Džiaugsmas dėl pinigų

Amerikietis Maiklas Kiernėjus buvo vienas anksčiausiai aukštąją mokyklų baigusiųjų pasaulyje - būdamas dešimties metų. Aštuonerių jis baigė geologijos kursą, o dar po dvejų gavo Pietų Alabamos universiteto antropologijos bakalauro diplomą.

Būdamas keturiolikos Vidurio Tenesio valstijos universitete jis gavo magistro laipsnį biochemijos srityje (tyrinėjo vėžį). Maiklo mokslo rezultatų vidurkis - A su minusu. Neblogai kaip kūdikiui, kurio tėvai galvojo, jog jis bus lėtas, nes gimė anksčiau laiko.

“Aš laimingas. Aš apsvaigęs. Visi man siunčia pinigus, todėl esu tikrai laimingas. Ne dėl sveikinimų, o dėl pinigų”, - po diplomo įteikimo sakė paauglys. Jis tuomet planavo būti televizijos laidos vaikams vedėju. Jam ir anksčiau yra tekę dalyvauti televizijos laidose, būti vienos jų reporteriu. Tačiau vėliau nusprendė atsisakyti šou verslo dėl chemijos mokslų.

Prieš tai jis nebuvo priimtas į Diuko, Emorio ir Vanderbilto universitetus. Priėmimo komisijos motyvavo tuo, jog žmonės neturėtų labai skubėti.

Mokytoja nepatikėjo

Kalbėti genijus pradėjo būdamas keturių mėnesių amžiaus. “Nuo tada pagrindinis mūsų rūpestis buvo rasti kuo užimti sūnų. Kitaip tapdavo neįmanoma gyventi”, - sakė Maiklo tėvas.

Berniukas buvo gabus beveik visose srityse, bet mėgstamiausias buvo mokslas. Pirmąjį mažesnį nei maksimalų pažymį Maiklas gavo iš anglų. Mokytoja tiesiog netikėjo, jog tokio amžiaus vaikas gali suprasti suaugusiesiems skirtą literatūrą.

Pasak genijaus mamos, Vanderbilto universiteto dėstytojas buvo tiesiai šviesiai pareiškęs, jog jis nedirbs su vaiku. “Dauguma su manimi elgiasi kaip su talismanu ar jaunesniuoju broliuku. Aš jiems padedu paruošti jų namų darbus, o jie man padeda ruošti mano”, - nesiskundė bendramoksliais Maiklas. Tačiau kai kalba pasisuka apie laisvalaikį, jis renkasi savo amžiaus žmones.

“Tu juk negali su koledžo studentais kalbėtis apie Iksmenus ar kažką panašaus”, - aiškino amerikietis. Jis rasdavo laiko ir vaizdo žaidimams, futbolui, kelionėms, skautiškai veiklai.

Maiklo trylikametė sesuo Megana taip pat išsiskiria savo sugebėjimais, bet koledže ji nesugebėjo taip gerai prisitaikyti kaip brolis. Iš mokyklos ji iškrito.

Tik su teismo pritarimu

Jauniausiu magistro laipsnį gavusiu žmogumi kol kas laikomas indas Tafagatas Avataras Tulsis. “Visi su manimi elgiasi kaip su studentu, o ne kaip su vaiku”, - teigė paauglys, kuris po studentų miestelį važinėjo dviračiu.

Jis gimė 1987 metų rugsėjo 9 dieną, Niu Delyje, Indijoje. Būdamas 12 metų dviejų mėnesių ir 19 dienų baigė fizikos magistro studijas Patnos universitete.

Dešimtmečiui gauti bakalauro, o po dvejų metų - magistro laipsnį leista tik su teismo pritarimu. Indijos stebuklingu vaiku vadinamas Tafagatas Avataras, be abejonės, ambicingas - siekė tapti Indijos mokslų instituto mokslų daktaru dar prieš sulaukdamas savo septynioliktojo gimtadienio.

Nervina bendraamžių klausinėjimas

“Taip, aš ambicingas, mėgstu iššūkius”, neslėpė Tulsis, kurio darbo diena trunka 12 valandų. Tačiau tai yra įprasta mokslininkams. “Per dieną mokausi tik mažiau nei keturias valandas”, - sakė paauglys. Fizikos departamento dekanas SV Subramaniam jį apibūdino kaip “gerą darbštų, siekiantį savų tikslų”.

“Man patinka būti su savo bendraamžiais. Ypač mėgstu žaisti kriketą. Bet jie vis pradeda klausinėti apie mokslą”, - pasakojo Tafagatas Avataras. Jis visuomet nešiojasi mobiliojo ryšio telefoną, dažnai naršo internete, žiūri filmus, žaidžia šachmatais ir sportuoja.

Vadino apgaviku

Indijos stebuklingu vaiku vadinamas studentas kilęs iš viduriniosios klasės šeimos, gyvenančios vienoje iš mažiausiai išsivysčiusių Indijos valstijų - Bihar. Berniuko talentą tėvai pastebėjo, kai jam buvo šešeri. Augdamas su dviem vyresniais broliais, Tafagatas Avataras buvo tarsi skaičių burtininkas, atliekantis veiksmus su penkiaženkliais skaičiais.

“Man nepatiko gryna matematika, norėjau kažko daugiau ir pradėjau domėtis gamtoje vykstančiais fenomenais” - sakė indas, paklaustas, kodėl stojo į institutą. Į jį jis įstojo išlaikęs visiems stojantiesiems pateikiamus testus.

2001 metais Tulsis dalyvavo Vokietoje vykusiame Nobelio premijos laureatų pagerbime. Kai kurie mokslininkai ir studentai abejojo šio sprendimo teisingumu ir patį studentą netgi vadino apgaviku.

“Tai viskas iš pavydo. Įstojęs į institutą, manau, kad įrodžiau, koks esu”, - teigė genijus. Paklaustas, ar jo planuose yra numatyta vieta Nobelio prizui, Tafagato Avataro akys sužibėjo. “Norėčiau laimėti šią premiją. Apie ją svajoju, tačiau tai nėra mano gyvenimo tikslas”, - sakė studentas.

Metęs mokyklą nusipirko gitarą

Didžiojoje Britanijoje jaunesnių nei 18 metų studentų skaičius yra toks pat kaip ir gimstamumas. Specialistai nesižavi sumanymu, kad jeigu vaikui per nuobodu mokykloje, jį reikėtų leisti į koledžą. Dėl savo amžiaus jie dažnai nesugeba įsilieti į studentišką gyvenimą ir todėl jaučiasi izoliuoti.

Pasak Džo Kaunselio, D.Britanijos talentingų vaikų nacionalinės asociacijos išsilavinimo konsultanto, universitetai sukurti vyresniems žmonėms - ten nėra nuolatinės globos kaip vidurinėje mokykloje ir neturėtų būti.

Iš nugaros Džeksonas Rydas atrodo kaip ir kiekvienas kitas studentas, palinkęs prie oscilografo. Tačiau jį išduoda vaikiškas balsas. Šiam studentui - tik 14 metų.

Būdamas dvejų su puse metų mintinai mokėsi knygas. Šešerių - krimto algebrą, tačiau nekentė mokyklos. “Tapau ciniku įpusėjus pirmam kursui”, - prisiminė Rydas. Bendruomenės koledže besimokantis paauglys pasakojo, jog atlikdamas užduotis tuomet padarė daug klaidų ir dėl jų nesijaudino. “Tačiau kiti mane užsipuolė”, - sakė Rydas. Jo pomėgiai platūs - technologijos, interneto tinklalapių kūrimas, dalelių fizika, terorinė matematika.

Vienos aukštosios mokyklos atstovai prisiminė studentą, kuris į ją įstojęs keturiolikos, mokslus metė nepraėjus nė metams. “Jis susimovė. Pardavė savo mikroskopus, nusipirko gitarą ir išmovė į Kaliforniją”, - pasakojo mokyklos atstovai.

Ieškojo policija

Visi penki D.Britanijoje gyvenančių Jusofų sūnūs ir dukros yra nepaprastai gabūs ir yra mokomi namuose tėvo matematiko ir mamos chemikės.

Penkiolikametis Iskanderas ir devyniolikmetė jo sesuo Noraiša gavo Vorviko universiteto matematikos bakalauro laipsnius. Mergina nesigaili taip anksti pradėjusi studijas. “Mes nebūtume nieko laimėję, jei būtume likę vidurinėje mokykloje”, - kalbėjo Noraiša, rasdavusi laiko žaisti tenisą už universitetą. Jai antrino brolis. “Nesijaučiu, jog kažką būčiau paaukojęs”, - tikino Iskanderas.

Šios šeimos pavardė Didžiosios Britanijos laikraščių pirmųjų puslapių antraštėse mirgėjo ir dėl vyriausios dukros. Sufiaha taip pat pripažinta genijumi buvo dingusi iš Oksfordo universiteto, nes, kaip tvirtino, negalėjo pakelti šeimos daromo spaudimo. Į šią aukštąją mokyklą ji buvo priimta trylikos metų.

Sufiahą policija netrukus rado, tačiau penkiolikametė pareigūnų prašė nesakyti tėvams, kur ji yra, tik perduoti, jog yra sveika ir saugi.