Tačiau minties blaivinti liaudį nors dieną metuose ateityje dalis savivaldybių neatsisako – tai svarstoma Vilniuje ir Klaipėdoje. O štai Panevėžyje jau šįmet Rugsėjo 1 -ąją - Mokslo ir žinių dieną nebus prekiaujama alkoholiu viešųjų renginių metu.

Daugiau vilniečių rugsėjo 1 -ąją gerti nenori

Vilniaus miesto savivaldybė, norėdama išsiaiškinti vilniečių požiūrį į prekybos alkoholiu draudimą, savivaldybės tinklapyje surengė balsavimą. Penktadienį dar galima išreikšti nuomonę, tačiau tendencijos jau ganėtinai aiškios.

Daugiau nei pusė – 55 proc. iš 818 balsavusiųjų - palaiko siūlymą neprekiauti alkoholiniais gėrimais Mokslo ir žinių dieną. Šiam siūlymui nepritaria beveik 45 proc. balsavusiųjų.

Savivaldybė taip pat norėjo išgirsti gyventojų nuomonę kitais su prekyba alkoholiu ir jo reklama susijusiais klausimais.

Aiškėja, kad 56 proc. balsavusiųjų nepritartų siūlymui uždrausti prekybą alkoholiniais gėrimais nakties metu, o 67 proc. balsavusiųjų palaikytų siūlymą uždrausti prekybą alkoholiu kioskuose ir paviljonuose. Net trys ketvirtadaliai pritartų siūlymui riboti alkoholinių gėrimų vartojimą skatinančią reklamą, beveik 60 proc. išreiškusių savo nuomonę vilniečių nepritartų sprendimui uždrausti prekybą alkoholiniais gėrimais oficialių švenčių ir masinių renginių dienomis.

Kaip DELFI teigė Vilniaus miesto savivaldybės Eekonomikos departamento Verslo ir paslaugų skyriaus vedėjo pavaduotoja Virginija Skirienė, savivaldybės taryba priimti alkoholio prekybą draudžiančio nutarimo iki rugsėjo 1 -os dienos jau nesuspėtų, be to, Rugsėjo 1 –oji nėra įtraukta į oficialių švenčių sąrašą, o tarybai suteikta teisė uždrausti prekybą alkoholiu tik oficialių švenčių metu. Pasak jos, kai bus galutiniai vilniečių balsavimo rezultatai, ketinama tartis tarybos komitetuose, išklausyti pasiūlymus. Neatmetama, kad ateityje gali būti uždrausta prekiauti alkoholiu kitų oficialių švenčių metu. Valdininkė pažymi, kad balsavimas - ne sociologinė apklausa, o tik vilniečių nuomonė.

Panevėžiečius blaivins ir šįmet

Panevėžio miesto valdžia blaivinti jaunimą nusprendė jau šįmet – rugsėjo pirmąją mieste vyksiančių viešųjų renginių metu alkoholiu prekiaujama nebus. Kaip DELFI sakė Panevėžio mero pavaduotojas, laikinai einantis mero pareigas Petras Luomanas, priimti atskirą savivaldybės nutarimą dėl prekybos alkoholiu draudimo numatoma iki kitų metų rugsėjo – tikimasi, kad per tą laiką bus priimta Alkoholio ir tabako kontrolės įstatymo pataisų.

Pasak P. Luomano, prie minėto įstatymo nuostatos, draudžiančios nepilnamečiams parduoti alkoholio ir tabako gaminius, tereikėtų pridėti draudimą nepilnamečiams vartoti alkoholį. Tai, anot jo, užtrauktų administracinę atsakomybę vaikams ir tėvams.

P. Luomanas mano, kad Šiaulių miesto savivaldybės sprendimas – geras precedentas atkreipti visuomenės dėmesį į alkoholio problemą. Mero pavaduotojas įsitikinęs, kad neprekiaujama alkoholiu turėtų būti ir Birželio pirmąją – Tarptautinę vaikų gynimo dieną.

Ketinimą prisidėti prie šiauliečių sumanytos blaivybės dienos yra išreiškusi ir Klaipėdos miesto savivaldybė.

"Šiemet nespėsime prisidėti prie akcijos, tačiau kitąmet rugsėjo 1-oji ir Klaipėdoje bus paskelbta blaivybės diena", - dienraščiui "Vakarų ekspresas" yra sakęs uostamiesčio meras Rimantas Taraškevičius.

Šiuo metu meras atostogauja, o kitų pareigūnų, galinčių pakomentuoti ketinimus įteisinti “sausąjį įstatymą”, savivaldybėje neatsirado.

Idėjos drausti prekybą alkoholiu rugsėjo 1 visiškai nepalaikė Joniškio savivaldybė.