Adminas – užsiėmęs žmogus

VDU pirmojo bendrabučio studentai džiaugiasi turėdami visą parą prieinamą internetą, tačiau skundėsi, jog jis dažnai būna lėtas, bei yra šiokie tokie apribojimai. Paprašius šią problemą pakomentuoti tinklo administratoriaus Artūro Ilevičiaus, gavome trumpus, aiškius atsakymus. Jis teigė, jog šiuo metu internetu naudojasi apie 150 studentų, kurie už pusmetį moka po 40 Lt (šis mokestis įvestas tik šį rudenį, anksčiau tekdavo mokėti po 20 Lt per mėnesį).

Į klausimą ar visi norintys gali įsivesti internetą, gavome teigiamą atsakymą, tačiau iš pačių studentų teko išgirsti ir kiek kitokią nuomonę.

„Greičiau mirtį prisišauksi, nei adminą (t.y. tinklo administratorių – aut. past.). Jis visada toks užsiėmęs žmogus, ar bent jau tokį vaidina. Paprašius prijungti prie interneto, tenka laukti daugiau kaip savaitę, bei patiems jo ieškoti. Žodžiu, prigalvojama daugybė pasiteisinimų, kad tik nereiktų dirbti“, – skundėsi vardo nepanorusi sakyti studentė.

Kur dingo 5000 Lt?

Kita problema, kurią jau minėjome, lėtas bei ribotas internetas. Pats A. Ilevičius teigė, jog yra keletas priežasčių dėl kurių internetas toks lėtas. Viena jų, tai pačių studentų kompiuteriuose esančios „šiukšlės“, labai lėtinančios interneto veikimą.

Kitos, su techninėmis kliūtimis labiau susijusios, kadangi yra pakankamai daug vartotojų, o pats serveris yra jau senas ir gerokai per silpnas. Paklausus ar neketinama įsigyti naujo, administratorius teigė, jog pernai šiam tikslui buvo surinkta ir VDU SA perduota apie 5000 Lt. Viskas šioje istorijoje būtų kaip ir gerai, tačiau, šie pinigai paties A. Ilevičiaus žodžiais „buvo panaudoti kažkokiems mistiniams tikslams“, ir už juos, bent jau artimiausiu metu, niekas neketina įsigyti naujo serverio.

Dėl visų šitų problemų įvestas ir „p2p“ (filmų, muzikos ir t.t.) blokavimas. Tačiau tai, pasak administratoriaus, padaryta dėl pačių studentų. Išjungus šį blokavimą labai sulėtėtų interneto darbas.

Nuėjus į VDU SA ir paklausus, ar yra žmogus, kuris mums galėtų paaiškinti situaciją, kur dingo pinigai arba serveris, buvo minima bent keletas vardų, tačiau nieko tikslaus taip ir nepavyko sužinoti. Buvo užsiminta, jog serveris lyg ir yra nupirktas, bet jis ne Lietuvoje, o daugiausiai teko išgirst šmaikštavimo apie 5000 Lt išleistų šukuosenoms ir bulvėms. Šmaikštūs studentai, tačiau į šį klausimą jiems dar teks atsakyti.

Jokių apribojimų

KTU bendrabučiuose gyvenantys studentai džiaugiasi neribota galimybe naudotis internetu. „Sumoki tik 25 Lt per pusmetį ir gali naršyti internete kiek tik širdis geidžia. Tai vienas didžiausių bendrabučio privalumų. Internetas greitas net ir tada, jei tuo metu naršo ne tik mano kambariokai prie savų kompiuterių, bet ir visas bendra-butis“,- sakė Vydūno al. gyvenantis KTU studentas.

Vienu sparčiausiu Lietuvoje internetu gali naudotis kiekvienas, gyvenantis KTU bendrabutyje ir sumokėjęs nedidelį mokestį. Nėra jokio naudojimosi laiko ar siunčiamos informacijos apribojimų, kas itin aktualu kiekvienam studentui.

Trejus metus laukiama interneto

Dėl interneto įvedimo Lietuvos žemės ūkio universiteto (LŽŪU) bendrabutyje, kuriame gyvena apie 100 Vilniaus universiteto Kauno humanitarinio fakulteto studentų, taip pat studentų iš LMTA ir dailės fakulteto, situacija daug blogesnė, nei minėtuose bendrabučiuose. Čia nėra interneto. Pasak bendrabučio valdytojo, norint išspręsti šią problemą reikia turėti lėšų.

Prieš trejus metus pradžia buvo padaryta: KTU yra pagrindi-nis mazgas. Iš KTU po Nemunu į LŽŪU bendrabutį buvo pratiestas kabelis ir rūsyje išvedžioti laidai, tačiau tuo viskas ir baigėsi. Tad jau trejus metus ten gyvenantys studentai laukia ir tikisi, kad netrukus ir jie galės be jokio vargo naudotis internetu, kaip ki-tuose bendrabučiuose gyvenantys studentai.

Šaltinis
"Savas", Lietuvos studentų laikraštis
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją