Nemažai daliai tėvų labai svarbu, kad mokykloje vyktų įdomios, šiuolaikiškos pamokos ir kad mokytojai bei vadovai atvirai bendrautų su tėvais.

Toks tėvų požiūris atitinka PISA tarptautinės tėvų apklausos rezultatus: renkantis mokyklą, tėvams daug svarbiau mokyklos saugumas, maloni emocinė aplinka nei mokyklos reputacija ar net mokymosi rezultatai.

Pradinių klasių mokinių tėvų požiūriu, gera mokykla visų pirma yra saugi, joje vyrauja gera emocinė aplinka, dirba geri mokytojai. Mažiau svarbu, kad mokykla pasižymėtų aukštais mokinių pasiekimais ir kitais rezultatais, nelabai rūpi ir mokyklos prestižas.

Kaip teigė kai kurie pradinukų tėvai, gera mokykla yra ta, kurioje moko jiems patinkanti pradinių klasių mokytoja, maža mokykla, kurioje mokosi tik pradinių klasių mokiniai, mokykla, turinti prailgintos darbo dienos grupę.

5-8 klasių tėvams itin svarbus mokyklos saugumas. Lyginant su kitais tėvais, jiems svarbiau, kad mokykla teiktų veiksmingą pagalbą įvairių poreikių mokiniams, mokytojai ir vadovai atvirai bendrautų su tėvais.

Pagrindinę mokyklą lankančių vaikų tėvams mažiau svarbi gera emocinė aplinka, estetinė, jauki, moderniai įrengta mokykla, iniciatyvūs mokyklos vadovai ar įdomios šiuolaikiškos pamokos.

9-10 klasių mokinių tėvai atsižvelgia į emocinę mokyklos aplinką, bet, kaip ir besimokančiųjų 11-12 klasėse, labai vertina aukštus mokinių egzaminų rezultatus, laimėjimus konkursuose, olimpiadose. 9-12 klasių mokinių tėvams, lyginant su kitais, svarbesnis ir mokyklos prestižas.

Tėvams, turintiems aukštąjį ir aukštesnįjį išsilavinimą, lyginant su kitokio išsilavinimo tėvais, daug svarbesni geros mokyklos bruožai - gera emocinė mokyklos aplinka, įdomios ir šiuolaikiškos pamokos, aukšti mokinių laimėjimai konkursuose, egzaminų rezultatai ir popamokinių veiklų įvairovė.

Tėvams, kurių išsilavinimas vidurinis, svarbiau nei kitiems, kad mokykla būtų saugi.

Tėvams, kurių išsilavinimas pagrindinis, aktualiau nei kitiems, kad mokytojai ir mokyklos administracija atvirai bendrautų. Taip pat jie daugiau dėmesio teikia aplinkos estetiškumui, jaukumui, modernumui.

Saugumą mokykloje vertina visi tėvai, bet ypač tai akcentuoja miestelių ir kaimų gyventojai.

NMVA duomenimis, gera emocinė aplinka aktuali 58,4 proc., apklausos dalyvių, tokiai pačiai daliai svarbiausias saugumas.

Geri mokytojai yra prioritetas 49 proc. respondentų, įdomios šiuolaikiškos pamokos - 40,6 proc., atviras mokytojų ir vadovų bendravimas su tėvais - 33,7 proc. tėvų.

Iniciatyvūs, mokykla besirūpinantys vadovai svarbūs 27,3 proc. apklaustųjų, aukšti mokinių egzaminų rezultatai, pasiekimai konkursuose ir olimpiadose - 21,3 proc. Įvairią popamokinę veiklą akcentuoja 19,4 proc. tėvų.

Veiksminga pagalba skirtingų poreikių mokiniams aktuali 18,5 proc. apklaustųjų, estetiška, jauki, moderniai įrengta mokykla - 17,4 proc.

Apklausos duomenimis, mokyklos prestižas rūpi 6,6 proc. tėvų.