Taip pat, kaip matyti iš vieno Vilniaus darželio išplatintos informacijos, iš viruso paveiktų teritorijų grįžusiems tėvams rekomenduojama dirbti nuotoliniu būdu. Jei to padaryti neįmanoma, tėvai turi kreiptis į Nacionalinį visuomenės sveikatos centrą (NVSC) dėl nedarbingumo pažymėjimo išdavimo.

Kaip nurodoma vieno Vilniaus darželio pranešime, ši informacija taikoma tiems, kurie neseniai grįžo iš Kinijos ar Šiaurės Italijos (Lombardijos, Veneto, Pjemonto ir Emilijos-Romanijos regionų). Būtent jiems primenama, kad po kelionės jie kartu su atžalomis 14 dienų savarankiškai turėtų karantinuotis namie.

Kaip DELFI teigė Vilniaus savivaldybės atstovė ryšiams su visuomene Neringa Kolkaitė, tokią informaciją paskelbė visi Vilniaus darželiai. Švietimo įstaigoms tai padaryti rekomenduota dar vakar.

Rekomendacijos ugdymo įstaigoms

Iš rizikos zonų grįžusiems mokiniams rekomendacijos mokytis nuotoliniu būdu

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) vakar Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos (ŠMSM) bei savivaldybių paprašė sudaryti sąlygas, kad mokiniai ir darželinukai, grįžę iš koronaviruso apimtų Kinijos ar Italijos, galėtų mokytis nuotoliniu būdu.

Taip pat siūloma leisti iš namų dirbti mokytojams bei kitiems ugdymo įstaigų darbuotojams, apsilankiusiems pavojaus zonoje esančiose teritorijose.

Anot Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) Vilniaus departamento direktorės Rolandos Lingienės, grįžusiems mokiniams, darželinukams prašoma leisti nuotoliniu būdu mokytis dvi savaites.

Taip pat SAM kreipsis į mobiliojo ryšio operatorius ir prašys, kad šie išplatintų trumpąsias žinutes tiek dabar Italijoje esantiems lietuviams, tiek šioje šalyje besilankiusiems per pastarąsias dvi savaites.

Keliautojų bus prašoma pateikti kontaktinius duomenis, informaciją apie aplankytas vietas, skrydžių vietas ir laiką.

Rekomendacijos ugdymo įstaigoms

Paskelbė ekstremalią situaciją

DELFI primena, kad siekiant suvaldyti koronaviruso grėsmes, Vyriausybė trečiadienį paskelbė ekstremalią situaciją.

Sveikatos apsaugos viceministras Algirdas Šešelgis sakė, kad sprendimas reikalingas didėjant užsikrėtusiųjų COVID–19 virusu ir jam jau plintant Europoje.

„Šio viruso paveiktų teritorijų sąrašas Europos regione gali greitai keistis, tai didina infekcijos įsivežimo riziką į kitas Europos Sąjungos ir Europos ekonominei erdvei priklausančias šalis, taip pat ir į Lietuvos respubliką“, – sakė A. Šešelgis.

Anot jo, ekstremalios situacijos paskelbimas leis lengviau naudoti valstybės rezervą situacijai valdyti, įsigyti įvairias priemones be viešųjų pirkimų, tai pat leis teikti privalomus nurodymus dėl migracijos iš tam tikrų valstybių ar jų regionų į Lietuvą ir atvirkščiai.

„Bus peržiūrėtos visos rekomendacijos ir dalis jų taps privalomais nurodymais – tuomet bus galima priimti sprendimus, kurių vykdymas bus privalomas“, – paaiškino A. Šešelgis.