„Man egzaminas pasirodė ganėtinai lengvas, tik pridariau žioplų klaidų uždaviniuose su tikimybėmis – praleidau vieną ar kitą skaičių, dėl to gavau neteisingus atsakymus. Man neįveikiamų užduočių nebuvo“, – po egzamino DELFI sakė Garliavos Juozo Lukšos gimnazijos abiturientas Tauras.

Tačiau net jei ir gautas atsakymas neteisingas, už pasirinktą teisingo uždavinio sprendimo kelią taip pat galima gauti balų. Taurui pavyko išspręsti tuos uždavinius, ant kurių kiti suklupo.

Už matematiką semestre abiturientas turėjo 10. Prieš egzaminą jis tikėjosi pretenduoti į 100-uką. Daugiausia egzamine buvo geometrijos, trigonometrijos ir tikimybių teorijos užduočių.

„Kiek kalbėjau su kitais laikiusiais matematiką, nuomonės pasiskirstė per pusę. Vieniems egzaminas pasirodė labai sunkus, daugelio užduočių nesuprato, kitiems atrodė kiek lengvesnis, bet jie irgi kaip aš pridarė žioplų klaidų“, – pasakojo Tauras.

Jam 3 valandų pasirodė pakankamai – abiturientui liko maždaug valanda laisvo laiko.

Galima naudotis skaičiuotuvu ir formulėmis

Egzamino metu buvo galima naudotis rašymo priemonėmis, trintuku, braižybos įrankiais bei skaičiuotuvu be tekstinės atminties. Taip pat leidžiama naudotis užduoties sąsiuvinyje pateiktomis formulėmis.
Kandidatams draudžiama nusirašinėti, trukdyti kitiems, įsinešti į egzaminą mobilųjį telefoną ir kitas informacijos perdavimo ar priėmimo priemones. Nusižengę šiai taisyklei šalinami iš egzamino.

Abiturientas gali išeiti iš egzamino patalpos tik esant būtinybei ne ilgiau kaip 5 minutėms vykdytojo lydimas.

Matematika – vienas populiariausių egzaminų. Jį lenkia tik privalomas lietuvių kalbos ir literatūros egzaminas, pasirenkamieji anglų kalbos ir istorijos egzaminai. Beje, Švietimo ir mokslo ministerija per šiuos metus apsispręs, ar matematikos egzaminą padaryti privalomą.

Įvertinimą galima skųsti

DELFI primena, kad gegužės pradžioje prasidėjusi pagrindinė brandos egzaminų sesija truks apie mėnesį. Paskutinis valstybinis – informacinių technologijų – egzaminas vyks birželio 19 dieną. Pakartotinė sesija, vyksianti birželio 20 d. – liepos 5 d., planuojama tiems abiturientams, kurie dėl rimtų priežasčių negalės dalyvauti pagrindinės sesijos egzaminuose, užsienio šalių mokyklų abiturientams, namuose mokytiems mokiniams ir įkalinimo įstaigų asmenims.

Pagrindinės sesijos valstybinių brandos egzaminų rezultatus planuojama paskelbti iki liepos 12 d. Visi rezultatai (pakartotinės sesijos ir apeliacijų) bus paskelbti iki liepos 19 d. Mokyklinių brandos egzaminų pagrindinės sesijos rezultatai skelbiami per 5 darbo dienas, gimtųjų ir lietuvių kalbos ir literatūros – per 9 darbo dienas.

Kandidatas, nesutinkantis su brandos egzamino darbo vertinimu, per 3 darbo dienas nuo rezultatų paskelbimo dienos, gali teikti mokyklos vadovui apeliaciją dar kartą darbą peržiūrėti ir pakartotinai jį įvertinti.

Brandos atestatui gauti mokiniai ir buvę mokiniai privalo išlaikyti du brandos egzaminus: vienas iš jų privalomas lietuvių kalbos ir literatūros, kitą egzaminą mokinys turėjo galimybę laisvai pasirinkti iš valstybinių matematikos, istorijos, geografijos, biologijos, chemijos, fizikos, informacinių technologijų, užsienio kalbų (anglų, prancūzų, rusų, vokiečių,) arba mokyklinių gimtųjų kalbų (baltarusių, lenkų, rusų, vokiečių), menų, muzikologijos ir technologijų egzaminų.