Nuo šių metų pradžios Klaipėdoje įsigaliojo tvarka, kad į pirmą klasę galima užregistruoti nuo sausio 1-osios - keliais mėnesiais anksčiau nei pernai. Ją daugelis tėvų suprato pažodžiui, tad kai kuriose uostamiesčio mokyklose jau pirmomis sausio dienomis rikiavosi tėvų eilės.

Atrodytų, ko skubėti, juk vaikams mokykla priklauso pagal priskirtą teritoriją, mokinių pertekliumi mokyklos paprastai nesiskundžia, o registracija bus vykdoma daugiau nei pusmetį.

"Jei neužrašysi vaiko pirmomis sausio dienomis - paskui nieko nekaltink, jei gausi prastą mokytoją arba tavo vaiką išgrūs į kitą mokyklą", - gąsdina vieni kitus tėvai.

Tiesa, ažiotažo sulaukė toli gražu ne visos uostamiesčio mokyklos. Į vienas mokyklas norėtų ateiti tiek pirmokų, kad būtų galima suformuoti šešias klases, o kitos tik vos surenka dvi.

Bijo, kad netilps?

Tėvai tik pagal jiems gerai žinomus kriterijus mėgsta reitinguoti mokyklas. Dažnai net pačių mokyklų vadovai nežino, kodėl jų mokykla populiari, arba ne. Pavyzdžiui, kai Švietimo ir mokslo ministerijos atstovai populiarumu negalinčioje pasigirti "Vitės" pagrindinėje mokykloje atliko išorės auditą paaiškėjo, kad pradinės klasės šioje mokykloje paruošiamos geriausiai Klaipėdoje. Nepaisant to, bent kol kas mokinių antplūdžiu ši mokykla pasigirti negali.

Šiemet bent kol kas Klaipėdoje daugiausia norinčiųjų lankyti pirmą klasę Simono Dacho, "Verdenės" ir "Versmės" progimnazijose.

"Pagal gyvenamąją vietą mano vaikui priklauso lankyti Simono Dacho progimnaziją. Iš karto po Naujųjų metų nuvažiavau į šią mokyklą pasižvalgyti ir nustėrau pamačiusi, kiek tėvų susirinko užregistruoti savo vaikų. Anšlagas. Tą dieną neturėjau reikiamų dokumentų, tad dabar baiminuosi, kad galime į šią mokyklą ir nepatekti", - nuogąstavo klaipėdietė Laima.

"Nors mums pagal gyvenamąją vietą priklauso kita mokykla, man būtų patogiau, kad vaikas lankytų Dacho progimnaziją. Supratau, kad be gyvenamosios vietos miesto centre neturime jokių šansų į ją patekti. Jokių pažįstamų, kurie galėtų pagelbėti neturiu. Galėčiau prisiregistruoti Klaipėdos savivaldybėje, tačiau tokiu atveju ir aš, ir vaikas taptume benamiais. Tad ir galvoju, ar reikia šitaip aukotis?" - "Vakarų ekspresui" pasakojo kita šios progimnazijos gerbėja (vardas ir pavardė redakcijai žinomi, - Autor. past.)

Vieša paslaptis, kad tėvai nevengia fiktyviai deklaruoti gyvenamąją vietą pas pažįstamus ar giminaičius, kad tik vaikas galėtų patekti į pageidaujamą mokyklą.

6 butas - laimingas

S. Dacho progimnazijos direktorė Elena Blažienė neslėpė žinanti, jog tėvai kartais žaidžia tokius žaidimus, kad patektų į jos vadovaujamą mokylą.

"Todėl mes ir prašome iš karto pateikti gyvenamosios vietos deklaraciją. Tačiau ar ji fiktyvi, ar reali patikrinti galime tik tais atvejais, jei gauname skundą. Yra buvę tokių atvejų, kai komisija ėjo į namus ir aiškinosi, ar ten tikrai gyvena tas vaikas. Kartais, kai kyla abejonių, paprašau, kad tėvai parodytų mokesčių kvitus, nes iš jų aiškiai matyti, kur žmonės gyvena", - pasakojo E. Blažienė.
Direktorė prisiminė, kaip vienas tėvas, registruodamas vaiką į pirmą klasę, išvardijo net 6 butus, kurie jam priklauso. Tik vienas iš jų buvo laimingas, nes ši gyvenama vieta priskirta S. Dacho mokyklai.

"Tikrai nenoriu jokios reklamos ir nenoriu girtis, tiesiog manau, kad mūsų mokykla yra labai patogioje vietoje, todėl daugelis ir nori į ją patekti", - svarstė E. Blažienė.

Jos duomenimis, praėjusiais metais šioje progimnazijoje norinčiųjų lankyti pirmąją klasę buvo tiek, kad buvo galima suformuoti 6 klases, bet sąlygos leidžia formuoti tik 4.

"Buvo svarstymų, kad reikėtų didinti pirmų klasių skaičių, bet, deja, neturime tokių sąlygų, kad tenkintume higienos normas", - apgailestavo mokyklos vadovė.

Sausio 6 d. į S. Dacho progimnaziją jau buvo užregistruoti 44 pirmokai.

Pripildė per kelias dienas

Dar didesnio antplūdžio šiemet sulaukė šiaurinėje miesto dalyje esanti "Verdenės" progimnazija. Sausio 6 d. į pirmas klases jau buvo užregistruota per 80 mokinių. Realiai mokykla galės priimti 96 mokinius, nes vienoje klasėje gali mokytis 24 mokiniai, o formuojamos keturios pirmos klasės.
"Sausio 2-ąją, pačią pirmąją dieną, kai prasidėjo registracija, iki pietų jau buvome užregistravę 40 vaikų. Panašu, kad šiemet nepavyks talpinti visų norinčiųjų. Vis dėlto manau, kad tiems, kurie priklauso mūsų mikrorajonui vietų tikrai pakaks. Pernai nepatenkinome 30 prašymų. Daugelis jų buvo iš Klaipėdos rajone gyvenančių tėvų arba tokie, kurie pretendavo į laisvas vietas", - pasakojo "Verdenės" progimnazijos direktorė Julytė Baltrušaitienė.

Ji svarstė, kad mokinių antplūdį į šią mokyklą galėjo lemti netoli iškilę Dragūnų bei Žolynų kvartalai, kuriuose daugiausia kuriasi jaunos šeimos.

"Tokio anšlago dar nėra buvę. Galbūt tėvai bijo, kad neliks vietų. Taip pat pastebime tendenciją, kad registruotis skuba ir tie, kurie nori, kad vaiką mokytų konkreti mokytoja. Mes internete skelbiame, kurios mokytojos rinks pirmas klases. Matyt tėvai tarpusavyje dalinasi informacija. Nors, mūsų nuomone, visos mokytojos yra vienodai geros, tačiau tėvai patys jas reitinguoja prisiklausę gandų", - pasakojo mokyklos vadovė.

Pavyzdžiui, pernai pas vieną mokytoją "Verdenės " progimnazijoje pageidavo mokytis 60 pirmokų, tačiau pateko tik 24. Šiemet viena mokytoja jau galėtų turėti 40 mokinių klasę, jei tai leistų higienos normos.

Garantijų dėl mokytojų nėra

Nemažai - 52 būsimus pirmokus - iki pirmadienio popietės jau buvo užregistravę ir "Versmės" progimnazijos darbuotojai.

"Šiemet tikrai pirmi metai, kai tėvai šitaip stropiai skuba susitvarkyti reikalus. Šiaip mes niekada neturėjome problemų dėl vaikų skaičiaus, nepaisant to, kad mokykla ir rajonas pakankamai seni. Matyt, gera mokykla ir geri pedagogai, kad tėvai nori čia atiduoti savo atžalas", - svarstė "Versmės" progimnazijos vadovas Petras Montvydas.

Pasak jo, nors tėvai ir pageidauja konkrečių mokytojų, tačiau esą nėra jokių garantijų, kad jų norai bus išpildyti.

"Priėmimo komisija pradeda dirbti birželį, tuomet ir komplektuojamos klasės. Žiūrime, kad klasėse būtų panašus skaičius berniukų ir mergaičių, tad ne visų tėvų norus galime išpildyti. Bet stengiamės", - šypsojosi direktorius.

Kitur - ramybė

Tokios tendencijos pastebimos toli gražu ne visose uostamiesčio mokyklose, kur renkamos pirmos klasės. Kitų mokyklų vadovai kol kas vardijo kur kas mažesnius skaičius.

Pirmadienį iki pietų "Gabijos" progimnazijos atstovai sakė užregistravę 3, "Tauralaukio" progimnazijos - per 10, "Smeltės" progimnazijos - 4 vaikus.

"Į mūsų mokyklą dar niekas nesikreipė. Paprastai tik pavasariop būsimų pirmokų tėvai pradeda domėtis. Mūsų rajonas mažas, tad visi žino, kad laisvai tilps, todėl ir neskuba", - sakė "Saulėtekio" pagrindinės mokyklos direktorė Birutė Bartašiūtė.

Pasak "Vitės" pagrindinės mokyklos vadovės Elvyros Stanslovaitienės, šioje mokykloje registracija į pirmas klases taip pat neforsuojama. Tėvai kol kas labiau domisi situacija, bet į eilę neskuba rašyti.

"Pernai turėjome 2 pirmas klases, tikimės tiek pat surinkti ir šiemet. Mūsų rajonas nedidelis, naujų namų nestato, tad ir antplūdžio nėra", - svarstė mokyklos vadovė.

"Smeltės" progimnazijos direktorius Romanas Galdikas priminė, kad šiandieniniai duomenys dar nieko neparodo. Mat dažnai vieną būsimą pirmoką tėvai užregistruoja į kelias mokyklas, ne tik į tą, kuri priklauso pagal gyvenamąją vietą.

"Būna, kad užsiregistruoja, bet taip ir nepasirodo. Anksčiau, kai būdavo aiški gyvenamosios vietos registracija, mes tiksliai žinodavome, kiek vaikų ateis į pirmą klasę. O jei kuris neateidavo eidavome ir į namus klausti, kur dingo vaikais. Dabar, kai gyvenamąją vietą žmonės gali deklaruoti kur tik nori, viskas kitaip", - pastebėjo R. Galdikas.

Vertins mokyklų akademinius pasiekimus

Laima Prižgintienė, Klaipėdos savivaldybės administracijos Švietimo skyriaus vedėja

Klaipėdos savivaldybė šiemet įsijungs į projektą, kurio metu mokinių žinios bus tikrinamos standartizuotais testais. Taigi galėsime testuoti 4 ir 8 klasių mokinius ir tuomet matysime aiškius kiekvienos mokyklos akademinius pasiekimus. Iki šiol tų mokyklų, kur mokiniai nelaiko baigiamųjų egzaminų, akademinio vertinimo neturime, tad sunku pasakyti pagal ką tėvai renkasi mokyklas. Matyt, kiekvienas atvejis individualus. Pavyzdžiui, Dacho mokykla populiari ir dėl patogios vietos, ir dėl patrauklių mokymo programų, "Versmės" progimnazijai priklauso didelis mikrorajonas. 

Mano žiniomis, šiemet turėtų būti perpildytos "Verdenės" ir "Tauralaukio" progimnazijos. Tačiau tie vaikai, kuriems šios mokyklos priklauso pagal gyvenamąją vietą, turėtų tilpti, nes mokslas turi būti garantuojamas. Jei matysime, kad iškilo opi problema, žinoma, ją spręsime. Jei prireiks - ieškosime ir papildomų patalpų, kad vaikams nereikėtų važinėti į kitame miesto gale esančią mokyklą.


Tikslių skaičių, kiek prognozuojama pirmokų ateinantiems mokslo metams kol kas negaliu pateikti, nes duomenys dar skaičiuojami, tačiau pastaraisiais metais skaičiai yra linkę didėti.
Informacija


Pirmumo teisę turi vaikai, gyvenantys mokyklai priskirtoje aptarnavimo teritorijoje.
Tais atvejais, jei neįmanoma patenkinti visų pirmumo teisę turinčių asmenų prašymų, pirmiausia priimami arčiausiai mokyklos gyvenantys asmenys, taip pat našlaičiai bei vaikai, kurių broliai ir seserys prašymo pateikimo metu jau mokosi toje mokykloje, arba vaikai, kurių tėvai dirba toje mokykloje.

Vaikai, negyvenantys mokyklos aptarnavimo teritorijoje, į mokyklą priimami pagal prašymo padavimo datą.