Po vidurnakčio apsaugininkas priėjo prie lauke rūkiusių vaikinų ir sako: „o tas lavonas, kur fojė guli, kartais ne jūsų?“ Nuėję pažiūrėti, rado gulinčią pažįstamą panelę. "Ėmė purtyti, plekšnoti per veidą - ta tik gargaliuoja ir nieko daugiau. Išnešė ją į gryną orą, bet ir lauke neatsigavo", - DELFI pasakojo liudininkas.

Vienas vaikinukas paskambino 112, nors, kaip pasakojo mačiusieji, "draugeliai durnino, kad be reikalo bangas kelia".

"Iš pradžių skeptiškai buvo nusiteikę ir greitosios medikai - na, prisigėrė, ar čia naujiena šiais laikais?", - prisiminė vienas mokinys.

Pasak jo, medikai mergaitei davė pauostyti amoniako, bet neatsigavo, "tada įdėjo kažkokią tabletę į burną - ėmė putos dribti".

"Tada jau supuolė ir pagalbiniai medikai, ir vairuotojas, staigiai nunešė į greitosios pagalbos automobilį ir pradėjo gaivinti, o paskui išvežė į ligoninę", - pasakojo liudininkas.

Kelios minutės iki mirties

Kadangi atvažiavo į iškvietimą ir policija, pagalbos telefonu skambinęs vaikinas gavo pildyti „kažkokį protokolą“, dar spėjo paklausti, kas jai yra, tai medikai atsakė, kad koma: „bet ne ta, kaip jūs vadinat, o jau ta, kaip mes vadinam“.

Kaip vėliau sakė viena mama, mergaitei buvo likusios kelios minutės iki mirties, nes jau stojo kvėpavimas.

„Tai jei draugai nebūtų pradėję jos „tuzginti“, o ir toliau būtų galvoję, kad mergaitė nusigėrė ir miega, savaitgalį būtų buvęs dar vienas skandalas ant Lietuvos“, - sakė DELFI pašnekovė.

Kiek ir ką reikia gerti, kad taip nusitašytum?

Aptarinėjant įvykį svarstyta: tai kiek reikia gerti, ir svarbiausia - ką gerti, kad šitiek prisigertum?

„Mes savo laikais ir to legalaus alkoholio neturėdavom, visokį naminį alų ir pilstuką ragaudavom, bet kad iki komos - na nėr buvę tokio atvejo“, - tikino vienas tėvų.

„Žinom tik tiek, kad sekmadienį „kominė mergaitė“, kaip ją dabar vadina, buvo namie, bet pirmadienį į mokyklą dar nėjo“, - sakė skaudžio įvykio detalėmis su DELFI pasidaliję tėvai.

Kai kurių nuomone, gimnazijai gavus pranešimą apie tai, kad jos mokinys „per durną savo galvą“ pateko į panašią situaciją, reikėtų mesti lauk be gailesčio, kaip daro Vilniaus licėjus arba Kauno technologijos universiteto gimnazija, nes į šias mokyklas rikiuojasi eilės norinčių, tad rinktis tikrai yra iš ko.

Butelis ant galvos ir gėrimas iki komos – nauja mada?

Dar viena tėvus šokiravusi detalė – dešimtokų atsakymas, kodėl nereagavo į situaciją anksčiau – negi nematė, kad bendramokslei „jau ragai pareina“: kaip tikino mačiusieji, mergina gėrė viena.
„Gal čia dabar tokia mada - nusipirkti po butelį ant galvos ir individualiai pilti iki komos?“ -stebėjosi mama.

Kalbama, kad tą savaitgalį „buvo ir dar viena pana, su greituke pavėžinta“, bet jau lyg ne iš to vakarėlio, o iš namų paimta, nes tėvai pamatė, kad blogai.

„Svarbiausia, kad nusilaka panos. Čia kas - feminizmo grimasos? Lygių teisių ilgesys - gert su bernais ir dar daugiau už juos“, - nesuprantama vienam iš tėvų.

V. Pumputienė apie alkoholinės komos grėsmę

Vilniaus greitosios medicinos pagalbos (GMP) direktoriaus pavaduotoja GMP veiklai organizuoti Vanda Pumputienė atkreipė dėmesį, jog prie alkoholio nepratusiam paaugliui komą gali sukelti ir palyginti nedidelis kiekis stipraus alkoholio.

„Mergaitės dar ir jautresnės, nes paprastai mažiau už berniukus geria, yra nepratusios prie alkoholio. Jei dar prieš šventę pasilaiko dietos ar alkoholio pavartoja ant tuščio skrandžio, visai mažai tereikia“, - DELFI sakė ilgametė gydytoja.

Pasak V. Pumputienės, iškvietimų dėl nusigėrimų iki komos kiek sumažėję, tačiau pasitaiko.

„Būna iškvietimų į studentų bendrabučius ir aš pati asmeniškai esu susidūrusi, kad nebuvo kaip neštuvais išnešti be sąmonės esančio žmogaus, nes visi vos laikėsi ant kojų“, - prisiminė gydytoja.

Pasitaiko iškvietimų ir per moksleivių šventes, tačiau jie nėra labai dažni, išskyrus rugsėjo pirmąją. „Kaip pastebim, mokiniai labai mėgsta pažymėti šią datą ir švęsti su alkoholiu. Ir jeigu yra nevalgę – labai nedaug reikia“, - sakė V. Pumputienė.

Kalbėdama apie jaunų žmonių alkoholio vartojimą gydytoja atkreipė dėmesį, jog vienas jaunuolis paprastai nepasigeria: „O kai susirenka būryje, per puse sumažėja atsakingumo jausmas. Ir jeigu yra geras vedlys, suorganizuoja pasilinksminimą su alkoholiu, kiti pasiduoda – nieko negalvoja, o pasekmės – skaudžios“.

Kalbėdama apie alkoholinės komos grėsmes V,. Pumputienė pabrėžė, jog tai labai pavojinga būklė:

„Jeigu į komos ištiktas jaunuolis parkris ant nugaros ir prasidės vėmimas, užsprings ir viskas – lavonas. Tai yra labai pavojinga. Nes alkoholis slopina ir kvėpavimo centrą. Kiek randam taip mirusių suaugusiųjų: prisigėrė-atsigulė-lavonas, prisigėrė-atsigulė-lavonas. Arba užspringo skrandžio turiniu, arba perdozavus alkoholio sustojo kvėpavimas“.

Paklausta, kada kviesti greitąją alkoholio padauginusiam paaugliui, V. Pumputienė sakė, jog visada.

„Tai pavojinga. Ypač paaugliams ir vaikams. Suaugusieji dažnai piktnaudžiauja kviesdami greitąją medicinos pagalbą. Atvažiuoji, o žmogus iškolioja ir viskas. Tačiau jeigu jaunuolis nebepaeina, nebesiorientuoja aplinkoje – jo sveikatai iškilusi grėsmė“, - aiškino DELFI pašnekovė.

Pasak gydytojos, ypač pavojinga, kai žmogus nebepažadinamas ir nebereaguoja: „Tokio palikti negalima, nes nežinia, kokį alkoholį gėrė, ar vien alkoholį, gal sumaišė su narkotikais“.

Kaip pastebi V. Pumputienė, pastaruoju metu daugėja atvejų, kai alkoholis maišomas su narkotikais.

„Jaunimas mažai tų narkotikų turi, tai dar pavartoja ir alkoholio. Tokiu atveju apsinuodijimo eiga – dar žymiai sunkesnė. Anksčiau taip nebuvo – arba narkotikus vartodavo, arba alkoholį, o dabar vis dažniau ir tą ir tą“, – sakė Vilniaus GMP direktoriaus pavaduotoja.