„Šiais mokslo metais pagrindinio ugdymo pasiekimų patikrinimas (PUPP) dešimtokams ir nacionaliniai mokinių pasiekimų patikrinimai (NMPP) nevyks.

Dešimtokams bus pasiūlyta savarankiškai atlikti PUPP lietuvių kalbos ir literatūros, matematikos užduotis nuotoliniu būdu ir įsivertinti savo pasiekimus. Pagrindinio ugdymo pasiekimų pažymėjimas būtų išduodamas įrašant metinius įvertinimus“, – skelbia ŠMSM.

Kaip teigiama ministerijos pranešime spaudai, ketvirtokų ir aštuntokų žinių patikrinimas nukeliamas į 2020 m. lapkričio mėnesį, t.y., kitus mokslo metus.

„2020 metų nacionaliniai mokinių pasiekimų patikrinimai (NMPP) nukeliami į lapkričio mėnesį. 2020–2021 mokslo metų ketvirtokai ir aštuntokai galės atlikti jiems pritaikytas elektronines užduotis. Šių mokslo metų ketvirtokams ir aštuntokams NMPP nevyks“, – teigiama pranešime.

Taip pat informuojama, kaip dėl karantino gali keistis valstybinių brandos egzaminų tvarkaraštis.

„Šiuo metu svarstomi keli brandos egzaminų laikymo variantai. Vienas iš jų – brandos egzaminus pradėti birželio 1 d. Kitas variantas – nuo birželio 22 d. (dabar nuo birželio mėn. 22 d. buvo numatyta pakartotinė sesija). Pirmuoju variantu priėmimas į Lietuvos profesinio mokymo ir aukštąsias mokyklas per LAMA BPO vėlintųsi 2-3 savaitėmis. Jeigu egzaminus vis dėlto prisieitų nukelti į birželio antrą pusę, priėmimas būtų vykdomas rugpjūčio pabaigoje – rugsėjo pradžioje. Tikslios datos bus tvirtinamos atsižvelgus į Vyriausybės sprendimus dėl karantino pratęsimo ir pasitarus su socialiniais partneriais.

Dėl brandos egzaminų datų svarstoma visose Europos šalyse. Lenkija, Čekija, Graikija, Malta, Liuksemburgas, Suomija, Vengrija vis dar planuoja vykdyti egzaminus pagal iš anksto numatytą tvarkaraštį. Kipre, Ispanijoje, Slovakijoje egzaminai nukeliami į vėlesnį laiką. Norvegija, Prancūzija, Nyderlandai, Turkija dar svarsto variantus. Didžioji Britanija šiais metais nusprendė neorganizuoti jokių mokinių pasiekimų patikrinimų“, – pranešė ŠMSM.

Monkevičius: nuotoliniu būdų mokslai vykti gali iki vasaros

Kaip pirmadienį po Vyriausybės posėdžio teigė švietimo, mokslo ir sporto ministras Algirdas Monkevičius, neatmetama, kad mokantis iš namų teks pabaigti ir visus mokslo metus.

„Labai svarbu galvoti ir apie mokslo metų baigimą, mes turbūt niekas nežinome, kiek karantinas gali užtrukti. Tam mes ruošiamės, turime keletą scenarijų.

Neatmetame ir tos galimybės, kad tokiu būdu gali tekti dirbti ir iki mokslo metų pabaigos. Turime tam visi pasiruošti, turime ieškoti būdų, kaip sėkmingai pabaigti mokslo metus“, – po Vyriausybės posėdžio pirmadienį sakė A. Monkevičius.

Jis taip pat užsiminė, kad gali tekti dar kartą koreguoti valstybinių brandos egzaminų tvarkaraštį.

„Aš tik noriu nuraminti abiturientus. Mes irgi turime keletą scenarijų. Vieną jau įgyvendinome pakoregavę egzaminų tvarkaraštį, tačiau gali tekti ir toliau jį koreguoti. Turime dar ir kitą planą, kuomet iki birželio 1 d., jeigu karantinas baigtųsi, mes dar suspėtume beveik laiku užbaigti mokslo metus ir išlaikyti valstybinius egzaminus. Bet dar ir paskutinę birželio savaitę dar nebūtų per vėlu“, – kalbėjo A. Monkevičius.

Šiuo metu Švietimo, mokslo ir sporto ministerija svarsto, kaip aprūpinti kompiuterių ir interneto neturinčius mokinius, jog būtų galima užtikrinti ugdymo procesą.

Statistikos departamento duomenimis, Lietuvoje iš namų ūkių su vaikais kompiuterius namuose turėjo 74 proc., interneto prieigą – 79 proc.

Delfi primena, kad ugdymo procesas visoje Lietuvoje mokyklose dėl koronaviruso grėsmės sustabdytas kovo 16 d., prasidėjus karantinui. Kol kas mokiniai atostogauja, tačiau nuo kitos savaitės pamokos turės būti pratęstos nuotoliniu būdu.