Apklausoje dalyvavo 227 vaikai, kurių 61,2 proc. sudarė mergaitės. Aktyviausi buvo 12-16 metų vaikai.

Anot centro pranešimo spaudai, dauguma vaikų jaučia tėvų meilę ir rūpinimąsi jais, tačiau yra ir tokių, kurie patiria tėvų abejingumą, dėmesio stoką, jaučiasi savo šeimoje vieniši, nesaugūs ir apleisti.

Centro teigimu, kas trečias apklaustas vaikas bent kartą gyvenime ar dažniau patiria fizinę prievartą, kas antras emocinį (psichologinį) smurtą savo šeimoje ar iš kitų asmenų.

Dažniausiai vaikai, patyrę fizinę, seksualinę ar emocinę prievartą, niekur nesikreipia, nes nežino, kur kreiptis. Keletas jų atsakė nenorintys išduoti tėvų, kiti - tik pasikalbėję apie tai su draugu, vienu iš tėvų ar kitu artimu žmogumi.

Apklausos duomenimis, 7,9 proc. apklaustų moksleivių nurodė šeimoje patiriantys abejingumą, 9,7 proc. - kad šeimoje jaučiasi vieniši.

55 proc. vaikų sakė niekada nepatiriantys emocinio smurto šeimoje ir iš kitų asmenų, 18 proc. - patyrę vieną kartą, apie 5 proc. - patiriantys dažniau nei kartą per savaitę.

Į klausimą apie fizinę prievartą, patiriamą šeimoje, neigiamai atsakė 65,2 proc., o į klausimą apie kitų asmenų fizinį smurtavimą - 68,7 proc. apklaustų moksleivių.

Vieną kartą fizinę prievartą yra patyrę 13,2 proc.apklaustųjų, maždaug kartą per savaitę - 3,1 proc. vaikų.

Šeimoje daugiausia smurtauja brolis ir sesuo, kurių fizinę prievartą patiria 12,3 proc. apklaustųjų, mamą, įmotę ar tėvą, patėvį įvardijo po 7 proc. moksleivių.

9,2 proc. vaikų teigė, kad juos yra mušę bendraklasiai ar kiti moksleiviai. 22 proc. apklaustųjų bent kartą gyvenime ar dažniau yra matę, kaip tėvas, patėvis ar sugyventinis vartoja fizinį smurtą (muša, stumdo, tampo už plaukų) prieš mamą, įmotę ar sugyventinę.

Anot apklausos, 4 proc. respondentų šeimose alkoholis vartojamas dažniau kaip kartą per savaitę, 38,3 proc. atsakė, kad jų šeimose alkoholis vartojamas retkarčiais, o 37 proc.- tik per šventes.

Tyrimo rezultatai rodo, kad 14,5 proc. vaikų konfliktuoja su bendraamžiais, 12,3 proc. sunku pritapti prie bendraamžių, 8,8 proc. sunku susirasti draugų, 3,5 proc. vaikų bendraamžiai šalinasi.

Dauguma vaikų kiekvieną dieną vien savo reikmėms išleidžia apie 3-5 litus, mažiau nei litą išleidžia 12 proc. apklaustųjų.

Vieną kartą seksualinę prievartą šeimoje yra patyrę 2,2 proc. apklaustų vaikų, iš kitų asmenų vieną kartą - 2,6 proc., daugiau nei kartą - 4 proc. vaikų. Niekada seksualinio smurto šeimoje nepatyrė 90 proc., o iš kitų asmenų - 86 proc. vaikų.

10 proc. apklaustų vaikų nežino, kur kreiptis patyrus fizinę, seksualinę ar emocinę prievartą. Keletas procentų vaikų atsakė, kad yra skambinę psichologinės pagalbos telefonu, kreipęsi į psichologą ar socialinį darbuotoją, savo miesto ar rajono savivaldybės vaiko teisių apsaugos tarnybą ar į krizių centrą.

Net 54,6 proc. vaikų nežino apie jokią pagalbą tiems, kurie patiria smurtą.