Šalies vadovė mano, kad tokių didelių įstaigų vaikams kaip Švėkšnoje būti negali – jos yra per didelės.

Pasak prezidentės, kartais problemas pavyksta spręsti tik apsilankius tokiose vietose.

„Turime sekti tarptautinę praktiką dėl didelės koncentracijos vaikų probleminiuose centruose – praktika yra iki 10 vaikų. Lietuva taip pat turi siekti tos kokybės ir su Švėkšna yra labai konkretus atvejis, kada reikia vaikus iš ten tiesiog išskaidyti ir tokia įstaiga negali egzistuoti Lietuvoje tokiomis sąlygomis ir su tokiomis paslaugomis ir tokiu menku vaiku saugumu, kokį matėme Švėkšnoje“, - žurnalistams ketvirtadienį teigė D. Grybauskaitė.

Prezidentė dėstė, kad yra duomenų, kad Švėkšnoje būta ir „balių su ikra“, kuriuose nepasikuklino dalyvauti kai kurie politikai.

„Yra duomenų, kad ir politikai dalyvavo baliuose su ikra ir su tos mokyklos vadovybe, taigi ten iš tiesų negražių dalykų buvo jau seniai. Jie buvo dangstomi, slapstomi ir gerai, kad pagaliau, bet, aišku, labai negražiai iškilo. Ir tikrai šią konkrečią situaciją reikia spręsti labai radikaliai“, - sakė D. Grybauskaitė.

Tiesa, konkrečių politikų pavardžių prezidentė neįvardijo.

Šilutės valdžia perleidžia Švėkšnos centrą

Šilutės rajono savivaldybės taryba ketvirtadienį posėdyje sutiko perduoti Švėkšnos specialiojo ugdymo centro savininko teises ir pareigas bei turtą Švietimo ir mokslo ministerijai.

„Tikimasi, kad perdavus mokyklą Švietimo ir mokslo ministerijai, mokykla nebus likviduota, bus skiriamos didesnės lėšos mokyklai išlaikyti“, - nurodoma tarybos sprendimą aiškinančiame rašte.

Kaip BNS sakė savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Raimundas Ambrozaitis, tarybos posėdyje dalyvavusi švietimo ir mokslo viceministrė Natalja Istomina tikino, kad perėmusi centrą ministerija jo neuždarys.

„Klausimas svarstytas ir priimtas sprendimas perduoti. Kadangi tarybos posėdyje dalyvavo ir viceministrė, tai jinai patikino, kad toks centras Lietuvai yra reikalingas, tik gal bus peržiūrėta jo veikla. Šiaip ji patikino tarybos narius, kad centras išliks, funkcionuos ir toliau“, - BNS sakė R. Ambrozaitis.

DELFI skelbė, kad dėl vaikų prostitucijos, kuomet vienos mokinės pardavinėjo kitas, išgarsėjęs Švėkšnos specialiojo ugdymo centras pastaruoju metu susilaukė itin daug dėmesio. Pareigūnai dėl šio atvejo pradėjo tyrimą, Švietimo ir mokslo ministerijoje svarstoma galimybė šį centrą likviduoti.

Sausio 20 d. skelbta, kad per mėnesį bus priimtas sprendimas dėl tolesnio įstaigos likimo.