Sutartį dėl nacionalinės aukštųjų mokyklų reitingavimo sistemos sukūrimo ir bandomojo reitingavimo atlikimo ŠMM, Europos socialinio fondo agentūra (ESFA) bei DPI planuoja pasirašyti birželio viduryje.

"Idėjų konkurse, kurio tikslas - sukurti nacionalinę aukštųjų mokyklų reitingavimo sistemą ir atlikti bandomąjį jos diegimą, paraiškas galėjo teikti asociacijos, viešosios įstaigos, aukštosios mokyklos, viešojo administravimo institucijos. Konkurse dalyvavo vienas dalyvis - t.y. tik DPI pateikė paraišką", - BNS teigė ŠMM Europos Sąjungos koordinavimo departamento ES paramos valdymo skyriaus vyriausioji specialistė Dalia Bukelevičiūtė, kuruojanti ES struktūrinių fondų nacionalinę studijų programą.

Jos teigimu, kas gali būti konkurso dalyviais apibrėžia ES 2007-2013 metų Žmogiškųjų išteklių veiksmų programos priedai, kuriuos tvirtina Lietuvos Vyriausybė, bei Nacionalinė studijų programa.

Anot D.Bukelevičiūtės, per 30 mėnesių konkurso laimėtojas privalo sukurti nacionalinę Lietuvos universitetų ir kolegijų reitingavimo metodiką, atlikti bandomąjį jos diegimą. Konkurso sąlygose nurodyta, kad laimėtojas turi sukurti, vertinti ir tobulinti Lietuvos aukštojo mokslo studijų sričių reitingavimo sistemos metodologijas ir metodikas, analizuoti rezultatus bei rodiklius, sukurti ir palaikyti reitingo informacinę duomenų bazę, sukurti prognozių bei ateities įžvalgų metodiką, paskleisti informaciją apie reitingavimą.

ŠMM atstovės teigimu, visam projektui numatyta skirti apie 2,5 mln. litų. Galutinė suma esą paaiškės, kai bus baigtas paraiškos vertinimas ir pasirašyta sutartis. Patirtos išlaidos kompensuojamos pagal atliktus darbus, t.y. dalimis. Sąskaitas tikrina ir apmoka ESFA.

Gegužės pabaigoje M.Adomėnas ir DPI paskelbė savo atlikto aukštųjų mokyklų reitingavimo rezultatus. Parlamentaras pripažįsta, kad šis tyrimas atliktas pagal anksčiau sukurtą metodiką, naudotą jau kelerius metus. Jis taip pat teigė, kad šiemet rengiant reitingą tyrimų bendrovei nemokėta.

"Tas projektas ne už tai, kas dabar yra sukurta, jis (reitingavimas - BNS) bus dar tik atliekamas", - BNS sakė M.Adomėnas. - (...) Kaip ir praėjusiais metais, tyrimų bendrovė darė tyrimus dėl reklamos, dėl socialinio projekto".

Tuo metu ŠMM atstovė teigė, kad paskelbtas valstybinių universitetų bei valstybinių ir nevalstybinių kolegijų reitingai yra jau atlikta projekto dalis, nors už šį darbą kol kas pinigai nepervesti.

"Struktūriniuose fonduose numatyta lėšų dalis kompensuoti jau atliktus tyrimus. Bet kokiu atveju tai bus tiek, kiek kainuoja apklausa, o ne tie 2 mln. litų", - užtikrino DPI valdybos pirmininkas.

M.Adomėno viešame laiške tvirtinama, kad įgyvendinant projektą per minėtus pustrečių metų DPI projekto administravimo išlaidos tesudarys 165 tūkst. litų, t.y. apie 6 proc. viso projekto biudžeto. Anot jo, visa likusi suma bus skirta viešo konkurso keliu pasirenkamiems paslaugų teikėjams ir ekspertams.

Pasak parlamentaro, pinigų "liūto dalį" pasiimsiantys ekspertai kurs reitingavimo metodologijas ir metodikas (iš viso 18 metodologinių dokumentų), atliks reprezentatyvius tyrimus bei pateiks tyrimais pagrįstas įžvalgas metodikoms sukurti.

Kadangi DPI "nesijautė pajėgus vienas atsakingai įgyvendinti tokį projektą", susiburta į konsorciumą, kurį sudaro devynios organizacijos: Viešosios politikos ir vadybos institutas, Žinių ekonomikos forumas, Lietuvos pramonininkų konfederacija, Lietuvos moksleivių parlamentas, Lietuvos jaunųjų mokslininkų sąjunga, Demokratinės politikos institutas, Lietuvos moksleivių sąjunga, Lietuvių katalikų mokslo akademija, Vilniaus miesto ir apskrities verslininkų darbdavių konfederacija.

Šių organizacijų ekspertai ir dalyvaus kuriant nacionalinį reitingą.


M.Adomėnas tikino, kad universitetai ir kolegijos bus reitinguojami ne pagal 50-60 parametrų, kaip iki šiol, bet remiantis 300-400 parametrų.

"Kas itin svarbu būsimiems studentams - bus reitinguojamos ne tik aukštosios mokyklos, bet ir atskiros studijų kryptys ir programos (pavyzdžiui, teisės ar vadybos studijos)", - teigia DPI steigėjas.
Be to, įgyvendinant projektą bus sukurta internetinė duomenų bazė bei interaktyvi sistema, kuria galės naudotis kiekvienas pilietis, savarankiškai atlikdamas pjūvius pagal dominančius reitingo kriterijus. Į reitingą, M.Adomėno tikinimu, bus įtrauktas bent vienas Rytų ir Vidurio Europos regiono universitetas, kad Lietuvos universitetus galima būtų lyginti ne tik vieną su kitu, bet ir matyti jų vietą platesnėje Europos skalėje.

M.Adomėno duomenimis, per pustrečių metų visuomenei bus pateikti 10 reitingų - po tris kolegijų bei universitetų ir keturi kolegijų bei universitetų - pagal aukštojo mokslo studijų krypčių grupes. Patiems reitingams parengti projekto biudžete numatyta iki 400 tūkst. litų - vidutiniškai iki 40 tūkst. litų už vieną reitingą.