Su tokia situacija susidūrė kaunietė Renata Vilčiauskienė. „Sūnus mokėsi Afrikos šalis, išgirdau jį aiškinant, kad Izraelis yra Afrikoje. Paprašiau parodyti, kur tai rado, jis ir parodė“, – pasakoja R. Vilčiauskienė.

Pažvelgusi į leidyklos „Briedis“ 2012 m. išleisto geografijos atlaso „Žemė“ 16-17 puslapį, kaunietė nusistebėjo, kas nurodoma pasaulio politiniame žemėlapyje. Pagal jį, Izraelis ir Kuveitas yra Afrikos centrinėje dalyje ir ribojasi su Tanzanija bei Kongo Demokratine Respublika. Pagal žemėlapį, Kosovas ir Juodkalnija driekiasi ties Kaspijos jūra ir ribojasi su Gruzija.

Paskambinusi į leidyklą, R. Vilčiauskienė sužinojo, kad problema žinoma, tačiau leidiniai nėra atšaukiami. Kaunietė kelia klausimą, kaip ruošiamos mokymo priemonės mūsų moksleiviams, kaip Švietimo ir mokslo ministerija prižiūri pačios finansuojamų leidinių kokybę ir kaip sėkmingai mūsų jaunieji moksleiviai mokomi geografijos.

Leidykla „Briedis“ DELFI pripažino, jog prieš porą metų išleido atlasą „Žemė“ 6-tai klasei su technine korektūros klaida. „Atlase (16-17 psl.) pateiktas pasaulio politinis žemėlapis yra teisingas, tačiau skaičiais pažymėtos valstybės neatitinka lentelėje pateiktos numeracijos ir pavadinimų. Pagal galimybes šie atlasai buvo surinkti ir išimti iš rinkos. Atsiprašome visų savo vartotojų. Visiems, pareiškusiems pretenziją dėl šio atlaso, leidykla „Briedis“ keičia jį į naują pataisytą leidinį“, – sakoma leidyklos atsakyme.

Vis dėlto minėtais atlasais ir toliau sėkmingai prekiaujama: jų DELFI aptiko „Vagos“ knygyne Gedimino prospekte.

Ministerija: mes atsakingi tik už vadovėlius

Ugdymo plėtotės centro (UPC) Veiklos analizės ir kokybės užtikrinimo skyriaus vedėjas Linas Jašinauskas aiškina, kad pagal dabar galiojančią vadovėlių ir kitų mokymo priemonių vertinimo tvarką ministerija organizuoja tik vadovėlių vertinimą.

„Visa kita – atlasai, pratybos, įvairi papildoma medžiaga – nevertinama, tai paliekama leidyklos atsakomybei“, – sakė L. Jašinauskas.

Šiandien vadovėlių vertinimas liberalizuotas, parengiamos recenzijos, jei klaidų, metodinių trūkumų nebūna, informacija apie vadovėlį pateikiama vadovėlių ir kitų mokymosi priemonių duomenų bazėje.

„Bet leidyklos mokykloms gali siūlyti ir jokių ekspertų neįvertintus vadovėlius, mokyklos už mokinio krepšelio, tai yra, valstybės lėšas, juos gali įsigyti prisiimdamos atsakomybę. Mokykla savo lėšomis gali disponuoti kaip nori“, – aiškino specialistas.

Pasak L. Jašinausko, svarstoma keisti vertinimo tvarką, kad būtų vertinamos ir kitos mokymosi priemonės. Jis ragina tėvus būti atidžius. Žinoma, sako pašnekovas, atidžiau turėtų dirbti ir mokymo priemonių autoriai.