Kur tie mokiniai – neaišku, nes vaiko teisių specialistai, nurodytais adresais neranda nei vaikų, nei tėvų. „Info dienai“ Švietimo ir mokslo ministras bei vaiko teisių gynėjai pripažino, kad surasti pradingėlius valdininkams sekasi sunkiai, kur yra apie porą tūkstančių vaikų nepadeda aptikti ir policija.

Naujais mokslo metais mokyklos nesulauks tų, kuriuos valdžios institucijos vadina nerastais. Tokių vaikų yra apie 2 tūkstančius. Tai – beveik tiek, kiek žmonių gyvena Pagėgiuose. INFO TV laidai „Info diena“ Švietimo ir mokslo ministras Dainius Pavalkis sakė, kad vaikai tarsi dingsta: „Yra vaikų, kurie tarsi prapuola. Po kurio laiko paaiškės, kad jie mokosi Londone ar yra emigravę. Tai yra problema ir mes ją turim spręsti, bet spręsti ne vienos Švietimo ir mokslo ministerijos jėgoms.“

Pernai nerastais buvo laikomi 1995 mokiniai. Kiek jų mokyklose nepasirodys šiemet – dar nesuskaičiuota. „Tokius duomenis matysime, kai suvesime emigravusiųjų, leidimus gavusiųjų, socialines pašalpas gaunančiųjų ir miške gyvenančiųjų skaičius“, - aiškino D. Pavalkis.

Kur keli tūkstančiai vaikų, nei ministerijos atstovai, nei socialinės apsaugos darbuotojai, nei vaiko teisių kontrolieriai nežino, nors ir beldžiasi į duris gyventojų registre nurodytais adresais. Neatmetama, kad daugiausiai nerastų mokinių yra emigravę su šeimomis, kurios nedeklaravo gyvenamosios vietos. Vaiko teisių apsaugos kontrolierės patarėjas Egidijus Meilus “Info dienai” teigė, kad nedeklaruoti gyvenamosios vietos gali būti naudinga: „Dažnai tėvai neišregistruoja vaiko ir nedeklaruoja gyvenamosios vietos pasikeitimo, kadangi vaikai iki 18 metų yra valstybės apdrausti ir gali gydytis iki 18 metų. Tai - viena iš priežasčių, kodėl tėvai nedeklaruoja išvykimo.“

Už moksleivius atsakingi valdininkai pripažįsta – jų registravimo tvarka spragų turi. Pasak vaiko teisių apsaugos specialisto, numatyta bazę tobulinti. „Reikia kad mokinių, nesimokančių, nelankančių mokyklos registras turėtų sąsają su kitais registrais: sveikatos, socialinio draudimo, socialinės paramos registrais. Taip būtų galima išsiaiškinti, kur yra tie vaikai ir tėvai“, – sakė E. Meilus.

Iš viso dėl negalios ar dėl to, kad išvykę iš šalies Lietuvos mokyklose nesirodo apie 13 tūkstančių moksleivių. Dar apie porą tūkstančių moksleivių mokyklos slenksčių neperžengia ir dėl psichologinių ar socialinių priežasčių. Apie pamokose nesirodantį mokinį mokyklos privalo informuoti policiją ir vaiko teisių pareigūnus. Tačiau ne visos mokyklos skuba apie pradingėlius pranešti – mat tuomet netektų ir mokinio krepšelio. Iš šalies išvyksta ir apie tai reikiamoms institucijoms praneša vis daugiau moksleivių – pernai tokių buvo beveik 11 tūkstančių, o prieš penkerius metus – beveik 7 tūkstančiai. Dėl psichologinių ir socialinių priežasčių mokyklas apleidusių moksleivių skaičius auga drastiškai. Registro duomenimis, prieš penkerius metus tokių mokinių buvo vos 239, o pernai jau – 1451.