VGTU Statute yra įtvirtinta nuostata, jog su vyresniais nei 65 metų darbuotojais darbo sutartis gali būti sudaroma tik pritarus Senatui, tačiau jo kandidatūra net nebuvo teikta svarstyti Senatui.

Tyrimas vyko dėl galimai diskriminacinių statuto nuostatų bei dėl VGTU administracijos veiksmų. Panašūs amžiaus apribojimai įtvirtinti ir kituose Lietuvos universitetų statutuose.

Pareiškėjas 2012 m. prašė teikti dokumentus Senatui dėl terminuotos darbo sutarties su juo sudarymo, tačiau atsakymo į savo prašymą nesulaukė. Pareiškėjo kandidatūra be svarių paaiškinimų ir argumentų visai nebuvo teikiama universiteto Senatui. Paaiškinimai tik vėliau buvo pateikti LGKT prašymu.

VGTU atsakyme LGKT pažymėjo, kad aukštoji mokykla turi teisę, bet ne prievolę vyresniems kaip 65 metų amžiaus asmenims sudaryti sąlygas dirbti pedagoginį darbą. VGTU vadovybė priėmė sprendimą neteikti pareiškėjo kandidatūros Senatui, esą atsižvelgusi į studentų apklausų rezultatus. Pažymėtina, jog dėstytojų veiklos vertinimas studentams nebuvo privalomas.

Išnagrinėjus skundą nuspręsta siūlyti Seimo Švietimo, mokslo ir kultūros bei Žmogaus teisių komitetams svarstyti klausimą dėl VGTU bei kitų aukštųjų mokyklų statutų nuostatų, reglamentuojančių darbo santykius aukštosiose mokyklose, peržiūrėjimo bei visų įstatymuose nenumatytų apribojimų dėl amžiaus panaikinimo.

Taip pat VGTU siūloma patobulinti teisinį reglamentavimą, kuris įtvirtintų aiškiai apibrėžtas nuostatas dėl vyresnių nei 65 metų pretendentų kandidatūrų teikimo svarstyti Senatui tvarkos bei pretendento tinkamumo eiti dėstytojo pareigas vertinimo tvarkos, siekiant išvengti galimo diskriminavimo dėl amžiaus ir kitų pagrindų, taip pat siekiant užtikrinti pretendento kandidatūros svarstymo skaidrumą.

Anot Lygių galimybių kontrolierės Aušrinės Burneikienės, amžius neturėtų būti lemiamas kriterijus darbuotojo tinkamumui įvertinti. Egzistuoja daug kitų nediskriminacinių svertų atsirinkti darbuotojus - tai testai, konkursai, rotacijos, darbo kokybės vertinimai, atestacijos, dalykinės savybės, kiti pagrįsti ir teisėti reikalavimai. Bet kokiu atveju žmogui turi būti sudaryta galimybė bent jau pateikti savo kandidatūrą svarstymui.

Anksčiau LGKT buvo nagrinėtas skundas dėl to, kad 65 metų asmenys negali užimti universitetų katedros vedėjo pareigų. Tai buvo įtvirtinta Aukštojo mokslo įstatyme, kuris LGKT siūlymu po to buvo pakeistas ir nebeliko amžiaus apribojimų.

2012 m. LGKT nagrinėjo 26 panašius skundus dėl amžiaus.