Kaip DELFI patikino Vilniaus miesto savivaldybės Švietimo, kultūros ir sporto departamento vadovas Gintaras Alfonsas Petronis, savivaldybės darbuotojai peržiūrės visus prašymus, kuriuose matyti raudoni šauktukai. Jie atkreipia dėmesį, kad prašyme pareiškėjai nurodė darželius, kurie pagal gyvenamąją vietą jiems nepriklauso, tačiau G. Petronio teigimu, vakar tai įvyko dėl kompiuterinės sistemos klaidos, kuri po 12 val. buvo ištaisyta.

„Labai daug darbo dėl to turėsime. Kitą savaitę pulsime žiūrėti prašymus žmonių, kurie iki 12 valandos internetinėje registracijos į Vilniaus darželius sistemoje užregistravo vaikus ir gavo atsakymus su raudonais šauktukais, kad jų pasirinktos ikimokyklinio ugdymo įstaigos jiems pagal teritoriją nepriklauso. Šitą problemą tikrai spręsime“, – garantavo Švietimo, kultūros ir sporto departamento vadovas.

G. Petronio teigimu, žmonėms papildomai dėl to rūpintis tikrai nereikės: „Mes viską sutvarkysime. Peržiūrėsime visus prašymus ir kur tik pamatysime raudonus šauktukus, pagal pateiktus adresus patys įvesime seniūnijas ir tie šauktukai išnyks. Aišku, atskirais atvejais reikės pabendrauti su žmonėmis, kurie teikė prašymus – savivaldybės darbuotojai patys susiras tėvelius“.

Ar visi pernai netilpusieji šiemet jau tilps į darželius?

Savivaldybė kaip naujovę paskelbė, jog šiais metais pirmenybė bus teikiama tiems vaikams, kurie pernai netilpo į darželius. Ar galima sakyti, kad visi netilpusieji pernai, šiemet 100 proc. tilps?

„Nedrįsčiau teigti, kad visi 100 proc. tilps, nors labai stengiamasi steigti naujas grupes, kitais metais atsiras keli nauji darželiai“, – DELFI sakė G. Petronis.

Pasak tarnautojo, iš tiesų čia problema ta, kad darželio grupes pradėję lankyti vaikai jose būna, kol pradeda eiti į mokyklą. Žinoma, kai kas pakeičia gyvenamąją vietą, tačiau daug papildomų vietų neatsiranda. Netilpusiųjų į darželius prašymus galima patenkinti tik tuomet, jei turintys darželį išeina.

”Netilpusiems“ didesni šansai patekti į lopšelines grupes

Gintaras Petronis
„100 proc. galbūt patenkinsime tik tų pernai negavusiųjų darželių prašymus, kurie pretenduoja į lopšelines grupes, kuriuos steigiamos vaikams iki 3 metų amžiaus“, – sakė G. Petronis.

Paklaustas, kokių dažniausių klausimų uždavė vilniečiai, DELFI pašnekovas minėjo, kad trys ketvirtadaliai teiravosi apie raudonąjį šauktuką, kai sistema nurodė, jog prašymus rašiusių tėvelių atžalai ikimokyklinio ugdymo įstaiga nepriklauso pagal teritoriją.

„Buvo atvejų, kai tėvai klausė, kodėl nepavyksta įvesti norimo darželio, nors jame tiesiog nebus komplektuojamos tokios grupės ir pan.“, – sakė specialistas, pridurdamas, jog dirbo penki atsakinėtojai telefonu, aparatai kaito.

Registracijos sistema nepateisino vilčių

„Pati elektroninė registracijos sistema mus nuvylė – ne tik dėl to, kad labai lėtai veikė, bet ir dėl minėtos klaidos, kurią reikės taisyti rankiniu būdu“, – konstatavo departamento vadovas.

Paklaustas, kiek vaikų tikrai netilps į darželius, G. Petronis sakė negalintis kol kas prognozuoti: „Nežinome, kiek bus pageidaujančių, nes rašymų priėmimas vyksta iki balandžio 30 dienos. Tada galėsime pateikti tikslesnes prognozes“.

Vietų skaičius darželiuose didinamas, tačiau jų stygius vis dar akivaizdus. Vaikų skaičius Vilniuje taip pat ne mažėja, o didėja.

Per pirmą dieną priėmė 7216 prašymų

„Mes vaikų mažėjimo tikrai nejaučiame. Pernai gavome apie 7000 prašymus į darželius, šiemet daugiau prašymų sulaukėme jau per pirmąją registracijos dieną, – komentavo G. Petronis. – Dar keli šimtai prašymų bus, tad, manau, iš viso turėsime apie 7700 prašymų. Pernai turėjome 7300. Kur čia gimstamumo mažėjimas? Vilnius to nejaučia. Tai rodo ir augantis mokinių skaičius. Vilnius buvo vienintelis miestas Lietuvoje, kur mokinių skaičius rugsėjo 1 dieną buvo didesnis nei prieš metus“.

Atsakydamas į DELFI skaitytojų klausimą, ar keitėsi darželių aptarnaujamos teritorijos, G. Petronis sakė, kad ne, tik minėjo vieną naujovę: „Žirmūnų seniūnijoje registruotą naują darželį, į kurį jau buvo galima teikti prašymus.

Minėtas darželis bus įkurtas Žirmūnų gatvėje, vietoje G. Petkevičiaitės-Bitės suaugusiųjų mokymo centro.

Grąžins seną tvarką

G. Petronio žodžiais, tik laiko klausimas, kada registracijos į darželius pirmumas nebebus lemiamas dalykas: „Tikrai jau buvo galima tai padaryti ir praėjusiais metais. Galbūt pritrūko tam tikros politinės valios ar buvo įžvelgtos kažkokios grėsmės“.

Departamento atstovas mano, kad artimiausiu metu, jau pirmą šių metų pusmetį bus priimtas sprendimas į darželius registruoti vaikus kai tik jie gims ir „nebereikės žmonėms lakstyti į savivaldybę sausio 12-om ar kovo 25-om dienom“.

„Prašymų priėmimas į Vilniaus darželius vyks nuolat. Iš dalies, grįšime prie senos tvarkos – gimus vaikui tėvai galės vykti į savivaldybę ir registruoti į pageidaujamus darželius. Nereikės šturmuoti savivaldybės vidurnaktį ar kurios nors vienos dienos ryte“, – sakė G. Petronis.

Dabar viskas vyksta principu „kas pirmesnis, tas gudresnis“. Kaip nuolat registruojant vaikus bus sprendžiama, kas tilpo, kas ne?

„Man dabar sunku prognozuoti, kokie bus sprendimas. Apie tai žiniasklaidai užsiminė naujasis meras. Aš manau, kad gegužės mėnesį bus aiškiau“, – DELFI sakė Vilniaus miesto savivaldybės Švietimo, kultūros ir sporto departamento vadovas.

Sistema „lūžo“ nepradėjusi veikti

Kaip rašė DELFI, trečiadienį nuo 8 valandos ryto prasidėjusi elektroninė registracija į sostinės darželius „nulūžo“, tačiau prieš 9 val. pasirodė pirmieji jos atsigavimo ženklai.

Tuo metu DELFI pasiekė pirmieji pranešimai, kad kai kuriems tėvams vis dėlto pavyko priregistruoti vaikus. Laimingieji sulaukė patvirtinimų, kad jų vaikai įrašyti į eilę darželiui gauti.

DELFI sulaukė laiškų antplūdžio. Vilniečiai piktinosi, kad sistema stringa ir jie privesti gaišti savo brangų laiką, darbe ne dirbti, o registruoti į eilę vaikus be garantijos, kad pavyks gauti darželį.