Aktyvių mamų sambūrio atstovė Rasa Paulavičienė ragino tėvus nesitaikstyti su įstatymų pažeidimais ir apie pergrūstas grupes informuoti visuomeninę organizaciją.

Pagal įstatymus, grupių sąrašai turi būti sudaromi neviršijant numatyto vaikų skaičiaus. Grupėse iki 1 metų amžiaus gali būti ne daugiau kaip 6 vaikai, nuo 1 iki 1,5-ų metų – ne daugiau kaip 10 vaikų, nuo 1,5 iki 3-jų metų – ne daugiau kaip 15 vaikų, nuo 3 iki 7-ių metų – ne daugiau kaip 20 vaikų.

Tačiau, kaip DELFI patvirtino trijų atsitiktinai pasirinktų Vilniaus darželių vadovės, kai kurių grupių sąrašuose vaikų skaičius siekia 25 ir net daugiau.

„Mes dėl to jau seniai mušėme pavojaus varpais. Taigi, Aktyvių mamų sambūris, kaip organizacija prašytų, kad tėvai informuotų mus apie pažeidimus. Bandysime padėti atkovoti tvarką darželiuose, kad būtų paisoma higienos bei saugumo reikalavimų“, - sakė R. Paulavičienė.

Aktyvių mamų sambūrio nuomone, įstatymų numatytas vaikų skaičius grupėse – nepaisant to, pakanka vietų darželiuose ar nepakanka – tabu ir jo negalima viršyti.

„Galų gale, tai ne tik mūsų vaikų saugumas, bet ir teikiamų paslaugų kokybė, kuri priimant į grupę daugiau vaikų, nei nustatyta, aiškiai nukentės“, - pabrėžė R. Paulavičienė, pridurdama, jog yra didžiulis skirtumas, ar grupę lanko 20, ar 25-28 vaikai.

Auklėtojos paverstos įkaitėmis

Pasak pašnekovės, situacijos įkaitais dabar paversti ne tik darželinukai, bet ir auklėtojos, kurioms dėl per didelio vaikų skaičiaus bus sunku išvengti nelaimingų atsitikimų ir nepriežiūros.

„Galų gale, nukentės ir pats vaikų ugdymas - kitaip ir būti negali“, - įsitikinusi R. Paulavičienė, pabrėždama, jog darželių auklėtojos, lyginant su kitais švietimo darbuotojais, ir taip labai nuskriaustos: jų darbo svarba nėra mažesnė, nei pradinukų mokytojų, o atlyginimas bei darbo krūviai – gerokai skiriasi.

„Jau ir dabar darželiuose yra abejotina ugdymo kokybė, o jei vaikų prikiš kaip silkių į statines, tikrai turėsime rimtų problemų“, - įspėjo Aktyvių mamų sambūrio atstovė.

Vedėjos negali prieštarauti, nes darželiai pavaldūs savivaldybei

DELFI pašnekovės teigimu, darželių direktorės apie šią situaciją žinojo seniai: jokia naujiena, kad darželių stygiaus problemą nutarta spręsti į grupes priimant daugiau vaikų, negu tai leidžia higienos normos.

„Manau, darželių vadovų asociacija, atstovaujanti darbuotojų interesus, ir profsąjungos jau seniai turėjo tuo susirūpinti. Nežinau, kodėl tik dabar pabudo“, - nesuprantama R. Paulavičienei.

Tačiau DELFI kalbintos darželių vedėjos teigė esančios bejėgės: negali ginčyti miesto vadovų sprendimų, nes yra tiesiogiai pavaldžios savivaldybei.

Grasina teismais

Kaip rašė DELFI, pora į darželius netilpusių vaikų tėvai dėl to nusprendė kreiptis į teismą ir iš savivaldybės prisiteisti šeimų patirtas išlaidas mokant už privačius darželius.

Pasak teisininkės Aušros Petrauskaitės, vietos savivaldos įstatyme iš tiesų numatyta, kad savivaldybėje gyvenantiems asmenims turi būti prieinamos ikimokyklinio ugdymo paslaugos. „Todėl, aš manau, kad tokie ieškiniai turi pagrindą, nes jeigu savivaldybė negali užtikrinti jai priskirtos paslaugos teikimo, turėtų kompensuoti patirtas išlaidas“, – DELFI komentavo teisininkė.

Pasak A. Petrauskaitės, savivaldybė turi užtikrinti, kad viešosiomis paslaugomis galėtų naudotis visi savivaldybės gyventojai. Tačiau sprendimą nuo rugsėjo į grupes priimti trimis vaikais daugiau, nei nustatyta įstatymo, ji vadino ne visai teisėtu bandymu spręsti darželių stygiaus problemą.

„Tai neatitinka higienos reikalavimų. Savivaldybė yra apie tai informuota, bet savo sprendimo, kiek žinau, nekeičia. Oficialaus rašto nesu mačiusi, bet tam jie ruošiasi, tai akcentuoja ir spaudoje“, – sakė A. Petrauskaitė.