Tokį siūlymą antradienį pateikė Naujosios sąjungos (socialliberalų) atstovai, šiuo metu priklausantys valdančiajai koalicijai. Tačiau penki iš posėdyje balsavusiųjų socialliberalų susilaikė.

Vyriausybė nepritaria

Už nutarimą balsavo 70 iš 84 posėdyje dalyvavusių Seimo narių, 14 parlamentarų susilaikė. Balsavime nedalyvavo premjeras Gediminas Kirkilas.

Priimtas nutarimas prieštarauja valdančiųjų projektui mokytojų atlyginimus didinti po 10 proc. gegužę ir rugsėjį. Todėl socialdemokratų iniciatyva dėl socialliberalų siūlymo buvo paprašyta Vyriausybės išvados, ši buvo neigiama.

Ministrų kabineto nuomone, šis sprendimas gali išbalansuoti valstybės finansų sistemą, pažeisti kitų iš valstybės biudžeto išlaikomų darbuotojų interesus.

Ministrų kabinetas skaičiuoja, kad atlyginimų didinimui šiais metais papildomai reikėtų beveik 190 mln. Lt, o socialliberalų siūlymas šias išlaidas gali dar padidinti 40-50 mln. Lt.

Seimo nutarimas yra rekomendacinio pobūdžio ir Vyriausybei nėra privalomas.

„Aš manau, kad Vyriausybė privalo sutelkti politinę valią ir nedramatizuoti, tikrai yra nebūtinų išlaidų“, – posėdyje sakė Seimo Tėvynės sąjungos frakcijos seniūno pavaduotojas Jurgis Razma.

„Aš pasisakau prieš nepamatuotą viso Seimo sprendimą, kuris ateityje sukels problemų valstybės finansų stabilumui“, – posėdyje sakė buvęs finansų ministras, socialdemokratas Zigmantas Balčytis.

Naujosios sąjungos frakcijos vardu kalbėjęs Valerijus Simulikas tvirtino, kad jų teikiamas variantas nenusižengia ankstesniems Vyriausybės siūlymams.

Socialdemokratas Algimantas Salamakinas piktinosi socialliberalų populizmu ir tvirtino, kad taip Vyriausybė priverčiama nevykdyti Seimo nutarimo.

Reikia papildomų milijonų

Vyriausybė ir mokytojų atstovai buvo sutarę atlyginimus pedagogams kelti nuo rugsėjo 20 proc.

Vėliau valdantieji pasiūlė šį didinimą suskaidyti į dalis ir paankstinti.

Tame pačiame posėdyje svarstytas ir atmestas opozicinių partijų parengtas nutarimo projektas, kuris iš esmės yra toks pat kaip valdančiųjų, tačiau jame dar įrašytas pasiūlymas Vyriausybei iki šių metų liepos 1 d. peržiūrėti 2008 m. valstybės ir savivaldybių biudžetus ir surasti lėšų papildomam atlyginimų didinimui nuo rugsėjo 1 d.

DELFI primena, kad Seimas specialią darbo grupę buvo įpareigojęs apibendrinti tris nutarimo projektus, kuriais siūlyta didinti mokytojų atlyginimus 5-25 proc., ir surasti kompromisą. Darbo grupė savo pasiūlymus turėjo pateikti pasitarusi su Vyriausybe, tačiau vieningo sprendimo nesurasta.

Vasarį Vyriausybėje sudarytos darbo grupės pasirašytoje ilgalaikėje atlyginimų didinimo programoje numatyta mokytojams atlyginimus 2009 metais didinti 29,5 proc., o 2010-2011 m. – po 10 proc.

Mokytojų atlyginimai, skaičiuojant nuo rugsėjį jau suplanuoto 20 proc. didinimo, per trejus metus turėtų pakilti daugiau nei 60 proc. ir 2011 metais turėtų sudaryti daugiau nei 4 tūkst. Lt neatskaičius mokesčių. Vertinant pagal dabartinę mokesčių sistemą, 2011 metų sausį mokytojai „į rankas" turėtų gauti apie 3079 Lt.

Tačiau šiai programai nepritarė dalis pedagogų, kurie pradėjo neterminuotus streikus.

Lėšų siūlyta paimti iš Nacionalinio stadiono

DELFI jau rašė, kad kai kelių valdančiųjų Seimo partijų atstovai pinigų mokytojams siūlė nurėžti nuo lėšų, numatytų Nacionalinio stadiono statybai, stadioną pastatant keletu metų vėliau. Tačiau šiems teiginiams nepritaria Seimo konservatoriai.

Antradienio posėdyje Tėvynės sąjungos frakcijos narys Rimantas Jonas Dagys tvirtino, kad lėšų iš Privatizavimo fondo mokytojų atlyginimams šiemet neprireiks.

Pirmadienį apie pasitraukimą pranešė švietimo ir mokslo ministrė Roma Žakaitienė, Seime atlaikiusi dvi interpeliacijas.