėję būsimųjų moksleivių tėvai sutrinka neradę įėjimų, mat juos apjuosusi statybininkų tvora. Vytauto Didžiojo gimnazijos raštininkė pati nežino, ar po savaitės čia galės rinktis moksleiviai: "Viską sužinosime tik rugpjūčio 31-ąją. Tada ir paaiškės, ar gimnazistai galės mokytis čia, ar jiems teks lankyti kitas mokyklas", - informavo moteris. Tačiau gimnazijos pedagogai nepraranda vilties, kad statybininkai spės dalį patalpų įrengti anksčiau, ir gimnazistams niekur nereikės kraustytis.

Panaši situacija ir keturiose Šiaulių mokyklose

Šiandien šių dviejų miestų savivaldybių administracijose bus ieškoma išeities iš susidariusios situacijos. Klaipėdiečiai svarstys, į kurias mokyklas perkelti remontuojamų gimnazijų moksleivius, o šiauliečiai suks galvą, kuo užimti mokinius, kad šie nesišlaistytų gatvėmis.

Pasak Šiaulių savivaldybės administracijos Švietimo skyriaus vedėjo pavaduotojo Rimo Marcinkaus, statybininkai miesto merui Genadijui Mikšiui žadėjo, kad darbai bus baigti laiku. Tačiau iš darbų tempo matyti, kad mokyklų vidaus apdailos darbai gali užtrukti apie dvi savaites. Kaip viena išeičių klasių vadovams bus siūloma tuo metu organizuoti ekskursijas.

Per vėlai pradėjo

Klaipėdos savivaldybės administracijos Švietimo skyriaus vedėja Laima Prižgintienė įrodinėjo, kad kraustytis į kitas mokyklas uostamiesčio gimnazistams teks ne dėl statybininkų ar finansavimo vėlavimo kaltės.

"Statybininkai nuo grafikų neatsilieka, viskas vyksta pagal sutartis, lėšos pervedamos laiku, bet atliekamų remonto darbų apimtis - didelė. Gimnazijų nebuvo galima pradėti remontuoti anksčiau nei birželio viduryje, nes jose vyko egzaminai", - aiškino uostamiesčio valdininkė.

Dėl užtrukusių remonto darbų Klaipėdos "Vėtrungės" ir Vytauto Didžiojo gimnazijų moksleiviams naujuosius mokslo metus gali tekti pradėti kitose mokyklose. Tokia "tvarka" galiotų vieną, o gal du mėnesius.

"Su mokyklų vadovais preliminariai susitarta. Ugdymo procesas, be abejonės, bus organizuojamas dviem pamainomis. Gimnazistai negalės iš ryto eiti į pamokas", - teigė L.Prižgintienė.

Tai ne pirmas kartas, kai uostamiesčio mokiniai dėl mokyklose vykdomų renovacijos darbų laikinai iškeliami į kitas ugdymo įstaigas: kurį laiką po svetimu stogu teko glaustis M.Gorkio vidurinės ir Gedminų mokyklų mokiniams, "Versmės" specialiosios mokyklos-darželio ugdytiniams.

Remontuos fasadus

Rugsėjo 1-ąją plaktukai kaukšės ir keliose Vilniaus, Kauno, Panevėžio ir kitų miestų mokyklose. Tačiau jose ugdymo procesas bus pradėtas laiku. Bent jau taip žada darbus atliekančių bendrovių vadovai.

Panevėžio mieste darbai tebevyksta M.Karkos ir Skaistakalnio mokyklose, tačiau rangovai mušasi į krūtinę juos baigsiantys iki mokslo metų pradžios.

Kaune statybininkai vis dar darbuojasi keturiose mokyklose. Pasak laikinosios sostinės savivaldybės administracijos Švietimo ir kultūros įstaigų ūkio skyriaus vedėjos Nijolės Grybėnienės, nors remontas truks iki gruodžio, pamokos atnaujinamose mokyklose galės vykti. "Statybininkai jau pakeitė visus sanitarinius mazgus, langus, o po rugsėjo pradės dirbti lauke. Galbūt dėl to ir bus kiek nepatogu, tačiau pamokoms įtakos tai neturės", - aiškino vedėja.

Vilniaus valdžia vakar paskelbė, kad vidaus apdailos darbai iki rugsėjo bus baigti devyniose renovuojamose sostinės mokyklose. Pastatų išorės renovacija truks iki lapkričio pabaigos, tačiau tai moksleiviams esą netrukdys.

Šią vasarą atnaujinamose Vilniaus mokyklose buvo keičiami langai, durys, grindys, tvarkomi sanitariniai mazgai. Rudenį bus šiltinamos mokyklų sienos ir stogai.

Šaltinis
„Lietuvos žinios“
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją