Iki šiol VU ir LSMU priėmimą į rezidentūrą vykdė atskirai. Dėl skirtingų priėmimo datų, dalis studentų praleisdavo šansą pretenduoti į abi aukštąsias mokyklas.

Pasirašius susitarimą dėl bendro priėmimo, mediciną baigę studentai galės vienu metu pateikti prašymus studijuoti rezidentūroje ir Vilniuje, ir Kaune. Stojantieji iš anksto žinos abiejų universitetų priėmimo tvarkas, vienu metu bus skelbiami priėmimo rezultatai, užteks užpildyti vieną prašymą.

Studentai: lygybės nebus

Tačiau VU medicinos studentai piktinasi, kad nors priėmimas į rezidentūrą bus bendras, tarp vilniečių ir kauniečių lygybės nebus – skiriasi baigus šešis medicinos kursus laikomi baigiamieji egzaminai.

Mat LSMU studentai iš anksto žino visus egzamino klausimus. Tuo metu šįmet planuojama, kad VU studentams 15 proc. klausimų bus nežinomi. Dėl to diskusija užvirė VU studentų elektroninėje konferencijoje.

„Jei jau bandoma suvienodinti čia kažką, tai iš esmės reikia padaryt viena bendrą tą patį egzaminą abiems universitetams. O dabar kauniečiai jau žino savo klausimus, uoliai kala ir vargo nemato, o mes laukiame gegužės mėnesio, kada kažkas teiksis į duomenų bazę įdėti klausimus. Juos išsistudijuoti teturėsime mažiau nei mėnesį, o ką jau kalbėti, kad dalis jų net nebus žinoma“, - bendrakursiams rašė vienas studentas.

Jo nuomone, negalima daryti bendro lygiateisio priėmimo, kai VU ir LSMU stojimo sąlygos yra visiškai nelygios - apskritai skiriasi net mokymo programos, laikomi egzaminai.

Konferencijoje diskutavę studentai piktinosi, kad viskas tvirtinama paskutinėmis dienomis, paskubomis. Studentai rengė ir apklausas – 111 pasisakiusiųjų vienbalsiai tvirtino nepritariantys tvarkai, jog egzamine būtų 15 proc. nežinomų klausimų, kai kauniečiai žino visus 100 proc.

VU – už vienodas baigimo ir stojimo sąlygas

„Informacija dėl 15 proc. nežinomų egzamino klausimų neteisinga – dėl to dar diskutuojama. Dėl to kartu su studentais galutinai turėtume apsispręsti kitą savaitę, tai nebus vienašališkas sprendimo priėmimas“, - DELFI tikino VU Medicinos fakulteto podiplominių studijų prodekanas profesorius Algirdas Utkus.

Pasak A. Utkaus, nuo šių metų bendri tik administraciniai stojimo dalykai. Tuo metu stojimo sąlygas kiekviena aukštoji numato pagal savo principus. „Negaliu sakyti, kad vienu ar kitu atžvilgiu yra diskriminacija. Ir vienos, ir kitos aukštosios mokyklos absolventai gali stoti ir į vieną, ir į kitą aukštąją mokyklą. (...) Bet, manau, ateityje sieksime, kad tiek baigimo, tiek stojimo sąlygos būtų vienodos. Reikėtų vieningos abiejų aukštųjų duomenų bazės. Tokia siekiamybė yra“, - kalbėjo A. Utkus.

Algirdas Utkus
Prodekano nuomone, diskusijos dėl baigiamojo egzamino paaštrėjo, nes šįmet vykdomas bendras priėmimas į VU ir LSMU. „Praėjusiais metais buvome priėmę sprendimą ir su studentais sutarę, kad pas mus šįmet bus nežinoma 15 proc. klausimų. Toks žodinis susitarimas buvo, tačiau dabar, kai yra bendras priėmimas, norisi, kad išties visos sąlygos būtų vienodos. Dėl to su studentais dar tarsimės“, - kalbėjo A. Utkus.

Visgi pašnekovas mano, kad tam tikra dalis klausimų turėtų būti nežinomi, antraip „koks egzaminas, jei žinai atsakymus“.

„Šiuo metu nieko nėra nuspręsta ir nėra aišku, ar bus tie 15 proc., ar nebus. Visi studentai informuoti, kad procesas vyksta ir yra tariamasi su dekanatu. Yra nedidelė tikimybė, kad egzamine bus padaryta 15 proc. nežinomų klausimų. Kol nieko nėra nuspręsta, raštiškai parašyta, negalima sakyti, kad yra kažkokia nelygybė“, - teigė darbo grupėje dėl bendro priėmimo į rezidentūrą dalyvavęs VU Studentų atstovybės narys, medicinos šeštakursis Dainius Jakučionis.

D. Jakučionio asmenine nuomone, jei jau vykdomas bendras stojimas į VU ir LSMU, turi būti bandoma suvienodinti ir baigiamąjį egzaminą. Tačiau tokiu atveju, pasak jo, kyla klausimų dėl pačių mokymo programų vienodumo, būsimų medikų ruošimo skirtumų.

LSMU: nelygybės nėra, nes universitetai skirtingi

„Aš nevertinčiau, kad yra nelygybė – universitetai skirtingi. Nors mes ruošiame tokios pat kokybės specialistą, tačiau esame perėję prie probleminio mokymo – mūsų mokymo metodika skiriasi nuo VU“, - aiškina LSMU Podiplominių studijų centro dekanė profesorė Daiva Rastenytė.

Pasak D. Rastenytės, nors priėmimas bendras, sutarta išlaikyti kiekvieno universiteto teisę formuoti savo konkursinį balą. Pašnekovės teigimu, sunku spręsti apie tai, kad egzaminas nevienodas.

D. Rastenytės aiškina, kad LSMU išlaikė internatūros egzamino atitikmenį. Šis egzaminas įeina į konkursinio balo sandarą. „Dėl bendro vieningo egzamino - kitąmet turėsime absolventų laidą, baigusią studijas pagal probleminio mokymo modelį. Matomai, tai bus pakankamai sunku padaryti, nors diskusijos visada gali vykti“, - apie galimybę VU ir LSMU susitarti dėl vienodo egzamino, kalbėjo D. Rastenytė.

Kartu ji sakė nematanti nieko blogo, jei egzamine studentams įdedama nežinomų klausimų. „Baigę universitetą, jie įgyja specialybę – tampa medicinos gydytojais, turi teisę dirbti priėmimo skyriuose, greitosios medicinos pagalbos ligoninėse. Vadinasi, jie turi turėti pakankamai žinių - jei aukštoji mokykla nutaria pažiūrėti, ar tikrai jie sugeba spręsti situaciją ir orientuotis, ar tai yra blogai?“, - kalbėjo dekanė.