Jis ne iš karto baigė vidurinę mokyklą, ragavo emigranto duonos Airijoje, o praėjusią savaitę buvo pagerbtas Bakingemo rūmuose, kur spaudė ranką ir kalbėjosi su pačiu Edinburgo hercogu princu Phillipu.

Tokia 28-erių metų Jungtinės Karalystės Teesside universiteto studento Rimvydo Rimkaus istorija, kurį su būriu kitų studentų Bakingemo rūmuose pagerbė karalienė Elžbieta II bei jos sutuoktinis princas Phillipas. Praėjusį ketvirtadienį karališkoji pora teikė Karalienės aukštojo mokslo apdovanojimus (awards for the Queen's Anniversary Prizes for Higher and Further Education). 87 metų karalienė ir jos 92 metų sutuoktinis apdovanojo 20 aukštųjų mokyklų – 17 universitetų ir 3 koledžus. Kas dvejus metus teikiamais apdovanojimais siekiama įvertinti išskirtinį universitetų ir kolegijų darbą.

Tarp būrio pagerbtųjų buvo ir lietuvis R. Rimkus. Teesside universitetas apdovanotas už ryšių tarp verslo ir studentų skatinimą, o R. Rimkus pateko tarp 4 karališkosios šeimos pagerbtų universiteto studentų.

Į mokslus – po 10 metų pertraukos

Rimvydas Rimkus
R. Rimkus Teesside universitete studijuoja antrus metus. Lietuvis pasirinko Foundation degree studijas. Tai profesinės universitetinės studijos. Po dvejų metų studijų, kuriose daug praktikos, jis gaus verslo pagrindų diplomą ir per metus galės įgyti bakalauro laipsnį.

R. Rimkus Lietuvoje niekada nestudijavo. „Nemėgau mokyklos, buvau iš vadinamųjų blogiukų, kurie nuolat buvo linksniuojami direktoriaus kabinete ir panašiai. Iš pradžių nebaigiau 12-os klasių – išvažiavau padirbėti į Airiją, kur ieškojau gyvenimo prasmės ir laimės. Grįžęs po metų baigiau mokyklą ir pradėjau darbuotis tėvo versle“, – pasakojo R. Rimkus.

Dirbdamas tėvo įmonės administracijoje, jis susidomėjo verslu, ėmė skaityti verslo knygas. Vėliau jaunuolis perėjo į kitą įmonę, kurioje dirbo su europiniais projektais.

2012 m. R. Rimkus išvyko studijuoti į Jungtinę Karalystę – suvokė, kad sujungęs praktines žinias su teorinėmis, gali gyvenime pasiekti daugiau. Vyras jautėsi išmanantis savo sritį, bet kartais bijodavo nusiųsti CV vien dėl to, kad neturėjo aukštojo mokslo diplomo. R. Rimkaus manymu, gautas diplomas leis atidaryti daugiau durų.

Studijuodamas R. Rimkus aktyviai dalyvauja universiteto veikloje – įsijungė į verslo skatinimo bendruomenę. Į universitetą kviečiami verslininkai, kiti lektoriai, kurie rengia seminarus, padeda sukurti sėkmingą CV.

Laišką iš Bakingemo rūmų palaikė pokštu

„Vasario pradžioje atėjo laiškas su Bakingemo rūmų antspaudais. Atplėšiau, imu, maniau, studentai juokauja, o ten parašyta, kad karalienės paliepimu Bakingemo rūmai kviečia Rimvydą Rimkų į metinius apdovanojimus. Galvoju, geras pokštas“, – prisimena pašnekovas.
Kvietimas į Bakingemo rūmus

Paskambinęs į universitetą lietuvis sužinojo, kad aukštoji mokykla laimėjo Karalienės aukštojo mokslo apdovanojimuose. Šiame konkurse universitetas laimę bandė jau ne vienerius metus. Pasirodo, universitetas iš 20 000 tūkst. studentų atrinko 10 aktyviausių ir juos nominavo apdovanojimams. Keturi jų, tarp kurių ir lietuvis, buvo pasirinkti konkurso organizatorių ir gavo pakvietimą į Bakingemo rūmus.

Ketvertukas pasirinko studentišką kelionę – iš šiaurės rytuose esančio Midlsbro miesto į Londoną vyko automobiliu. Universitetas padengė kelionės ir nakvynės viešbutyje išlaidas.

Kvietime buvo nurodyta vilkėti kostiumą, į rūmus neįsinešti telefono, filmavimo kamerų ir su savimi turėti ID. Iš viešbučio į Bakingemo rūmus studentus nuvežė taksi.

Bakingemo rūmuose pasitiko griežta apsauga: pirmiausia nuodugniai patikrintas taksi automobilis. Praėję pro garsiuosius kailines kepures dėvinčius sargybinius, studentai pateko į pačius rūmus. Juose parašyta išjungti ir specialiame kambaryje palikti mobiliuosius telefonus.

Ceremonijų salėje studentus susodino ir paaiškino, kada atsistoti, iš kur ateis karalienė. Vienas įsakų – vengti tiesaus akių kontakto su karaliene, galvą palenkti žemiau. Lietuvis pasakojo, kad nors apsauga buvo stipri, visi sargybiniai šypsojosi ir buvo gerai nusiteikę, patys siūlė apsidairyti ir apžiūrėti rūmus.

„Aš neįsivaizdavau, ko ten laukti. Nemaniau, kad bus taip didinga ir prabangu: paveikslų galerijos, auksiniai laikrodžiai ir šviestuvai, fontanai, skulptūros, vienetiniai darbai“, – įspūdžius karališkuose rūmuose prisimena R. Rimkus. Daug pažįstamų išvykstant į Londoną jam patarė per daug nesididžiuoti ir nesitikėti – esą į tokius apdovanojimus nei karalienė, nei princas nevažiuoja. Tačiau jau gautoje renginio programoje buvo numatytas karalienės atvykimas.

Phillipas lietuviui turėjo klausimų

„Žengiant karalienei, užgrojo širdį drebinanti muzika, net šiurpas per kūną pagaugais nuėjo. Buvo tokia didybė, tokia emocija, atrodė, visų akys išlėks“, – momentą, kai išvydo Elžbietą II ir jos sutuoktinį, prisimena R. Rimkus.

Ceremonijos metu buvo pristatomas apdovanojamas universitetas ir paaiškinama, už ką prizas skirtas. Apdovanojimą atsiimdavo du universiteto atstovai: vienas prieidavo prie karalienės, kitas – prie princo ir po keletą minučių šnekėdavosi. Kadangi karalienei ir princui negali atsukti nugaros, atsiėmę apdovanojimą universitetų atstovai turėdavo grįžti atbulomis ir tik tada nueidavo į savo vietą.

Pasibaigus oficialiai daliai, karališkoji šeima išėjo. Tada veiksmas persikėlė į paveikslų galeriją, kur kiekvienas universitetas turėjo stendą. Svečiai vaišinti prabangiu šampanu ir užkandžiais. Po kurio laiko į galeriją atėjo Elžbieta II ir Phillipas. Viena puse ėjo princas, kita – karalienė, jie stabtelėdavo pašnekėti su kiekvieno universiteto atstovais. Dabar juos domino ne universiteto vadovai, o studentai.

Lietuvio puse ėjo Phillipas. Universiteto rektorius R. Rimkų princui pristatė kaip studentą iš Lietuvos, paaiškino, kad Teesside universitetas tarptautinis, į kurį atvyksta studentų iš viso pasaulio. „Ooo, iš Lietuvos“, – sureagavo princas ir lietuvis netikėtai atsidūrė dėmesio centre. „Pasakyk tu man, kaip iš taip toli, net iš Lietuvos“, – į lietuvį studentą kreipėsi Jo Didenybė.

Stebint apsaugos darbuotojams, R. Rimkus paaiškino, kad Jungtinės Karalystės diplomas vertinamas visame pasaulyje. „Pasakyk tu man, ar ryte atsikėlus ne geriau už lango matyti savo šalį, o dabar atsikeli svetimoje šalyje“, – tęsė Phillipas. R. Rimkus paaiškino, kad iš Lidso į Lietuvą parskrenda per pustrečios valandos, o iš Midlsbro į Londoną automobiliu teko važiuoti 7 valandas. Princas į atsakymą reagavo šypsena, paspaudė ranką bei pasveikino su laimėjimu.

„Jis labai šviesus žmogus. Pati karalienė irgi labai šviesus žmogus, atrodo neaukšta, smulkutė, jos akys šviečia, nuo jos sklinda gera aura“, – pasakojo studentas.

Phillipas garsėja savotišku humoro jausmu. Jį Karališkoji Didenybė pademonstravo ir bendraudamas su studentais: vieno studento su itin suvelta šukuosena paklausė, kuo užsiima jo tėvai. Aplinkiniai tai suprato kaip studento su įmantria šukuosena pašiepimą.

Karalienė buvo pasipuošusi deimantais ir perlais

Po šnektelėjimo su karališkąja šeima, studentai galerijoje apžiūrėjo paveikslus, jiems buvo leista nueiti į keletą kitų rūmų kambarių. „Prie manęs priėjo Teeside universiteto garbės daktaras, paplekšnojo per petį ir pasakė: „žinai ką, turiu tris vaikus, visi baigę doktorantūrą, turiu penkis universitetuose studijuojančius anūkus, nė vienas iš jų neturėjo galimybės pabūti Bakingemo rūmuose, paspausti princui rankos. Jis paklausė, ar aš suprantu, kiek daug tai reiškia“, – prisimena R. Rimkus.

Tada jis ir suvokė, kaip pasisekė – mažos šalies atstovas pakviestas į Bakingemo rūmus, be to, lietuvis linksniuojamas iš teigiamos pusės.

Ceremoniją fotografavo oficialūs rūmų fotografai, tačiau universitetas pranešė nuotraukų negausiantis. Renginį aprašiusi britų žiniasklaida pastebėjo, kad karalienė Elžbieta II buvo pasipuošusi perlų karoliais bei mėgstamomis deimantų ir akvamarino segėmis. Art deco stiliaus segės – karalienės tėvų dovana jos 18-ojo gimtadienio proga. Jos – vieni mėgstamiausių ir dažniausiai naudojamų karalienės papuošalų.

R. Rimkus kol kas iš šio renginio teturi vieną nuotrauką - įsiamžino mobiliuoju telefonu prie Bakingemo rūmų.

Stebisi anglų k. nesimokančiais tautiečiais

R. Rimkus pasakoja, kad yra patenkintas studijomis Teeside universitete. Užsiėmimai trunka tik vieną dieną savaitėje, tačiau nuo ryto iki vakaro. „Aš, būdamas vyresnis, ištroškęs vertės, atrodo, dėstytojus išspausiu, kiti ateina, atsėdi ir uždaro duris. O aš stengiuosi iš dėstytojų pasiimti maksimaliai“, – kalbėjo R. Rimkus. Lietuvis mokosi kartu su britais ir džiaugiasi, kad jo rezultatai – vieni aukščiausių kurse. Jis stebisi, kad, nepaisant mokamų studijų, dalis studentų į universitetą eina tik „atsėdėti“ ir atsižymėti. Studijoms Jungtinėje Karalystėje R. Rimkus ėmė paskolą.

Tame pačiame universitete studijuoja ir R. Rimkaus širdies draugė – ji ir tapo impulsu vykti studijuoti. „Kai ji įstojo, pagalvojau, kodėl nepabandžius ir man. Nors man nuo mokyklos buvo įskiepyta, kad esu kažkoks nelabai vykęs. Sakydavo, kad galvą turiu gerą, bet neaišku, kas išaugs“, – juokėsi R. Rimkus.

„Planai vienareikšmiški: grįžti į Lietuvą ir žinias pritaikyti čia“, – ateities planus išduoda studentas. Jis stebisi Jungtinėje Karalystėje sutinkamais tautiečiais. „Daug mano Anglijoje sutiktų lietuvių niekur nemato prasmės. Jie net sako neturintys laiko mokytis anglų kalbos. Jie dirba paprastus darbus ir jiems to nereikia“, – kalbėjo Jungtinėje Karalystėje studijuojantis lietuvis.