Kaip antradienį pranešė pagrindinis naujienų portalas DELFI, ilgametis Nacionalinio egzaminų centro (NEC) Matematikos brandos egzamino vertinimo komisijos pirmininkas R. Grigutis prisipažino, kad atskleidė tarnybos paslaptį, kai prieš pat valstybinius egzaminus abiturientėms nurodė jų užduotis. Informaciją, sudarančią tarnybos paslaptį atskleidusį R. Grigutį teismas pripažino kaltu ir skyrė 3 900 Lt baudą.

Tuo metu pas R. Grigutį į namus papildomai mokytis vaikščiojusios abiturientės išnešė sveiką kailį: joms palikti maksimalūs 100 balų įvertinimai.

Saulė Vingelienė
„Dėl merginų rezultatų gali spręsti tik teismas: tai nėra visa užduotis, tik panašios užduotys. Kadangi tiesioginių įrodymų nėra, bet kuris kitas teismas joms rezultatus grąžintų“, – teisinasi NEC direktorė Saulė Vingelienė.

Ji aiškino egzaminų sesijos metu dėl R. Grigučio gavusi anoniminį laišką. Jį NEC vadovė perdavė Lietuvos Kriminalinės policijos biurui ir kartu su pareigūnais aiškinosi situaciją.

S. Vingelienė aiškina, kad kai tik kilo įtarimų dėl R. Grigučio, atsisakyta jo, kaip vertinimo komisijos pirmininko, paslaugų. NEC esą padarė, ką šioje situacijoje galėjo: R. Grigučiui nesumokėjo pinigų už atliktą darbą. S. Vingelienės teigimu, nuo nesąžiningų žmonių NEC nėra apsaugotas.

NEC žada tartis su policija, kaip papildomai patikrinti į darbą priimamus žmones, kurie turi dirbti su riboto naudojimo informacija. Pasirašydami sutartį, užduočių rengėjai, recenzentai įsipareigoja nebūti korepetitoriais, deklaruoja neturintys tais metais egzaminą laikysiančių artimų giminaičių, tais metais negali mokyti dvyliktokų.

D. Pavalkis randa kuo džiaugtis

„Neregėti dalykai, tačiau vienu dalyku galime pasidžiaugti: sudaryta prevencijos sistema suveikė, iš esmės NEC ir ŠMM jį pagavo ir pridavė policijai. Vadinasi, sistema veikia“, – DELFI sakė švietimo ir mokslo ministras Dainius Pavalkis.
Dainius Pavalkis

Pasak D. Pavalkio, tą pačią matematikos egzamino dieną R. Grigutis nušalintas nuo pareigų. „Sistema veikia, o nesąžiningų žmonių buvo, yra ir, liūdnai spėju, bus ateityje. Mes turime sudaryti tokias sąlygas, kad jų neteisėta veikla būtų užkirsta kuo galima greičiau“, – kalbėjo D. Pavalkis.

Ministras sakė nežinąs, kaip teisiškai pasiekti, kad trims merginoms būtų panaikinti 100 balų įvertinimai. Jo nuomone, tai savo sprendime turėjo padaryti teismas. Vis dėlto, jo nuomone, teismo sprendimas sukūrė pagrindą merginų rezultatams naikinti. „Tikrai šis klausimas nebus paliktas užmarštyje“, – žada D. Pavalkis.

Jis atkreipė dėmesį, kad užduotys iš NEC patalpų nebuvo išneštos ar nufotografuotos: recenzentas jas išsinešė savo galvoje, o to sukontroliuoti neįmanoma. Ministras neketina reikalauti NEC vadovų atsakomybės: jis akcentuoja, kad NEC direktorė nebandė dėstytojo ginti, dangstyti, informaciją perdavė teisėsaugai. „Kovosime kartu“, – žada D. Pavalkis.

VU: esame nusivylę

Linas Bukauskas
„Bendruomenė šokiruota, esame nusivylę, kad taip nutiko, iš tikrųjų tokie žmonės neturėtų dirbti VU ir greičiausiai nedirbs – bus imamasi visų priemonių, kad valstybinę paslaptį atskleidę žmonės neturėtų galimybės daugiau dirbti tokiuose svarbiuose reikaluose“, – situaciją komentavo laikinai VU Matematikos ir informatikos fakulteto (MIF) dekano pareigas einantis dr. Linas Bukauskas.

Jo teigimu, greičiausiai bus sprendžiama dėl tolimesnio R. Grigučio darbo MIF. Jis asmeniškai apie nemalonų atvejį antradienį sužinojo iš DELFI. Pasak L. Bukausko, toks atvejis MIF pirmas.

R. Grigutis daug metų VU dirba MIF Matematinės informatikos katedros docentu.